• Business

    Δημήτρης Κοντομηνάς: H εξαϋλωμένη ρευστότητα των 1,3 δισ. ευρώ και η αίτηση για δικαστική συμπαράσταση

    Δημήτρης Κοντομηνάς


    Πώς ένας από τους μεγαλύτερους dealmakers, ο Δημήτρης Κοντομηνάς, έχασε σχεδόν όλη του την περιουσία, την στιγμή που η υγεία του έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα.

    Το καλοκαίρι του 2001 σε μια μυθική εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο Μέγαρο, η Ολλανδική Ασφαλιστική εταιρία EUREKO ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε το 54,4% των μετοχών της Interamerican απο τον Δημήτρη Κοντομηνά για 977 εκατ. ευρώ. Απο αυτά τα λεφτά τα 615 εκατ. ευρω ο Κοντομηνάς θα τα χρησιμοποιούσε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της EUREKO  ενώ τα υπόλοιπα θα του έμεναν σε cash. Μετά την ολοκλήρωση της μετοχικής συμφωνίας, ο κ. Κοντομηνάς έγινε μέτοχος της Eureko με ποσοστό 5%. 

    Λιγα χρόνια μετά και για την ακρίβεια τον Ιανουάριο του  2005 γνωστοποιήθηκε οτι: Την απόκτηση πλέον του 100% των μετοχών της από τον πορτογαλικό όμιλο Millennium BCP (Banco Commercial Portugues), κάτοχο μέχρι πρότινος του 50% της τράπεζας, ανακοίνωσε η NovaBank, καθώς ο κάτοχος του υπόλοιπου 50%, Δημήτρης Κοντομηνάς, πούλησε το μερίδιό του έναντι ποσού 330 εκατ. ευρώ.

    Πρακτικά όλα αυτά σημαίνουν ότι ο Κοντομηνάς μέσα σε μια 4ετία, δηλαδή από το 2001 έως το 2005, μόνο απο την πώληση της Interamerican και της NOVA Bank αποκόμισε σε Cash και  equity (μετοχές) 1,3 δισ. ευρώ.

    Χρέη; 

    Σήμερα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν – ακόμα και μέλη του στενού του περιβάλλοντος – οτι έχουν χαθεί όλα αυτά τα χρήματα.  Και όχι μόνο αυτό.

    Νομικοί, με γνώση της υπόθεσης, αναφέρουν οτι ο επιχειρηματίας έχει χρέη τα οποία εκτιμάται οτι είναι υψηλά σε τέτοιο σημείο που ίσως χρειαστεί, μελλοντικά οι κληρονόμοι του να κάνουν αποποίηση κληρονομιάς. Η εναλλακτικά, λένε νομικοί, αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής. 

    Αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ευθύνης του κληρονόμου για τα χρέη της κληρονομιάς μέχρι το ενεργητικό της.

    Δηλαδή με το ευεργέτημα της απογραφής αποκλείεται η “συγχώνευση” της κληρονομιαίας και της ατομικής περιουσίας του κληρονόμου.

    Οι δύσκολες ώρες

    Τι τελευταίες ημέρες ο Κοντομηνάς νοσηλεύεται σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας και όσοι τον έχουν δει, λένε οτι είναι σοβαρά άρρωστος. 

    “Η μνήμη του έχει εξασθενίσει”, λένε, υπό τον όρο της ανωνυμίας,  γιατροί και φίλικά του πρόσωπα,  που τον έχουν δει από κοντά.  

    Μάλιστα το mononews.gr πληροφορείται οτι σύντομα θα κατατεθεί αίτηση δικαστικής συμπαράστασης. 

    Deal Maker 

    Ο Κοντομηνάς χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένας από τους πλέον χαρισματικούς επιχειρηματίες των τελευταίων 40 ετών. Παλαιότερα κάποιοι τραπεζίτες έλεγαν οτι ξέρει να κάνει σωστά deal στο σωστό timing. 

    Δημιούργησε μεταξύ άλλων την Interamerican, την οποία πούλησε στην EUREKO, την Interbank που την πούλησε στην Eurobank και την Nova Bank (μετέπειτα Millenium Bank) την οποία πούλησε στην BCP. 

