• Business

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Στα 15 δισ. η κεφαλαιοποίηση των start-ups σε 5 χρόνια

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒ


    Προϋπόθεση για τη διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι η καινοτομία, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, μιλώντας σήμερα στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του συνεδρίου του ΣΕΒ  Reinventing Greece.

    Αναφέρθηκε τόσο στην πανδημία όσο και στις τιμές ενέργειας, σχολιάζοντας ότι είναι σωστό να ασχοληθεί πρώτα η κυβέρνηση με τις συνέπειες του ενεργειακού κόστους στους καταναλωτές, αλλά θα πρέπει να ασχοληθεί και με τη βιομηχανία. Σημείωσε ότι πρέπει η ενεργειακή κρίση θα πρέπει να μην αποτελέσει το άλλοθι στην προσπάθεια να φτιάξουμε μια ανταγωνιστική αγορά ενέργειας που μακροπρόθεσμα θα έχει οφέλη,

    Σχετικά με τον πληθωρισμό, σχολίασε ότι αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι κάτι παροδικό μένει να το δούμε, και να μη βγάζουμε συμπεράσματα ούτε προς τη μια κατεύθυνση ούτε προς την άλλη. Δεν έχουμε όμως την πολυτέλεια σημείωσε, να επιλύσουμε πρώτα τα θέματα αυτά, για να ασχοληθούμε με το μέλλον της χώρας, αλλά πρέπει να τα κάνουμε ταυτόχρονα.

    10 λόγοι αισιοδοξίας για την καινοτόμα επιχειρηματικότητα

    Όπως είπε ο κ Παπαλεξόπουλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα, σήμερα υπάρχουν 10 χαρακτηριστικά που δημιουργούν αισιοδοξία.

    1. Έχουμε ένα μικρό αλλά ζωτικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν αξία 5-6 δισ. ευρώ και προσφέρουν 5-6.000 θέσεις εργασίας. Αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν γίνει μέλη του ΣΕΒ και της ομάδας καινοτομίας του ΣΕΒ.
    2. Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια η αξία του οικοσυστήματος θα έχει πολλαπλασιαστεί στα 15 δισ. και μέχρι 20.000 θέσεις εργασίας.
    3. Υπήρξαν σημαντικές αποεπενδύσεις ακόμη και μέσα στην κρίση έναντι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που προσελκύει και άλλους στο οικοσύστημα
    4. Επενδύσεις στην Ελλάδα από μερικές από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο, που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και δημιουργεί πολλαπλασιαστές από την ανάπτυξη νέων στελεχών.
    5. Η ελληνική διασπορά, έρχεται πιο κοντά στην Ελλάδα. Εκπροσωπεί σημαντικές εταιρείες του εξωτερικού και δρα υποστηρικτικά στην ελληνική αγορά
    6. Η πρόοδος στα ελληνικά Πανεπιστήμια, που μέχρι σήμερα ήταν πολύ καλά στην Έρευνα αλλά όχι τόσο καλά στην Ανάπτυξη, κάτι που έχει αλλάξει πια. Όλο και περισσότερο Πανεπιστήμια όπως της Κρήτης, Ιωαννίνων και Πατρών δίνουν έμφαση όλο και περισσότερο στην Ανάπτυξη και στη σχέση με την αγορά.
    7. Γίνονται συζητήσεις για την ανάπτυξη ειδικών οικοσυστημάτων (clusters).
    8. Τεράστιες ανατροπές στην ψηφιακή επανάσταση και την πράσινη μετάβαση ανοίγουν ευκαιρίες για καινούργια πράγματα.
    9. Μεγάλη συναντίληψη και ενδιαφέρον επενδυτών και Πολιτείας.
    10. Μεταστροφή στην αντίληψη της κοινωνίας για την επιχειρηματικότητα.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι τα κεφάλαια που επενδύονται στην Ελλάδα στις νεοφυείς επιχειρήσεις είναι στο 1/10 αυτών που επενδύονται στη Γερμανία και στο 1/50 όσων επενδύονται στο Ισραήλ.



    ΣΧΟΛΙΑ