• Business

    Δημήτρης Χριστακόπουλος (Octane): Η επενδυτική βαθμίδα θα ενεργοποιήσει επενδυτικό ενδιαφέρον

    Διοικητική ομάδα Octane Management Consultants: Γιάννης Σπυρόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος/ Εταίρος), Γιώργος Παυλάτος (Εταίρος), Δημήτρης Χριστακόπουλος (Εταίρος).


    Σε μια ανοδική πορεία βρίσκονται οι επιχειρήσεις και η οικονομία και μαζί οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες η διοικητική ομάδα της Octane Management Consultants, οι Γιάννης Σπυρόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος/ Εταίρος), Γιώργος Παυλάτος (Εταίρος), Δημήτρης Χριστακόπουλος (Εταίρος).

     Όπως τόνισε ο κ. Δημήτρης Χριστακόπουλος, η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει σύντομα εφόσον υπάρχει πολιτική σταθερότητα, κινητοποιώντας το επενδυτικό ενδιαφέρον σταδιακά σε όλους τους τομείς.

    Σχετικά με την ελληνική οικονομία, η διοίκηση της Octane  τόνισε ότι το  αβέβαιο διεθνές περιβάλλον δημιουργεί διαρκώς νέες ευκαιρίες αλλά και νέες προκλήσεις για το επιχειρείν. Από τη μία μεριά, ο συνδυασμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ καθώς και των αυξημένων άμεσων ξένων επενδύσεων δημιουργούν -καταρχάς- ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την οικονομία της χώρας και την ανάδειξή της σε σημαντική περιφερειακή δύναμη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επίσης, οι δυνατότητες που δίνουν η ψηφιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες ενισχύουν την εξωστρέφεια και την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων και οργανισμών.

    Από την άλλη, όμως ο διεθνής ανταγωνισμός, η έντονη διακύμανση του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς και η δυσκολία εύρεσης στελεχών δημιουργούν μια αβεβαιότητα και μια απαίτηση ευελιξίας και προσαρμοστικότητας.

    Τόνισαν ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις και δημόσιοι φορείς έχουν μια μοναδική ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την αλλαγή υποδείγματος της οικονομίας που συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια με την καλή πορεία των οικονομικών δεικτών, τη  βελτίωση της εικόνας της χώρας στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους, και την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων διεθνών εταιριών  – κολοσσών.  Ένα μεγάλο στοίχημα προφανώς είναι η διατήρηση και ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής, του ισχυρού brand «Ελλάδα» εκτός συνόρων, των θεσμικών  μεταρρυθμίσεων και της αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ. Παράλληλα, είναι σημαντικό να συνεχίσουν οι προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων και οι σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία, την οικονομία της γνώσης.

    Το LATSCO Family Office συμμετέχει στην Octane – Ο ρόλος της Octane

    Μιλώντας για την εταιρεία  «Octane» σημείωσαν ότι αποτελεί το «καύσιμο υψηλής απόδοσης» που  μπορούσε να  ενισχύσει τις επιδόσεις μιας εταιρείας και να προσφέρει την απαραίτητη ώθηση ώστε οι «μηχανές» της να  αποδώσουν το maximum. Η Octane έχει πραγματοποιήσει στρατηγική συνεργασία με το LATSCO Family Office από το φθινόπωρο του 2022,   μέσω της επένδυσης τους στο μετοχικό  κεφάλαιο της Octane – μια συνεργασία που δίνει περαιτέρω ώθηση στην προσπάθεια  να εδραιωθούν ως ο “consultant of choice” στην ελληνική αγορά.

    Η OCTANE, στο παραπάνω πλαίσιο, μπορεί να παίξει το δικό της σημαντικό ρόλο, σημείωσαν. Επίσης αναφέρθηκαν στους λόγους για την αισιοδοξία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μαζί και των συμβουλευτικών εταιρειών.

