• Business

    Δίκη Folli Follie: Θέατρο του παραλόγου – Κάποιος δεν λέει την αλήθεια και εκθέτει τη Δικαιοσύνη και τη χώρα

    Δημήτρης Βερβεσός - Βασιλική Λαζαράκου

    Δημήτρης Βερβεσός – Βασιλική Λαζαράκου


    To μεγαλύτερο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών, αυτό της Folli Follie, και η δικαστική αντιμετώπιση και τιμωρία των ενόχων, έχει μετατραπεί σε θέατρο του παραλόγου.

    Ένα θέατρο που θα ζήλευε και ο Ιονέσκο αφού αποτελείται από απανωτές σκηνές ψεύδους, υποκρισίας, αβελτηρίας σε βαθμό εγκληματικής αδράνειας και πολλές φορές ένοχης σιωπής.

    Μια δίκη που αναβάλλεται ή διακόπτεται συνεχώς τον τελευταίο χρόνο, μια δίκη που δεν προχωρά εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων, και τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου δεν θα υπάρξει δικάσιμος.

    Το mononws έχει αναδείξει την υπόθεση της αδυναμίας να διεξαχθεί η δίκη και των απανωτών διακοπών το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων.

    Τη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου, το mononews βρέθηκε στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου η εξαίρετη πρόεδρος του δικαστηρίου αγανακτισμένη εξαιτίας της αδυναμίας να δικάσει τόνιζε με έμφαση: ««Θέλουμε να δικάσουμε αλλά δεν μπορούμε… Έλεος!» «Είπαμε, κατανόηση και αλληλεγγύη στα αιτήματα των δικηγόρων, αλλά υπάρχει κι ένα όριο.

    Δεν έχουμε διάθεση να οδηγηθούμε σε αντιπαλότητα με τους δικηγόρους αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε όμηροι…», τόνισε η πρόεδρος και μίλησε για «κατάχρηση» που γίνεται πλέον «με αιχμή του δόρατος» αυτή την «ιδιαίτερη» δίκη.

    Το αίτημα της προέδρου

    Ζήτησε μάλιστα από τους συνηγόρους να διαμηνύσουν στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Δημήτρη Βερβεσό πως θα πρέπει να αντιληφθεί τις ιδιαιτερότητες αυτής της διαδικασίας η οποία ως γνωστό, είχε «τιναχτεί στον αέρα», την πρώτη φορά ύστερα από 22 συνεδριάσεις και χρειάστηκε να επαναπροσδιοριστεί, ξεκινώντας και πάλι από το μηδέν, με αποτέλεσμα, 6 χρόνια μετά, να εκδικάζεται ακόμη σε πρώτο βαθμό.

    Ως όφειλε το mononews απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Δημήτρη Βερβεσό και τον ρώτησε γιατί δεν δίνεται άδεια στους δικηγόρους για να ξεκινήσει η πολύκροτη αυτή δίκη.

    Ο κ. Βερβεσός υποστήριξε ότι οι δικηγόροι δεν ζήτησαν άδεια για να συνεχιστεί η δίκη.

    Συγκεκριμένα ο κ. Βερβεσός τόνισε: «Στην προκειμένη περίπτωση, στη δίκη της Folli Follie, δικηγόροι υποστήριξης της κατηγορίας μας δήλωσαν ότι εξαιτίας της ολιγοήμερης διακοπής, δεν κινδυνεύει η υπόθεση με παραγραφή. Συγκεκριμένα ενημερωθήκαμε ότι τα αδικήματα είναι κατ’ εξακολούθηση και η τελευταία επιμέρους πράξη φέρεται να τελέστηκε το 2018. Συνεπώς το αδίκημα παραγράφεται το 2038. Ετσι τους δόθηκε άδεια να ζητήσουν από το δικαστήριο διακοπή της δίκης. Ο ΔΣΑ δεν έχει συνδράμει στην καθυστέρηση της εκδίκασης της υπόθεσης».

