• Business

    Διαγωνισμός για την απόδοση των συχνοτήτων 5G στις Cosmote, Vodafone και Wind


    Διαγωνιστική διαδικασία για τη διάθεση του φάσματος στη ζώνη των 700 MHz (ψηφιακό μέρισμα 2) το οποίο προορίζεται για την ανάπτυξη των δικτύων 5ηςγενιάς κινητής τηλεφωνίας (5G) προγραμματίζεται για τον Ιούλιο του 2020 από τη γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

    Προηγουμένως θα χρειασθεί να μετακινηθούν σε άλλες φασματικές περιοχές οι πάροχοι δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής (ΕΡΤ και Digea) και οι Ένοπλες Δυνάμεις που σήμερα χρησιμοποιούν τη ζώνη των 700 MHz, η οποία θα είναι διαθέσιμη προς χρήση από τους παρόχους, Cosmote, Vodafoneκαι Wind, τον Δεκέμβριο του 2020.

    Τα παραπάνω ορίζει η Τεχνική Ανακοίνωση της ΕΕΤΤ με τίτλο «Επισκόπηση Ζωνών Συχνοτήτων προς Αξιοποίηση για την Ανάπτυξη Δικτύων 5ης Γενιάς» με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων (υφιστάμενοι και νέοι πάροχοι δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, κατασκευαστές εξοπλισμού, υφιστάμενοι και νέοι χρήστες του ραδιοφάσματος, verticals).

    Όπως αναφέρει σημαντικές συχνότητες για την ανάπτυξη δικτύων 5Gστην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως έχουν καθοριστεί από την Ομάδα Πολιτικής για το Ραδιοφάσμα (Radio Spectrum Policy Group,RSPG) είναι, εκτός των 700 MHz, οι 3,6 GHz και 26 GHz. Για τα 3,6 GHz προγραμματίζεται από την ΕΕΤΤ δημόσια διαβούλευση εντός του 2019 και για τα 26 GHzτέλος του 2019, αρχές 2020.

    Η επόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας δεν επιφέρει απλώς αύξηση της ταχύτητας σύνδεσης στο διαδίκτυο. Η τεχνολογία 5G δίνει τη δυνατότητα παροχής και διαχείρισης νέων διαδραστικών και έξυπνων υπηρεσιών σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, προσφέροντας έως και 10.000 φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα σε σχέση με τα σημερινά δίκτυα. Οι μέγιστες ταχύτητες θα φτάνουν έως και τα 10Gbps, ενώ θα είναι διαθέσιμη σε όλο το δίκτυο μέση ταχύτητα 100Mbps. Ο χρόνος απόκρισης, και αυτό θεωρείται από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της νέας τεχνολογίας, θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%.

    Βάση επίσης της τελευταίας μελέτης «Mobile Economy 2018» της GSMA, το 29% των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη – που αντιστοιχεί σε 203 εκατομμύρια συνδέσεις – θα λειτουργεί σε δίκτυα 5G έως το 2025. Τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G στην Ευρώπη πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2020 και αναμένεται να εξασφαλίσουν κάλυψη σχεδόν στα τρία τέταρτα του πληθυσμού έως το 2025.

    Ακόμη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο 5Gτης Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του, στη Φιλανδία έχουν προωθηθεί εμπορικά ορισμένες υπηρεσίες 5G. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας για τη νέα τεχνολογία θα αρχίσει πραγματικά το 2020, όταν θα είναι διαθέσιμα αρκετά smartphones και tablet 5Gγια τους καταναλωτές.

    Στην ανασκόπηση της προόδου που σημειώνεται στην εισαγωγή του 5Gοι αγορές της ΕΕ καταγράφεται ότι μόνον εννέα κράτη μέλη έχουν δημοσιεύσει ακριβείς εθνικούς χάρτες πορείας 5G (Αυστρία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Σουηδία, Κάτω Χώρες και Ηνωμένο Βασίλειο). Η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις 8 χώρες που θα δημοσιεύσουν τις στρατηγικές τους για το 5Gστο τέλος του 2019 μαζί με: Κύπρο (1/19), Δανία (2/19), Μάλτα (3/19), Ουγγαρία (4/19), Πορτογαλία (7/19), Κροατία / 19) και Λιθουανία (μέχρι το τέλος του 19).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κινητήρια δύναμη για Cosmote, Vodafone, Wind το internet – Αύξηση έσόδων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Vodafone καταργεί τους λογαριασμούς @hol.gr

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιώργος Τσαπρούνης (WIND): Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020



    ΣΧΟΛΙΑ