    Από το Ταμείο Ανάκαμψης,  τα κονδύλια που θα εισρεύσουν στην οικονομία τα προσεχή χρόνια μέσω των εγχώριων και ξένων επενδύσεων και η πρόθεση των εταιρειών για μετασχηματισμό «γενννούν» αναμφισβήτητα πολλές ευκαιρίες  για την αγορά.

    Ωστόσο, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων προϋποθέτει τεκμηριωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό και σωστές, εφαρμόσιμες επιχειρηματικές και στρατηγικές επιλογές τις οποίες και η Octane μπορεί μαζί με τους πελάτες της να συν-διαμορφώσει. Επίσης, τονίστηκε ότι και ο δημόσιος τομέας ζητά συμβούλους που θα υποστηρίξουν ουσιαστικά τον μετασχηματισμό του, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

    Η ΟCTANE, γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημόσιων φορέων και είναι δίπλα τους προκειμένου να εκπονήσουν από κοινού την στρατηγική  και το αναπτυξιακό μοντέλο που τους ταιριάζει. Επίσης, συνεχίζουν να επενδύουν στην βελτίωση των υπηρεσιών τους, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί και να υποστηρίζουν αποτελεσματικά κάθε ανάγκη τους. Σημειώνεται ότι η Octane παρουσιάζει 20% ανάπτυξη σε ετήσια βάση την τελευταία 5ετία.

    Δραστηριότητα σε κλάδους – «κλειδιά» της οικονομίας

    Ιστορικά στον ιδιωτικό τομέα η εταιρεία έχει αναπτύξει εκτενή εμπειρία σε κλάδους – «κλειδιά» της οικονομίας, όπως:

    • Χρηματοοικονομικός κλάδος (Banking & Insurance): Έχει δουλέψει και με τις 4 συστημικές Τράπεζες (καθώς και με κάποιες που πλέον δεν υπάρχουν στην αγορά), με σχεδόν όλους τους NPL Servicers, με την ίδια την Τράπεζα της Ελλάδος, με θεσμικούς φορείς (EBRD, EIB), με Ιδρύματα Πληρωμών και Ηλεκτρονικού Χρήματος αλλά και με Ασφαλιστικές όπως η ERGO, η Allianz και η Interamerican.
    • Συνεργασία με επενδυτικά funds –τόσο ξένα όσο και ελληνικά- που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως: CVC, Oaktree, Baupost, Bain Capital, Davidson Kempner, Virtus-Ideal Holdings, DECA.
    • Στις τηλεπικοινωνίες: Για πάνω από 10 χρόνια ήταν ο κύριος σύμβουλος της WIND για όλα τα initiatives αναδιοργάνωσης, ενώ έχουν συνεργαστεί και με την Deutsche Telekom.
    • Στον τουρισμό , έχει συνεργαστεί με μεγάλους παίκτες της αγοράς όπως η ΤΕΜΕΣ, η Donkey Hotels του Ομίλου Ιωάννου, η Aldemar αλλά και σειρά επενδυτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο.
    • Σε υποδομές και Real Estate, έχοντας ηγετική θέση και εξαιρετικό know-how σε θέματα μαρινών και λιμένων, έχουνδουλέψει με το ΤΑΙΠΕΔ σε ρόλους buy-side, sell-side αλλά και ανεξάρτητου αποτιμητή σε εμβληματικά έργα (Μαρίνα Πύλου, Μαρίνα Χίου, Μαρίνα Καλαμαριάς, Λιμένας Ηγουμενίτσας, Λιμένας Ηρακλείου κ.α.) αλλά και απ’ ευθείας με πελάτες της αγοράς (Μαρίνα Αθηνών, Μαρίνες Πρέβεζας και Ακτίου, D-Marin, Astir Marina), αλλά και στο Real Estate για πελάτες όπως η Lamda Development, η AGC-Astir Resort και η Follow Capital.
    • Στην ενέργεια, τόσο στην «παραδοσιακή» όσο και στις ανανεώσιμες για πελάτες όπως ο ΔΕΣΦΑ, ο ΔΕΔΔΗΕ, τα ΕΛΠΕ, η Edeka, η Vestas και η Sunlight.
    • Στη βιομηχανία, με πελάτες την Imerys (πρώην S&B), την Παπαδοπούλου, την Vivartia, την Δωδώνη,την ΕΖΑ, την Coca Cola Company, την Vitex κ.α.
    • Στο Wholesale και Retail, για πελάτες όπως οι Public, ΑΒ-Delhaize, ΕΛΓΕΚΑ, Μοτοδυναμική, Παντελής Παπαδόπουλος ΑΕΒΕ κ.α.
    • Παράλληλα στο ραντάρ τους είναι πάντα και ο Δημόσιος τομέας γιατί πιστεύουν ότι τα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί καθοδήγηση για μια σειρά μεγάλων projects που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας, προκειμένου να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του και να ανταποκριθεί στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον  της οικονομίας που διαμορφώνεται.   Έχουν συνεργαστεί τόσο με Υπουργεία όσο και με Οργανισμούς, όπως  τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Τουρισμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εργασίας, Υγείας αλλά και φορείς όπως η ΕΤΑΔ, η ΚτΠ, η ΔΥΠΑ-ΟΑΕΔ, η ΓΓΔΕ.

