Σε συνέχεια λήψης των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε Ελλάδα και εξωτερικό, ολοκληρώθηκε σήμερα η εξαγορά του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ELPEDISON ΒV από την HELLENiQ ENERGY, που πλέον αποτελεί τον  μοναδικό μέτοχο της εταιρείας.

Το τελικό τίμημα ανήλθε σε €164 εκατ., πλέον αναπροσαρμογών ύψους €19 εκατ., που αφορούν σε καθαρή αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων της Εταιρείας, λόγω διαφοροποίησης σε συγκεκριμένα στοιχεία του ισολογισμού, όπως είχε ανακοινωθεί όταν συμφωνήθηκε η εξαγορά. 

1

Επισημαίνεται ότι, η ELPEDISON αποτελεί κορυφαία εταιρεία ενέργειας, τόσο στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Ήταν ο πρώτος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Ελλάδα και σήμερα διαθέτει δύο ιδιόκτητες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο, σε Θεσσαλονίκη και Θίσβη, συνολικής ισχύος περίπου 820 MW.

Ταυτόχρονα κατέχει μερίδιο αγοράς  6% περίπου στον κλάδο της προμήθειας ρεύματος. Το 2024, κατέγραψε κύκλο εργασιών 1,3 δισ. ευρώ και κέρδη EBITDA ύψους 43 εκατ. ευρώ, με συνολική παραγωγή 2,3 ΤWh. 

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της ELPEDISON ενισχύει καθοριστικά τη θέση της HELLENiQ ENERGY ως ενός από τους μεγαλύτερους καθετοποιημένους ενεργειακούς ομίλους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητα σε όλο το φάσμα της ενέργειας.

Ο Όμιλος HELLENiQ ENERGY αποκτά μεγαλύτερη επιχειρησιακή αυτονομία, ενδυναμώνει την ανταγωνιστική του θέση και επιταχύνει την υλοποίηση των στρατηγικών του στόχων.

Η εξαγορά δημιουργεί σημαντικές δυνατότητες για την ανάπτυξη πολλαπλών επιχειρησιακών συνεργειών σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της HELLENiQ ENERGY, από την ενοποιημένη διαχείριση παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, έως τις εμπορικές συνέργειες με τον τομέα καυσίμων και τη διεύρυνση της προσφοράς «πράσινης ενέργειας» στον τελικό καταναλωτή. 

Στο πλαίσιο του στρατηγικού της οράματος για τη δημιουργία ενός σύγχρονου «Green Utility», η HELLENiQ ENERGY θα αξιοποιήσει τον συνδυασμό των μονάδων φυσικού αερίου, την παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ – όπου ήδη ο Όμιλος διαθέτει 0,5 GW σε λειτουργία και ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων σε Ελλάδα και εξωτερικό που ξεπερνά τα 6 GW -, αλλά και τις υπό κατασκευή μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες.

Σε δήλωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης, τόνισε: 

«Εντάσσοντας την ELPEDISON στο σύνολο των δραστηριοτήτων μας, γινόμαστε ακόμα πιο δυνατοί. Με τη συναλλαγή αυτή, έκλεισε ένας κύκλος με αξιοσημείωτη πορεία για την ELPEDISON και ανοίγει ένας καινούργιος, με στόχο μια ακόμα πιο δυναμική πορεία ανάπτυξης με πολλαπλά οφέλη. 

Το φυσικό αέριο θα συνεχίσει για πολλά χρόνια να αποτελεί απαραίτητο μέρος του ενεργειακού μείγματος. O συνδυασμός του με τη λιανική και διασυνοριακή εμπορία, με ένα από τα μεγαλύτερα παραγωγικά χαρτοφυλάκια ΑΠΕ και όλα αυτά στο πλαίσιο ενός από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της περιοχής, μόνο θετικά μπορεί να εξελιχθεί. 

Άλλωστε, η συναλλαγή αυτή αποτέλεσε και μια από τις στρατηγικές μας επιλογές η οποία υλοποιήθηκε όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί.  Ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω την ομάδα μας στην ELPEDISON η οποία μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας τα τελευταία χρόνια συνέχισε να λειτουργεί με προσήλωση στην σωστή εξυπηρέτηση των πελατών μας και να διαβεβαιώσω ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για την ταχύτερη ανάπτυξη της εταιρίας. 

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω και τους συνεργάτες από την EDISON με τους οποίους συμπορευτήκαμε μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολή φάση της Ελληνικής αγοράς ενεργείας για πάνω από 15 χρόνια έχοντας άριστη σχέση και συνεργασία.

Η λύση της κοινοπραξίας ήταν μια εξέλιξη που προέκυψε λόγω της διαφορετικής στρατηγικής των δυο εταιριών.

Η συνεργασία μας όμως έδωσε πολλά και αποτέλεσε ένα σημείο αναφοράς για την Ελληνική αγορά και είμαι σίγουρος ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστούμε μαζί και στο μέλλον».

Διαβάστε επίσης: 

Flexopack: Αποχωρεί ο CFO Αναστάσιος Λυμπερόπουλος – Στη θέση του ο Ζώης Ζαβερδινός

Παπασταύρου: Εντός χρονοδιαγράμματος οι έρευνες υδρογονάνθρακα – Το μεταναστευτικό έχει γίνει business, δεν θα φύγει

Ασανσέρ οι τιμές στην ενεργειακή αγορά από τις αποφάσεις Τραμπ – Πιέσεις σε φυσικό αέριο και ρεύμα