• Business

    Διπλωματικό Παρασκήνιο: Οι ΗΠΑ, ο Ιβάν Σαββίδης, ο Geoffrey Pyatt και η κρίσιμη ημερομηνία

    • Contributor
    Geoffrey Pyatt

    Geoffrey Pyatt. Αμερικανος Πρέσβης


    Συγκρατήστε 2 ημερομηνίες. Την 7η Ιανουαρίου και την 29η Ιανουαρίου. Ίσως οι δυο ημερομηνίες να συνδέονται μεταξύ τους και αφορούν άμεσα τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Την 7η Ιανουαρίου το αμερικανικό περιοδικό The American Interest (ΤΑΙ) δημοσίευσε ένα κείμενο για τον επιχειρηματία κ. Σαββίδη το οποίο τον παρουσιάζει ως τον αρχηγό της ολιγαρχικής σκηνής της Ελλάδας με περιουσία 760 εκατ. δολαρίων. Το άρθρο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικάνοι «βλέπουν» τις επενδύσεις Σαββίδη εντός της ελληνικής επικράτειας. Το κείμενο είχε τίτλο : «Η νέα ολιγαρχία της Ελλάδας – Από τη Ρωσία με αγάπη». Ο Ιβάν Σαββίδης, η επαγγελματική του πορεία του και η εμπλοκή του στην επιχειρηματική και πολιτική ζωή της Ελλάδας.

    Το περιοδικό, το οποίο ειδικεύεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, περιγράφει στο δημοσίευμα την δραστηριότητα του Σαββίδη, κάνοντας λόγο για τους «πολλούς και ασυνήθιστους ρόλους που έχει παίξει στη ζωή του», όπως μεγιστάνας στο χώρο των καπνικών προϊόντων σε Ευρώπη και Ασία, μέλος της ρωσικής Δούμας και άτομο του περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου Πούτιν.

    Από την Ρωσία με αγάπη 

    Το ΤΑΙ αναφέρει ότι πλέον από μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου θέτονται ευθέως ερωτήματα για το πώς κατόρθωσε να αποκτήσει τη μεγάλη του περιουσία. «Πώς ένας άνδρας που στα χαρτιά έχει περιουσία 760 εκατομμύρια δολάρια έχει επενδύσει σχεδόν το ήμισυ αυτού του ποσού στην Ελλάδα μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία;» διερωτάται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

    Περισσότερο ανησυχητικός, σύμφωνα με το περιοδικό, είναι ο ρόλος «του αμφιβόλου προέλευσης ολιγάρχη στην Ελλάδα».

    Όπως αναφέρει, το τελευταίο διάστημα η δραστηριότητα του κ. Σαββίδη στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει ερωτήματα όσον αφορά την προέλευση των πόρων του και τις επιδιώξεις του, ειδικά για την επένδυση στο λιμάνι της πόλης που αποτελεί πύλη για τα Βαλκάνια.

    Το ΤΑΙ σημειώνει πως η επένδυση Σαββίδη στο στρατηγικής αξίας λιμάνι της Θεσσαλονίκης φαντάζει κίνηση που θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση του Ναυτικού του NATO στα Βαλκάνια, την περιοχή όπου εφάπτονται οι σφαίρες της Δύσης και της Ρωσίας.

    Το περιοδικό κατηγορεί τον Σαββίδη πως στην πραγματικότητα προωθεί υπογείως τα συμφέροντα του Πούτιν στο Αιγαίο. «Υπό αυτό το πρίσμα όλες οι δουλειές του Σαββίδη στην Ελλάδα δείχνουν να εξυπηρετούν την ατζέντα της Μόσχας», αναφέρει το άρθρο.

    Το ΤΑΙ αναγνωρίζει πως οι καταγγελίες σχετικά με τον κ. Σαββίδη θα μπορούσαν να είναι άστοχες, όμως υπογραμμίζει ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο ρωσοπόντιος επιχειρηματίας έχει μία μεγάλη διαφορά από τους παραδοσιακούς «ολιγάρχες» της Ελλάδας:

    Οι υπόλοιποι μεγαλοεπιχειρηματίες είναι πάντοτε φιλοδυτικοί Ευρω-Ατλαντιστές, ενώ ο κ. Σαββίδης θυμίζει περισσότερο το γκρίζο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση.

    Πάιατ
    Geoffrey Pyatt. Αμερικανος Πρέσβης

    Ο Αμερικανός πρέσβης και η 29η Ιανουαρίου 

    Τρεις ημέρες μετά την δημοσίευση του κειμένου δηλαδή στις 19 Ιανουαρίου ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter αναδημοσίευσε το συγκεκριμένο άρθρο του αμερικανικού περιοδικού The American Interest (ΤΑΙ) , για τον επιχειρηματία. Ασυνήθιστη κίνηση για διπλωμάτη ο οποίος πολλές φορές στο παρελθόν έχει αναφερθεί στις δραστηριότητες Σαββίδη στην Ελλάδα.

    Και ερχόμαστε τώρα στην 29η Ιανουαρίου του 2018. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg σε 9 ημέρες από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. θα ολοκληρώσει τον πρώτο επίσημο κατάλογο των «ολιγαρχών» οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση του Προέδρου Vladimir Putin.  Η έκθεση αναμένεται να αποτελέσει μια «μαύρη λίστα» της ελίτ της Ρωσίας.

    Το γεγονός αυτό έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά πλούσιων Ρώσων με σκοπό να προστατεύσουν την περιουσία και τη φήμη τους.

    Μερικοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι πιθανόν να εμφανιστούν στη λίστα, έχουν ήδη προχωρήσει στον έλεγχο των πιθανών επιπτώσεων στις επενδύσεις τους, δήλωσαν δύο άτομα με γνώση του θέματος.

    Ρευστοποιούν τις συμμετοχές τους 

    Άλλοι ρευστοποιούν τις συμμετοχές τους, σύμφωνα με τους συμβούλους των Η.Π.Α. Οι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν προσεγγίσει πρώην αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και του κράτους με πείρα σε κυρώσεις για την παροχή βοήθειας, ώστε τα ονόματά τους να μείνουν  έξω από τον κατάλογο, δήλωσε ο Dan Fried, ο οποίος παλαιότερα εργάστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και είπε ότι ο ίδιος απέρριψε τέτοιες προσφορές.

    Μερικοί Ρώσοι έστειλαν πληρεξούσια στην Ουάσινγκτον, προσπαθώντας να αποφύγουν τις αποκαλύψεις των συμφερόντων τους, σύμφωνα με ένα άτομο που είναι σε επαφή με παράγοντες της υπόθεσης.

    Η έκθεση εγινε υποχρεωτική, με βάση ένα νόμο τον οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump τον Αύγουστο και είχε σκοπό να «τιμωρήσει» το Κρεμλίνο για την εικαζόμενη εμπλοκή του στις εκλογές του 2016.

    Ο νόμος δίνει στο Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εξωτερικών και τις υπηρεσίες πληροφοριών έξι μήνες (180 ημέρες) ώστε να εντοπίσει τους ανθρώπους με κριτήρια «την εγγύτητά τους προς το ρωσικό καθεστώς και την καθαρή αξία» (των περιουσιών τους).

    Ιβάν Σαββίδης. Επιχειρηματίας



    ΣΧΟΛΙΑ