• Business

  Δίκη Folli Follie: Δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με την εισαγγελέα

  Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος της Folli Follie

  Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


  Με την πρόταση της εισαγγελέως συνεχίζεται αυτή την ώρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, η πολύκροτη δίκη της Folli Follie.

  Σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς στην προκειμένη περίπτωση της Folli Follie οι πράξεις είχαν να κάνουν με την υποστήριξη της εταιρείας στοχεύοντας στην οικονομική της ισχύ.

  Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας στην αρχή της πρότασής της έκανε λόγο για το ότι για μία ακόμη φορά «Διαπιστώσαμε ότι η ματαιοδοξία και η αλλαζονεία οδηγούν στην πτώση…».

  Στη συνέχεια, η εισαγγελέας αναφέρθηκε στο χτίσιμο της εμπορικής αυτοκρατορίας της εταιρείας από τα χρόνια της ίδρυσής της έως το ξέσπασμα του σκανδάλου, αλλά και το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα.

  Ακολούθως, η εισαγγελέας επεκτάθηκε στα της ωραιοποίησης των οικονομικων καταστάσεων, όπως επίσης και στις εικονικές συναλλαγές, αλλά και την παραποίηση των ταμειακών διαθεσίμων.

  Τι ανέφερε για τις υπόλοιπες κατηγορίες

  Σχετικά με την κατηγορία της πλαστογραφίας η εισαγγελέας της έδρας ανέφερε ότι ο Ιωάννης Μπεγιέτης, οικονομικός διευθυντής του υποομίλου της Ασίας ενεργούσε από κοινού με τον Τόνιο Λο και συνυπέγραφε μαζί με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο τις οικονομικές καταστάσεις.

  Αναφορικά με την Κένις Τσο και άγνωστο υπάλληλο του λογιστηρίου της Ασίας υποστήριξε ότι έστελνε τα αρχεία excel για τα πλαστά bank statements των Μπεγιέτη και Τόνιο Λο, οι οποίοι με τη σειρά τους προχωρούσαν στην παραποίηση των οικονομικών καταστάσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που λάμβαναν.

  Η εισαγγελέας είπε για την Ειρήνη Νιώτη, διεθύντρια treasury της Folli Follie Ελλάδας ότι έστειλε κενό έγγραφο στον Μπεγιέτη το 2012 και το 2013 έστειλε στον Τόνιο Λο μήνυμα για τα ταμειακά διαθέσιμα.

  Παράλληλα, η εισαγγελέας ανέφερε ότι υπάρχουν αμφιβολίες ότι ο Κωνσταντίνος Στελλούδης γνώριζε για την πλαστογραφία.

  Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος γνώριζε τα μεγέθη της εταιρείας

  Στη συνέχεια η εισαγγελέας της έδρας αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, τον οποίο βαραίνει επίσης η κατηγορία της πλαστογραφίας. Αφού αναφέρθηκε στο συγκεντρωτικό και αυταρχικό τρόπο που διοικούσε την εταιρεία, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια των δικασίμων, η εισαγγελέας είπε ότι ο Δ. Κουτσολιούτσος γνώριζε τα μεγέθη της εταρείας και χωρίς τη δική του προτροπη δε θα μπορούσαν τα στελέχη της Ασίας να προχωρήσουν στην πλαστογραφία.

  Αντίστοιχα για τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, η εισαγγελέας επεσήμανε ότι παρ’ όλο που γνώριζε για την ύπαρξη της ωραιοποίησης, δεν είναι σίγουρο ότι ο ίδιος προχώρησε στην πλαστογραφία γιατί αρκούσε η υπογραφή του πατέρα του, Δ. Κουτσολιούτσου, γεγονός που οδήγησε την εισαγγελέα στην πεποίθηση ότι δεν σημαίνει πως ο Τ. Κουτσολιούτσος συμμετείχε ενεργά.

  Τι υποστήριξε η εισαγγελέας για τη χειραγώγηση της αγοράς

  Στην πρότασή της, η εισαγγελέας ανέφερε ότι η ωραιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων είχε στόχο την αύξηση του κύρους, της φήμης, της αξίας και της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας, καθιστώντας ακόμη μεγαλύτερη την εμπορευσιμότητα της μετοχής της.

  Έκρινε ως υπαίτιους για τη χειραγώγηση της αγοράς τον Δημήτρη και τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, οι οποίοι ασκούσαν από κοινού την εξουσία και είχαν την εταιρική ευθύνη για τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων. Ωστόσο, η εισαγγελέας θεωρεί ως ελαφρυντικό το γεγονός της ικανοποίησης των δανειούχων και των ομολογιούχων.

  Επιπλέον για την Καίτη Κουτσολιούτσου υποστήριξε ότι πιθανόν να γνώριζε για την παραποίηση λόγω συγγένειας, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για την ενοχή της.

  Την ίδια ώρα για τον Εμμανουήλ Ζαχαρίου υποστήριξε ότι για τον υποόμιλο της Ασίας δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την ενοχή του.

  Αναφορικά με τον Φραγκίσκο Γρατσώνη ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά που να αποκαλύπτουν τη γνώση του, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον κ. Αλαβάνο.

  Ο Ιωάννης Μπεγιέτης, «κεντρικός ενορχηστρωτής» της απάτης

  Αναφορικά με την Ειρήνη Νιώτη και την κατηγορία της χειραγώγησης, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι εν γνώσει της οι οικονομικές καταστάσεις ήταν ανακριβείς και βοηθούσε τους δύο πρώτους κατηγορουμένους.

  Ωστόσο, η εισαγγελέα υποστήριξε ότι ο Ιωάννης Μπεγιέτης ως οικονομικός διευθυντής του υποομίλου ήταν «κεντρικός ενορχηστρωτής» της εγκληματικής οργάνωσης και της χειραγώγησης.

  Τέλος, όσον αφορά τους ορκωτούς λογιστές, Γιώργο Βαρθαλίτη και Χρυσούλα Τσακαλογιάννη, η εισαγγελέας ανέφερε ότι θα έπρεπε να δείξουν επιμέλεια για τα ελεγκτικά τους καθήκοντα.

  Ωστόσο, τόνισε ότι είχαν τις διαβεβαιώσεις από τους πιστοποιημένους ελεγκτές της Ασίας.

  Παράλληλα, η εισαγγελέας θεωρεί ως ελαφρυντικό το γεγονός ότι ο Γιώργος Βαρθαλίτης ανακάλεσε το πιστοποιητικό του για τις οικονομικές καταστάσεις μέχρι το 2017.

  Ως εκ τούτου, όπως ανεφερε η εισαγγελέας, η αμέλεια των ορκωτών λογιστών δεν αρκεί για την ενοχή τους στο συγκεκριμένο αδίκημα.

  Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη.

  Διαβάστε επίσης:

  Οικογένεια Κουτσολιούτσου: Έφτασε η ώρα του εισαγγελέα – Εκκρεμεί μια «ντουζίνα» αγωγών αποζημίωσης – Ολόκληρο το αίτημα του Τζώρτζη για την αποδέσμευση 4,2 εκ. ευρώ

  Folli Follie: Νέο αίτημα αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων – Ξεσπούν οι δικηγόροι της οικογένειας Κουτσολιούτσου

  Δίκη Folli Follie: Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων – Τι είπαν Βαρθαλίτης, Τσακαλογιάννη και Στελλούδης  ΣΧΟΛΙΑ