• Business

    Deal 26 δισ. δολαρίων στην ενέργεια: Η Diamondback εξαγοράζει την Endeavor Energy

    • Bloomberg
    Lance Robertson, CEO of Endeavor Energy και Travis D. Stice CEO Diamondback

    Lance Robertson, CEO of Endeavor Energy και Travis D. Stice CEO Diamondback


    Η Diamondback Energy συμφώνησε να εξαγοράσει την παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου του Τέξας, Endeavor Energy Resources  έναντι 26 δισ. δολαρίων.

    Η συμφωνία περιλαμβάνει μετρητά και μετοχές και θα δημιουργήσει την μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας που επικεντρώνεται στην παραγωγική λεκάνη Permian.

    Η Diamondback θα χρηματοδοτήσει τη συμφωνία με 117,3 εκατομμύρια σε μετοχές και 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, ανέφεραν τη Δευτέρα οι δύο εταιρείες που εδρεύουν στο Μίντλαντ του Τέξας.

    Οι μέτοχοι της Diamondback θα κατέχουν το 60,5% της εταιρείας μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.

    Η συγχώνευση των Diamondback και Endeavour είναι η τελευταία μίας σειράς μεγάλων συγχωνεύσεων που αναμόρφωσαν πρόσφατα το εταιρικό τοπίο στο σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ.

    Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η Exxon Mobil συμφώνησε να εξαγοράσει την Pioneer Resources έναντι περίπου 60 δισ. δολαρίων, η Chevron εξαγόρασε την Hess Corp. για περίπου 53 δισεκατομμύρια δολάρια και η Occidental Petroleum κατέληξε σε συμφωνία για την απόκτηση της CrownRock LP έναντι περίπου 10,8 δισ. δολαρίων.

    Το κύμα των ενοποιήσεων σηματοδοτεί την ωρίμανση της βιομηχανίας σχιστόλιθου, η οποία προηγουμένως ήταν κατακερματισμένη, είχε ελάχιστους παίκτες σημαντικού μεγέθους και αγωνιζόταν να προσελκύσει επενδυτές.

    Η απόκτηση της Endeavor είναι μία ηχηρή κίνηση της Diamondback. Η Endeavor που ιδρύθηκε από τον Autry C Stephens, ήταν ένας από τους τελευταίους μεγάλους παραγωγούς στο Premian και είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των Exxon, Chevron και ConocoPhillips.

    Big Oil Deals |
    Οι μεγάλες συμφωνίες στον κλάδο ενέργειας

    Οι δύο εταιρείες θα έχουν συνολικά 838.000 καθαρά στρέμματα και καθαρή παραγωγή 816.000 βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου, σύμφωνα με τη δήλωση τους.

    Η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει και το καθαρό χρέος της Endeavor, έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Diamondback, και αναμένεται να κλείσει το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

    Η ζήτηση για το πετρέλαιο παραμένει υψηλή παγκοσμίως παρά τις προσπάθειες για μετάβαση από αυτό, με την κατανάλωση να αναμένεται να αυξηθεί έως το 2030 — και ίσως και μετά.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μετά το Ozempic και το Wegovy, η Novo ετοιμάζει και το χάπι απώλειας βάρους;

    Equinor: Θα επιστρέψει 14 δισ. δολ. στους επενδυτές – Πτώση στα κέρδη

    TotalEnergies: Αυξάνει το μέρισμα παρά την μείωση των κερδών



    ΣΧΟΛΙΑ