     Έξι πυλώνες

    Οι υπηρεσίες της Oxtane χωρίζονται σε 6 διακριτούς πυλώνες:

    1. Εφαρμοσμένη Στρατηγική (Applied Strategy): Εκπόνηση business plans, στρατηγικών μελετών, αναλύσεις ανταγωνισμού, ανάλυση κινδύνων κλπ.
    • Ανέλυσε  τις εναλλακτικές εισόδου στην ελληνική αγορά για την μεγαλύτερη ευρωπαική εταιρία online gaming την Paddy Power.
    • Astir Vytogiannis – Ideal: Υποστήριξε το fund και την εταιρεία στην αναγνώριση στρατηγικών εναλλακτικών ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, που οδήγησε σε επέκταση μέσω εξαγοράς εργοστασίου στη Ν. Αφρική.
    • Ανέλαβε προσφατα την εκπονηση πενταετους επιχειρησιακου σχεδιου και μελετων βιωσιμοτητας για το Γεωπονικο Πανεπιστημιο.
    1. Corporate Finance & Υποστήριξη Επενδυτών (Investor Support): Εδώ περιλαμβάνεται η υποστήριξη Ε&Σ, εντοπισμού επενδυτικών στόχων, business due diligence, άντλησης κεφαλαίων, αναδιοργάνωσης χρεών, ιδιωτικοποιήσεων τόσο από το buy όσο και από το sell side, αποτιμήσεων κλπ.
    • Υποστήριξε διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ σε μαρίνες και λιμάνια ως Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Ταμείου, των επενδυτών αλλά και ως ανεξάρτητοι αποτιμητές.
    • Υοστήριξε την αξιολόγηση και υλοποίηση της εξαγοράς της KENFOOD από την Αλευροποιϊα Λούλης, αναγνωρίζοντας πιθανές συνέργειες και εξετάζοντας τα πιθανά επιχειρηματικά ρίσκα.
    • Υποστήριξε  την πιθανή εξαγορά της Jetoil με παράλληλη αναδιάρθρωση του χρέους της που υπερεβαινε τα 270 εκ. ευρώ.
    1. Revenue Growth & Market Leadership: Ο πυλώνας αυτός αποτελεί τομέα εξειδίκευσης για μας καθώς έχουμε παράξει διακριτή τεχνογνωσία μέσα από έργα. Πιο συγκεκριμένα, κάποια cases που διαχειριστήκαμε:
    • Ο πλήρης σχεδιασμός της εμπορικής στρατηγικης της Wind (αλυσίδα καταστημάτων, εμπορική πολιτική για λιανικούς και εταιρικούς πελάτες, ανασχεδιασμός της εμπειρίας πελάτη σε όλα τα δίκτυα κλπ).
    • Ο απαρχής σχεδιασμός του 1555 για το Υπ. Εργασιας που δίνει μια εντελώς νέα εμπειρία εξυπηρέτησης πολιτών από κρατικό φορέα.
    • Η δημιουργία μοντέλου παρακολούθησης πωλήσεων για 10,000 πράκτορες του δικτύου της Ergo Ασφαλιστικής στην Ελλάδα και την Τουρκία.
    1. Corporate Governance, Organization & Processes: Σχεδιασμός και ανασχεδιασμός εταιρικής διακυβέρνησης διαδικασιών ρόλων αρμοδιοτήτων κλπ.