    Όμως η τύχη του Κοντομηνά φαίνεται να σταμάτησε εκείνη την χρονική περίοδο. 

    Οι σημερινές ζημιές

    Η περιουσία του Δημήτρη Κοντομηνά λενε πηγές με γνώση της υπόθεσης έχει εξαϋλωθεί. Τα τελευταία 15 χρόνια έκανε ατυχείς τοποθετήσεις σε πολλά assets στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.  Πολλά λεφτά έχασε στον Alpha TV.

    Παλαιό στέλεχος του Alpha TV που μίλησε στο mononews.gr , υπό τον όρο της ανωνυμίας , εξηγεί: 

    “Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήθελε να φτιάξει τον πρωταθλητή των καναλιών. Σπατάλησε πολλά εκατομμύρια ευρώ σε ακριβά προγράμματα και σε μισθούς διάσημων στελεχών,  χωρίς τα λεφτά αυτά να του έλθουν ποτέ πίσω. Στην συνέχεια προσέλαβε managers που του “έφαγαν”  πολλά λεφτά. Υπήρχε manager που σπατάλησε σχεδόν 20 – 30 εκατ. ευρώ. Μάλιστα του είχε υποσχεθεί στενές επαφές με την τότε αμερικανική κυβέρνηση χωρίς ποτέ να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του. Τότε τον έδιωξε. Άλλος manager δώριζε πανάκριβα αυτοκίνητα σε φίλους του με λεφτά του ALPHA” επισημαίνει  το παλαιό στέλεχος.

    Μάλιστα ακόμα και μετά την πρόσφατη πώληση του ALPHA TV απο την κόρη του Μαρία που ήταν κάτοχος των μετοχών της εταιρίας,  τα λεφτά που θα μείνουν είναι λιγοστά. Για το 49,9% των μετοχών η οικογένεια εισέπραξε περίπου 4,45 εκατ. ευρώ. 

    Απο αυτά τα χρήματα περίπου 3 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε παλαιό μέτοχο του ALPHA με τον οποίο ο Κοντομηνάς είχε δικαστικές εκκρεμότητες, ενώ ακόμα 1 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για άλλες υποχρεώσεις. 

    Ζητούμενο επίσης αποτελεί το τι θα πράξει η οικογένεια Κοντομηνά στην ασφαλιστική εταιρεία Prime, η οποία έχει ως έδρα την Κύπρο. 

    Και αυτό γιατί η τοπική εποπτική αρχή είχε ζητήσει στις αρχές του έτους από τη γνωστή ασφαλιστική εταιρεία τη λήψη μέτρων, προκειμένου να αυξηθούν οι εποπτικοί δείκτες πάνω από τα όρια που απαιτεί το θεσμικό πλαίσιο Solvency II.

    Ειδικότερα, ο δείκτης φερεγγυότητας της Prime είχε κλείσει στο τέλος του 2018 στο 91%, ωστόσο σύμφωνα με επόμενες ανακοινώσεις της ασφαλιστικής εταιρείας, ο ίδιος δείκτης είχε προσεγγίσει το 100% στα τέλη του φετινού Μαρτίου και δρομολογούνταν κινήσεις περαιτέρω βελτίωσής του.  

    Γενικότερα, ο όμιλος Κοντομηνά βρίσκεται σε σειρά εμπλοκών με το τραπεζικό σύστημα της χώρας, έχοντας απαιτήσεις αλλά και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, με σημαντικά περιουσιακά του στοιχεία να είναι δεσμευμένα από τους πιστωτές. 

    Για παράδειγμα το 2014 είχε χορήγησει συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο προς τις τράπεζες-διαδόχους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με το οποίο τους έδιδε την εξουσία να εγγράψουν πρόσθετα εμπράγματα βάρη σε ελεύθερα ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 7 εκ. ευρώ.

    Ο Κοντομηνάς είναι κατηγορούμενος στην δίκη του ΤΤ που συνεχίζεται μέχρι σήμερα!



    ΣΧΟΛΙΑ