• Business

    Αεροδρόμιο Αθηνών: Το σχέδιο εισαγωγής στο ΧΑ και το προνόμιο των σημερινών μετόχων

    Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ

    Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ


    Ασκήσεις επί χάρτου πραγματοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την είσοδο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Η Δημόσια Προσφορά (IPO) θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2024 και θα αποτελέσει ένα σημαντικό γεγονός για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι δε θα διατεθεί μέσω ΧΑ το 30% των μετοχών του «Ελ. Βενιζέλος», αλλά κοντά στο 20% καθώς οι τρεις σημερινοί μέτοχοι Υπερταμείο που κατέχει το 25%,  το Καναδικό επενδυτικό fund, PSP Investments και ο Όμιλος Κοπελούζου που κατέχουν το 45%, έχουν δικαίωμα πρώτης προτίμησης για επιπλέον 11% των μετοχών.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται ότι από τους υπάρχοντες μετόχους το Καναδικό επενδυτικό fund, PSP Investments και ο Όμιλος Κοπελούζου να ασκήσουν το δικαίωμα αυτό ενώ το Υπερταμείο δεν αναμένεται να αυξήσει  το σημερινό ποσοστό του.

    Μετά την πώληση του 30% του ΤΑΙΠΕΔ, το μερίδιο του Δημοσίου μέσω του Υπερταμείου αναμένεται στο 25% και των PSP Investments και ο Όμιλου Κοπελούζου κοντά στο 55%, ενώ το 19- 20% θα διατεθεί στο Χρηματιστήριο.

    Ωστόσο,  αν και υπάρχει η πρόθεση, κατά πληροφορίες,  των υπαρχόντων μετόχων να ασκήσουν το δικαίωμα, καθοριστικός παράγοντας θα είναι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που θα προσδιοριστεί από τους Συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ.

    Χρονιά ρεκόρ και το 2023

    Η αυξημένη τουριστική προσέλευση στη χώρα μετά την πανδημία αποτελεί εγγύηση για την ανοδική πορεία και του μεγάλου αεροδρομίου της στα Σπάτα, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΔΑΑ, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Ιουνίου 2023 ανήλθε σε 2,92 εκατ., αυξημένη κατά 19,8% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022, αλλά και αυξημένη κατά 11,7% σε σχέση με το προπανδημικό έτος 2019. Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 16,9% και 21,2% αντίστοιχα.

    Συνολικά όμως η επιβατική κίνηση για το 2023 προβλέπεται σημαντικά υψηλότερα του 2022,  η ενώ η διοίκηση της εταιρείας προσβλέπει σε υγιή κερδοφορία ενώ τα ταμειακά αποθέματα θα διατηρηθούν, σύμφωνα με την αναμενόμενη εξέλιξη των τομέων κυκλοφορίας της.

    Συνολικά, κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 4,5 εκατ., αυξημένη κατά 60% σε σύγκριση με το 2022 (2,7 εκατ.) αλλά και κατά 2,4% σε σύγκριση με το 2019. Τη φετινή χρονιά αναμένει επίσης να λάβει κρατική αποζημίωση για τις απώλειες που έχει υποστεί λόγω της πανδημίας και των σχετικών ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από το κράτος για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, μετά από έγκριση των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Αρχών στα τέλη του 2022.

    Συνολικά κατά τη διάρκεια του 2022, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανέκαμψε κατά σχεδόν 90% σε σχέση με την επίδοση ρεκόρ του 2019 όταν και είχε ανέλθει σε 25,6 εκατ. επιβάτες. Το 2021, ο ΔΑΑ παρουσίασε κέρδη προ φόρων ύψους €158,8 εκατ.

    Το 2019, ο ΔΑΑ έλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των αεροδρομίων με επιβατική κίνηση μεγαλύτερη των 20 εκατ. επιβατών, έπειτα από ψηφοφορία των αεροπορικών εταιριών στο πλαίσιο του συνεδρίου Routes Europe 2019. Επιπροσθέτως τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο Ικανοποίησης Επιβατών ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια που διακινούν από δέκα (10) έως εικοσιπέντε (25) εκατ. επιβάτες το χρόνο για το έτος 2019 από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αεροδρομίων (Airports Council International / ACI World).

    Το Μάρτιο 2018, ο ΔΑΑ βραβεύτηκε, από τους επιβάτες, ως το καλύτερο αεροδρόμιο στη Ν. Ευρώπη στο πλαίσιο των Skytrax World Airport Awards, της μεγαλύτερης ετήσιας παγκόσμιας έρευνας ικανοποίησης των επιβατών.

    Στις 22 Φεβρουαρίου 2019 ολοκληρώθηκε η διαδικασία της χρονικής επέκτασης κατά 20 χρόνια της Σύμβασης Παραχώρησης του ΔΑΑ, με την καταβολή συνολικού τιμήματος €1.403 δισ. από το ΔΑΑ  προς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ).

    Διαβάστε επίσης

    Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: «Απογειώθηκε» η επιβατική κίνηση τον Ιούλιο – Συνεχίζεται η ανοδική πορεία

    Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: Σε εφαρμογή οι μπάρες χρέωσης στους χώρους αφίξεων-αναχωρήσεων

    Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος: Ξανά πρώτο στα βραβεία Routes Europe 2023



    ΣΧΟΛΙΑ