    • Donkey Hotels: Ανασχεδίασε το οργανόγραμμα, τους ρόλους και τα κίνητρα του Ομίλου που προέκυψε από τη συγχώνευση της YES! Hotels και του Intercontinental.
    • Eurobank SB: Προέβη σε ριζικό ανασχεδιασμό του τρόπου διαχείρισης (διαδικασίες, πολιτικές, ρόλοι, credit criteria) των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Μικρών Επιχειρήσεων, οδηγώντας στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αντιμετώπιζε η Τράπεζα (3 μήνες διάρκεια εξέτασης αιτημάτων, backlog αιτήσεων 6 μηνών).
    • Προχώρησε στη βελτιστοποιηση των εσωτερικων διαδικασιων και των διεπαφων με πελατες της ALLIANZμε στοχο την βελτιωση της ανταποκρισης αλλα και την εξοικονομηση πορων.
    1. Operational Efficiency & Performance Improvement: Έργα βελτίωσης της απόδοσης και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων.
    • Ο πλήρης ανασχεδιασμός της εφοδιαστικής αλυσίδας του Public, με σκοπό τη μείωση του συνολικού κόστους.
    • Η ανάπτυξη ενός μοντέλου στοχοθέτησης, μετρησης απόδοσης, και αμοιβής της Sixt
    • Η κοστολογική ανάλυση των μοναδων παραγωγής γάλακτοκομικών και χυμών της Vivartia για τη δημιουργία εσωτερικου benchmarking και την μείωση του μοναδιαιου κόστους παραγωγης.
    1. Project Management & Implementation Support: Eμπλεκόμαστε ενεργά σε έργα εφαρμογής και υλοποίησης.
    • Υποστηρίζει το ΔΕΔΔΗΕ στην ανάπτυξη και στελέχωση του γραφείου διαχείρισης έργων (PMO) του οργανισμού, το οποίο υποστηρίζει και παρακολουθεί όλα τα στρατηγικά, τα επώνυμα και τα επαναλαμβανόμενα έργα του.
    • Είναιτεχνικοί σύμβουλοι υποστηρίξης της Κοινωνίας της Πληροφορίας για μια σειρά από έργα ψηφιοποίησης και ανάπτυξης συστημάτων.
    • Για την τότε νεοσυσταθείσα ΓΓΔΕ, χαρτογράφησε όλα τα έργα που έτρεχαν ή έπρεπε να τρέξουν (κάποια εκ των οποίων ήταν Μνημονιακές υποχρεώσεις) ενώ προηγουμένως δεν υπήρχε καμία εικόνα για τον αριθμό τους, τα βήματα, το χρονισμό και τους υπεύθυνους. Λειτούργησε ως το outsourced PMO παρακολουθώντας την πρόοδο των έργων και ενημερώνοντας όλους τους εμπλεκόμενους stakeholders (Γ.Γ., ΥπΟικ, Τρόικα).

    Διαβάστε επίσης

    LATSCO Family Office: Απέκτησε μειοψηφική συμμετοχή στην OCTANE Σύμβουλοι Επιχειρήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