• Κοινωνία

    Νέο πρόγραμμα – μαμούθ για 100.000 προσλήψεις: Πώς θα γίνει η επιδότηση των εισφορών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Την πλήρη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους και εργοδότες για 6 μήνες θα προβλέπει το νέο πρόγραμμα μαμούθ για 100.000 ανέργους.

    Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών θα αφορά νέους μισθωτούς υπαλλήλους ανεξαρτήτως μισθού και ειδικότητας, ενώ το πρόγραμμα θα έχει ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας. Έξτρα κίνητρα θα υπάρχουν στο πρόγραμμα για τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς η πρόσληψή τους θα επιδοτείται με επιπλέον 200 ευρώ μηνιαίως.

    Το «πακέτο» των εισφορών που θα καλυφθούν με επιδότηση ανέρχεται στο 39,66% για το 2020 και στο 36,66% για το 2021. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε δυο παραδείγματα: Για μία νέα  πρόσληψη με μισθό 700 ευρώ, η ρύθμιση μεταφράζεται σε κέρδος 2.821 ευρώ στο 6μηνο και για τις δύο πλευρές, δηλαδή αθροιστικά για εργαζόμενο και εργοδότη.

    Αντίστοιχα για μισθό 1.200 ευρώ, η επιδότηση στο 6μηνο αγγίζει περίπου τα 4.000 ευρώ

    Συνεργασία – Αναστολές

    Όπως είχε γράψει το «Mononews», το πρόγραμμα «Συν – Εργασία» θα επεκταθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 με διάταξη που θα συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτούνται πλέον κατά 100% οι ασφαλιστικές εισφορές, εργοδοτικές και εργατικές, για τον χρόνο εργασίας που χάνεται, ενώ στον μηχανισμό εντάσσονται και οι εποχικοί με πρόσληψη έως 10/8.

    Παράλληλα, το μέτρο των αναστολών παρατείνεται και για το Οκτώβριο σε επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους:

    -Εστίασης

    -Μεταφορών

    -Τουρισμού εποχικής ή μη λειτουργίας

    -Αθλητισμού

    -Πολιτισμού.

    Οι εργοδότες μπορούν να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους. Οι συμβάσεις που είχαν τεθεί σε αναστολή και έχει ανακληθεί οριστικά η αναστολή τους, μπορούν να τεθούν εκ νέου σε αναστολή έως 31 Οκτωβρίου. Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Οκτώβριο θα δικαιούνται 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβουν 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα με ΠΝΠ οι αναστολές είχαν επεκταθεί χρονικά ώστε να καλύψουν Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

    Καλλιτέχνες – Ξεναγοί

    Θεσπίζεται επίσης οικονομική στήριξη καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα και για 2 μήνες. Ειδικότερα, στην ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ ανά μήνα μπαίνουν για το διάστημα από 1.9.2020 έως 31.10.2020:

    -Καλλιτέχνες, δημιουργοί που είναι εγγεγραμμένοι έως την 15η Οκτωβρίου 2020 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο σύστημα «Εργάνη».

    -Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

    -Οι τουριστικοί συνοδοί, καθώς και τα πρόσωπα που αποφοίτησαν εντός του 2019 από τη διετούς φοίτησης σχολή ξεναγών και διαθέτουν ξεναγική ταυτότητα.

    Εποχικό επίδομα ανεργίας

    Κατ’ εξαίρεση, ειδικά για το 2020, για τους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα αρκούν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, προκειμένου αυτοί να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας. Μειώνεται, δηλαδή, ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το ειδικό επίδομα ανεργίας που δίδεται για 3 μήνες και 5 ημέρες, ώστε χιλιάδες εποχικοί να διασώσουν το εισόδημα του χειμώνα.

    Επιδόματα ανεργίας

    Με υπουργική απόφαση αναμένεται να δίνεται νέα δίμηνη παράταση για επιδοματούχους ανεργίας το δικαίωμα των οποίων στην επιδότηση έληξε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

    -Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – 798,5 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

    -Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – 720 ευρώ

    -Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – 400 ευρώ.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