• Business

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: Το έγκλημα και τα 6 χρόνια χωρίς τιμωρία

    Πάνω: Ο Δημήτρης, η Καίτη και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, πρωταγωνιστές του σκανδάλου της Folli Follie - Κάτω, ο Μπέρνι Μάντοφ, εμπνευστής της μεγαλύτερης «πυραμίδας» στην ιστορία και ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ιδρυτής του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX

    Πάνω: Ο Δημήτρης, η Καίτη και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, πρωταγωνιστές του σκανδάλου της Folli Follie – Κάτω, ο Μπέρνι Μάντοφ, εμπνευστής της μεγαλύτερης «πυραμίδας» στην ιστορία και ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ιδρυτής του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX


    Με αφορμή την υπόθεση της Folli Follie, διαβάζουμε ότι ένας Αμερικανός συγγραφέας, ο Αμίρι Μπαράκα είχε πει: «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη στην Αμερική, αλλά είναι η μάχη για δικαιοσύνη που σε κρατάει». 

    Εννοούσε προφανώς ότι ακόμη κι αν γίνονται τεράστιες αδικίες, ακόμη κι αν πολλές φορές δεν επικρατεί ο νόμος, αυτό που κρατάει τους ανθρώπους είναι η διαρκής αίσθηση ότι δίνεται καθημερινή μάχη για να μπορεί η δικαιοσύνη να επιβάλλεται.

    Και σίγουρα οι Αμερικανοί μπορούν να κατηγορηθούν για πολλά. Δεν μπορούν να… καθίσουν στο εδώλιο, όμως, γιατί δεν προσπαθούν να επιβάλλουν τη δικαιοσύνη, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται και όση δύναμη κι αν έχουν οι κατηγορούμενοι.

    Μόλις χθες δικαστήριο στις ΗΠΑ ουσιαστικά απαγόρευσε στον πρώην πρόεδρο της χώρας να κατέβει στις επόμενες εκλογές. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο έβαλε «στοπ» στον Ντόναλντ Τραμπ να είναι υποψήφιος καταδικάζοντάς τον για τις πράξεις του που οδήγησαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο.

    Για τη δικαστική αντιμετώπιση μεγάλων υποθέσεων, οικονομικών σκανδάλων παγκόσμιας εμβέλειας και ενδιαφέροντος οι διαδικασίες κινούνται άμεσα και ταχύτατα. Χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς σκόπιμες κωλυσιεργίες και με εδραία την αντίληψη των ανθρώπων που απαρτίζουν το δικαστικό σύστημα της χώρας (δικαστών, δικηγόρων κ.λπ.) ότι η κοινή γνώμη πρέπει να ξέρει ότι ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα πέφτει κατά πάντων.

    Αλλά και ότι θα πέφτει γρήγορα, όχι μετά από 3,4, 5 ή και 10 χρόνια, όπως συμβαίνει στην ελληνική πραγματικότητα.

    Η υπόθεση της Folli Follie είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας πολυετούς δικαστικής περιπέτειας η οποία κανείς δεν ξέρει πότε θα λήξει. Και είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση για την οποία όλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

    Ειδικά οι πολίτες, οι οποίοι αισθάνονται ότι η ατιμωρησία σε περιπτώσεις μεγάλων οικονομικών σκανδάλων, είναι δυστυχώς ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

    Βλέποντας μάλιστα η ελληνική κοινωνία τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, αντιλαμβάνεται ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της… εν Ελλάδι Δανιμαρκίας.

    Τι κι αν όλοι οι επίσημοι φορείς, η κυβέρνηση, ο διοικητής της ΤτΕ, οι ξένοι, ζητούν μια γενναία μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα, ώστε να μην κυριαρχεί το αίσθημα της ατιμωρησίας, να μην «σέρνονται» μικρές και μεγάλες υποθέσεις επί χρόνια στα δικαστήρια, να μην σωρρεύονται χιλιάδες φάκελοι στα γραφεία δικαστών και δικηγόρων.

    Τα βήματα που έχουν γίνει είναι μικρά και υποθέσεις όπως αυτή της Folli Follie, του μεγαλύτερου πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου των τελευταίων 50 ετών, ίσως και περισσότερο, δείχνουν ότι πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά.

    Στη χθεσινή ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζα της Ελλάδος, που παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ο Γιάννης Στουρνάρας τονίζεται με έμφαση:

    «Η ύπαρξη ενός αποτελεσματικού δικαστικού συστήματος το οποίο βοηθά στην επίλυση οικονομικών διαφορών και την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας είναι καθοριστική για την αύξηση των επενδύσεων και την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Οι επενδυτές είναι πιο πρόθυμοι να επενδύσουν σε μια οικονομία όπου τα συμβατικά δικαιώματα και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους προστατεύονται και όπου μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να δικαιωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα εάν αυτά παραβιαστούν. Παράλληλα, η αποτελεσματική λειτουργία της δικαιοσύνης βάζει φρένο σε αθέμιτες πρακτικές και μονοπωλιακές καταστάσεις, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό, την αύξηση της παραγωγικότητας και την ανάπτυξη».