    Η παραγραφή

    Ουσιαστικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών λέει ότι εφόσον δεν τίθεται θέμα παραγραφής, η μόνη άδεια που δόθηκε στους δικηγόρους είναι να ζητήσουν διακοπή της δίκης.

    Ο wiseman αναρωτήθηκε αν Ασφαλιστικά Ταμεία (ΕΟΠΥΥ και ΕΦΚΑ) και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δηλαδή τα μέρη που δηλώνουν παράσταση πολιτικής αγωγής, άρα υποστήριξης της κατηγορίας κατά των Κουτσολιούτσων και των άλλων κατηγορούμενων, αν ζήτησαν άδεια από το Δικηγορικό Σύλλογο για να παραστούν οι δικηγόροι και να συνεχιστεί η δίκη.

    Αμεση ήταν η απάντηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία με ανακοίνωσή της διαψεύδει τον πρόεδρο του ΔΣΑ, κ. Βερβεσό, λέγοντας ότι ζήτησε άδεια για τους δικούς της δικηγόρους ώστε να υποστηρίξουν την κατηγορία, επομένως, να συνεχιστεί η δίκη, αλλά ο Σύλλογος αρνήθηκε εγγράφως να παράσχει αυτή την άδεια.

    Το μεγάλο ερώτημα είναι ένα: Ποιος λέει ψέματα. Κι όπως φαίνεται δεν λέει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς στην ανακοίνωση τονίζει ότι υπάρχει έγγραφη άρνηση της άδειας από την πλευρά του Δικηγορικού Συλλόγου.

    Ποιος δεν  λέει την αλήθεια

    Επομένως; Πιάστηκε να μην λέει την αλήθεια ο κ. Βερβεσός; Διότι δεν μπορεί να μην γνωρίζει το αίτημα της ΕΚ, αφού απάντησε εγγράφως ότι αρνείται την άδεια.

    Και οφείλει να απαντήσει πάραυτα για ποιους λόγους αρνήθηκε τη χορήγηση άδειας, αφού ο ίδιος στην αποκλειστική δήλωσή του στο mononews είπε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος «δεν έχει συνδράμει στην καθυστέρηση της εκδίκασης της υπόθεσης».

    Δεν μπορεί από τη μια να λέει ότι δεν θέλει ο Σύλλογος να καθυστερήσει η δίκη και από την άλλη να μην αποδέχεται το αίτημα για άδεια που καταθέτει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη της υπόθεσης της Folli Follie. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ακυρώνει τους ισχυρισμούς του Δικηγορικού Συλλόγου για μη κατάθεση αιτήματος να συνεχιστεί η δίκη.

    Αν ο ΔΣΑ έκανε δεκτό το αίτημα της ΕΚ θα μπορούσε να συνεχιστεί η δίκη αφού έστω κι ένας δικηγόρος πάρει άδεια η διαδικασία θα συνεχιζόταν και η πρόεδρος του Δικαστηρίου δεν θα ήταν αγανακτισμένη για τη διακοπή.

    Οφείλουν όλοι να απαντήσουν τι έχει συμβεί και δεν προχωρά η δίκη για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών.

    Για ένα σκάνδαλο το οποίο ρεζίλεψε τη χώρα και ρεζιλεύει ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που δεν προχωρά η δικαστική διερεύνησή του και δεν τιμωρούνται οι ένοχοι.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Economist, ο Τζώρτζης και ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος που πίνουν ούζο μέχρι να μεθύσουν – Άρθρο παρέμβαση
    Βερβεσός για Folli Follie: Oι δικηγόροι δεν ζήτησαν άδεια για να συνεχιστεί η δίκη – Αποκλειστική δήλωση
    Το συντεχνιακό μονοπώλιο δικηγόρων και συμβολαιογράφων και η Folli Follie



    ΣΧΟΛΙΑ