• Business

    ΔΝΤ: “Βλέπει” 7+1 κινδύνους για την ελληνική οικονομία

    Chanda DeLong. Στέλεχος ΔΝΤ (Senior Counsel International Monetary Fund)


    Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία είναι μεταξύ άλλων η μεγάλη προεκλογική περίοδος, οι τράπεζες  και οι δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις,  επισημαίνει μεταξύ άλλων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, σε μια ξεχωριστή από τους άλλους θεσμούς, δική του δήλωση συμπερασμάτων. Ταυτόχρονα το  ΔΝΤ διατυπώνει σαφείς επιφυλάξεις για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σε θέματα όπως ο κατώτατος μισθός. Όπως είναι γνωστό το ΔΝΤ πλέον έχει συμβουλευτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Θεσμών. 

    Ομως εξέδωσε μια αναλυτική, τρισέλιδη δήλωση συμπερασμάτων στο πλαίσιο της δικής του πρώτης αποστολής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης. 

    «Ο στενός διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί», ανέφερε η ανακοίνωση. 

    Αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε κυβερνητικό αξιωματούχο να υποστηρίξει ότι «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

    Τι επισημαίνει το ΔΝΤ

    Ετσι, μεταξύ άλλων, επισημαίνει τα εξής:

    1. Οι κίνδυνοι έχουν γίνει πιο έντονοι. Στην αρνητική κληρονομιά της κρίσης (υψηλό δημόσιο χρέος, επιδείνωση ισολογισμών ιδιωτικού τομέα και αδύναμη νοοτροπία πληρωμών) έχουν προστεθεί εξωτερικοί κίνδυνοι (π.χ. μια πιθανή επιδείνωση της ανάπτυξης των εμπορικών εταίρων), αλλά και ο εκλογικός κύκλος, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή μεταρρυθμίσεων βλάπτοντας τις επενδύσεις. Ακόμη ένας κίνδυνος είναι ο δημοσιονομικός που προκύπτει από δικαστικές υποθέσεις σε εξέλιξη, ενώ και οι τράπεζες παραμένουν ευαίσθητες σε ό,τι αφορά τις συνθήκες χρηματοδότησης και τις ρυθμιστικές αλλαγές.

    2. Στην αγορά εργασίας, μισθολογικές πιέσεις που υπερβαίνουν την αύξηση της παραγωγικότητας και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού μπορεί να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, γι’ αυτό και συνιστάται ως αντιστάθμισμα περισσότερη ευελιξία.

    3. Για τον ν. Κατσέλη, οι Αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν τον σχεδιασμό του σχετικού πλαισίου και να διευκολύνουν την αποδοτική χρήση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των εξωδικαστικών μηχανισμών.

    4. Για τη μείωση των κόκκινων δανείων, η κυβέρνηση καλείται να υιοθετήσει μια στρατηγική η οποία να χρησιμοποιεί μεν δημόσιους πόρους, αλλά να λαμβάνει υπ’ όψιν την επίδραση που θα έχει στους ισολογισμούς των τραπεζών και του κράτους.

    5. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να επανασχεδιαστεί για να τονώσει την ανάπτυξη, με προτεραιότητα στη μείωση των συντελεστών φορολογίας μισθών και κερδών, που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τη μείωση του αφορολογήτου.

    6. Πρέπει να προετοιμαστεί ένα προληπτικό σχέδιο για να αντιμετωπισθούν πιθανά δημοσιονομικά σοκ από τις δικαστικές αποφάσεις για μισθούς και συντάξεις.

    7. Η ανάπτυξη προβλέπεται να είναι 2,4% φέτος, αλλά μεσοπρόθεσμα λίγο πάνω από 1%. Η αύξηση των επενδύσεων παραμένει άτονη.

    8.  Για το χρέος, η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής του παραμένει ισχυρή, αλλά «χρειάζεται μια ισχυρή αντίδραση σε όρους πολιτικής για να διασφαλιστεί η ικανότητα αποπληρωμής του μεσοπρόθεσμα σε περίπτωση πραγματοποίησης σημαντικών αρνητικών κινδύνων».



    ΣΧΟΛΙΑ