• Business

    Δημήτρης Κοντομηνάς: Η πολυσχιδής επιχειρηματική και κοινωνική ζωή και η «επισπεύδουσα Eurobank»

    Δημήτρης Κοντομηνάς: Η πολυσχιδής επιχειρηματική και κοινωνική ζωή και η «επισπεύδουσα Eurobank»

    Δημήτρης Κοντομηνάς


    Στο σφυρί βγαίνουν ένα προς ένα τα περιουσιακά στοιχεία του άλλοτε κραταιού επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά.

    Μία περιουσία που με τόσο κόπο, προσπάθεια και υπομονή έφτασε στο απόγειό της με τον έλεγχο μέσων μαζικής ενημέρωσης, επέκτασης στο χώρο του θεάματος και γιγάντωσης παρά τα χρόνια της κρίσης, με σκιές ενεργής ανάμειξης στα πολιτικά πράγματα της χώρας, πλέον οι τράπεζες και ειδικότερα η Eurobank αποκτούν ένα προς ένα τα αποκτήματα του άλλοτε πολυσχιδούς επιχειρηματία.

    Επιχειρήσεις που εκτός από τις ασφάλειες, τις οποίες ξεκίνησε ο ίδιος εκκινώντας από μία λαϊκή και συνάμα ιστορική συνοικία του κέντρου της Αθήνας, τον Κολωνό, φτάνοντας στο σημείο στις αρχές της 10ετίας του ’60 να κοροϊδεύει τους φίλους του που έβρισκαν δουλειά και αποκούμπι στο Δημόσιο, να τον ακολουθήσουν στις επιχειρήσεις που ονειρευόταν ότι μια μέρα θα στήσει και θα μεγαλουργήσει. Όπως κι έγινε.

    Από τα κοσμικά σαλόνια, τα ακριβά πάρτι, τα καλοπληρωμένα γούστα για τον ίδιο και τις συντροφιές του στην επισπεύδουσα Eurobank, είναι κάτι περισσότερο από ένα τσιγάρο δρόμος…

    Στο μεσοδιάστημα ήταν η Ιντεραμέρικαν, οι πρακτορεύσεις ασφαλίσεων, ο Alpha, τα «χαρτζιλίκια» σε μεγαλοδημοσιογράφους που πόνταραν στην ανάμειξη Κοντομηνά στα media στα τέλη της 10ετίας του ’90, η πώληση του Alpha και εν συνεχεία η επαναγορά του, η Μύκονος, η έκτακτες εμφανίσεις σε εκπομπές καλλίπυγων τηλεπαρουσιαστριών και στη συνέχεια τα προβλήματα υγείας. Όπως ο κύκλος μιας ζωής που η πλειοψηφία των πολιτών δεν μπορεί να φανταστεί…

    Ο Δημήτρης Κοντομηνάς, έχτισε με την οξύνοια και την προνοητικότητά του μια δαιδαλώδη επιχειρηματική αυτοκρατορία αξίας δισεκατομμυρίων με επιτυχημένα deals εξαγορών, εκποιήσεων και επαναγορών.

    Στην πολύχρονη επιχειρηματική του διαδρομή αποκόμισε πολλά αλλά σπατάλησε εξίσου αρκετά.

    Σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι έχει απομείνει σε έναν άνθρωπο που υπήρξε επί δεκαετίες large και ξόδευε αφειδώς στις χρυσές εποχές των ΜΜΕ.

    Ειδικά στον τηλεοπτικό ALPHA, τον οποίο αγόρασε, μεταπώλησε στους Γερμανούς του RTL, επαναγόρασε και στην συνέχεια η κόρη του Μαρία πούλησε εκ νέου στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, η τηλεοπτική πιάτσα κρίνει ότι σπατάλησε πολλά εκατομμύρια ευρώ σε ακριβά προγράμματα και μισθούς διάσημων στελεχών χωρίς ανταπόδοση.

    Ωστόσο, στις αρχές του νέου αιώνα μόνο από την πώληση της Interamerican και της Nova Bank, ο Δημήτρης Κοντομηνάς είχε αποκομίσει σε ρευστό και μετοχές περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

    Σε λιγότερο από δύο δεκαετίες, όμως, όπως κρίνεται από την αγορά, αυτή η περιουσία έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ίσως να έχει εξαϋλωθεί οριστικά.

    Ενδεχομένως ο πολυμήχανος επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς δεν εκτίμησε σωστά τις καταστάσεις της εποχής και προέβη σε άστοχες και αμφιλεγόμενες επενδυτικές τοποθετήσεις στο εξωτερικό.

    Μόλις το καλοκαίρι που μας πέρασε η Eurobank απέκτησε μεγάλο μέρος της εισηγμένης Ιντερτέκ της τάξης του 29,48%, ποσοστό το οποίο ανήκε στον Δημήτρη Κοντομηνά. Η συναλλαγή ήταν αξίας 1,9 εκατ. ευρώ και αποτελούσε ενέχυρο για παλαιότερο μετοχοδάνειο που είχε λάβει ο επιχειρηματίας.

    Στην ίδια τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασαν και τα ιστορικά Village. Όπως έγινε γνωστό, η Eurobank ως επισπεύδουσα έβγαλε στις 31 Ιουλίου σε πλειστηριασμό τις μετοχές της Village, χωρίς να δεχθεί προσφορά από τρίτο. Έτσι, τις απέκτησε η ίδια στην τιμή πρώτης προσφοράς (σχεδόν 1 εκατ. ευρώ).

    Μάλιστα, ταξινόμησε το 100% της Village στα κατεχόμενα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία.

    Να σημειωθεί ότι η κατάσταση της υγείας του Κοντομηνά είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη και νοσηλεύεται στο ΥΓΕΙΑ.

    Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, ο οργανισμός του δείχνει αρκετά επιβαρυμένος σε πολλά επίπεδα καθώς, εκτός από τα οργανικά προβλήματα, φέρεται να παρουσιάζει περιστασιακά και νοητική εξασθένηση.

    Διαβάστε επίσης:

    Δημήτρης Κοντομηνάς- Ιντερτέκ: Χάνεται και άλλο κομμάτι της μεγάλης του περιουσίας



    ΣΧΟΛΙΑ