    Η υπόθεση της Folli Follie και οι άλλοι

    Πόσο πιο ξεκάθαρο πρέπει να γίνει ότι υποθέσεις όπως αυτή της Folli Follie πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα, ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης, τιμωρία των ενόχων ή και αθώωσή τους εφόσον πράγματι υπάρχουν τέτοια στοιχεία;

    Είναι, όμως, αδιανόητο να έχουν περάσει σχεδόν έξι ολόκληρα χρόνια από το 2018, όταν βγήκε στο φως το σκάνδαλο με τους παραποιημένους ισολογισμούς της Folli Follie και να μην υπάρχει έστω μια πρωτόδικη απόφαση.

    Θυμίζουμε ότι η υπόθεση του σκανδάλου που για γνώστες της αγοράς ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, έφτασε για πρώτη φορά στο ακροατήριο τον Ιανουάριο του 2022. Για πρώτη φορά οι Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Καίτη Κουτσολιούτσου, και οι άλλοι κατηγορούμενοι, κάθισαν στο εδώλιο για να δικαστούν, πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

    Folli Follie
    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

    Τότε πραγματοποιήθηκαν λίγες συνεδριάσεις κι έπειτα η δίκη «πάγωσε» λόγω της αποχής των δικηγόρων από δίκες που αφορούσαν το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

    Μετά από σχεδόν ένα χρόνο το δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της δίκης για τις 19 του περασμένου Ιούνη.

    Η δίκη είχε προσδιοριστεί να αρχίσει… ξανά από την αρχή. Αν και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εξαίρεσε από την αποχή τους συνηγόρους της υπόθεσης (λόγω της επαπειλούμενης παραγραφής επιμέρους πράξεων), τελικά η εκδίκαση της υπόθεσης δεν άρχισε ούτε το καλοκαίρι. Ένα σοβαρό κώλυμα της εισαγγελέως της έδρας οδήγησε στην 3μηνη διακοπή της δίκης.

    Η δίκη ορίστηκε για τις 14 Σεπτέμβρη 2023, έγιναν αρκετές συνεδριάσεις αλλά και πάλι έπεσε πάνω στη νέα αποχή των δικηγόρων τις τελευταίες εβδομάδες.

    Πριν από μερικά 24ωρα το δικαστήριο όρισε νέα δικάσιμο για τις 10 Ιανουαρίου 2024.

    Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα τελειώσει η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Πολλά θα εξαρτηθούν ασφαλώς από το αν θα συνεχιστεί η αποχή των δικηγόρων και στη συνέχεια πόσες δικάσιμοι θα δοθούν, σε ποιο στάδιο είναι η δίκη κλπ. Μπορεί να κρατήσει μήνες ακόμη, με την ελπίδα να ολοκληρωθεί και να εκδοθεί απόφαση μέσα στο 2024.

    Δηλαδή μετά από 6 χρόνια τουλάχιστον από τη στιγμή που βγήκε στο φως το τεράστιο σκάνδαλο. Ουδείς λόγος γίνεται βέβαια για το πότε θα εκδικαστεί η υπόθεση και σε δεύτερο βαθμό…

    Τα σκάνδαλα στις ΗΠΑ

    Τι έχει γίνει σε μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα στις ΗΠΑ; Ας δούμε:

    Στο τεράστιο σκάνδαλο της Enron, έξι μήνες μετά την κατάρρευση της εταιρείας υπήρξε η πρώτη καταδίκη για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης. Οταν ορίστηκε η δίκη, τον Ιανουάριο του 2006 χρειάστηκαν μόλις 16 εβδομάδες προκειμένου οι ένορκοι να βγάλουν την ετυμηγορία.

    Στην περίπτωση της μεγαλύτερης απάτης με «πυραμίδα» όπου ο Μπέρνι Μέιντοφ κατηγορήθηκε για ένα σκάνδαλο ύψους 65 δισ. δολαρίων. Ο Μάντοφ, ο οποίος κατηγορήθηκε για 11 βαριά αδικήματα συνελήφθη το 2008 με περισσότερους από 9.000 επενδυτές να έχουν καταθέσει αγωγές εναντίον του.

    Τον Μάρτιο του 2009, μέσα σε λίγους μήνες δηλαδή, ο Μέιντοφ καταδικάστηκε σε 150 χρόνια φυλάκιση, αφού πρώτα είχε δηλώσει ένοχος. Χρειάστηκαν λίγοι μήνες για να αποδοθεί δικαιοσύνη…

    Τέλος, στο πρόσφατο παγκόσμιο σκάνδαλο με το αγαπημένο παιδί των crypto, Sam Bankman-Fried.

    Το Νοέμβριο του 2022 άρχισε να «σκάει» η φούσκα και ένα μήνα μετά να συλληφθεί ο κατηγορούμενος.

    Η δίκη του ορίστηκε για τις 3 Οκτωβρίου του 2023. Πόσο χρειάστηκε το δικαστήριο για να βγάλει απόφαση; Μόλις ένα μήνα και στις 2 Νοεμβρίου ο Sam Bankman-Fried καταδικάστηκε για 7 κατηγορίες.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη Folli Follie: Θέατρο του παραλόγου – Κάποιος δεν λέει την αλήθεια και εκθέτει τη Δικαιοσύνη και τη χώρα

    Ο Economist, ο Τζώρτζης και ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος που πίνουν ούζο μέχρι να μεθύσουν – Άρθρο παρέμβαση

    Δίκη Folli Follie – Εξερράγη η πρόεδρος του δικαστηρίου: «Θέλουμε να δικάσουμε αλλά δεν μπορούμε… Έλεος!» – Αποκλειστικό ρεπορτάζ
     



    ΣΧΟΛΙΑ