• Business

    Κινητήρια δύναμη για Cosmote, Vodafone, Wind το internet – Αύξηση έσόδων

    Από αριστερά:: Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Χάρης Μπρουμίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Vodafone Ελλάδος, Νάσος Ζαρκαλής, Διευθύνων Σύμβουλος Wind

    Από αριστερά:: Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Χάρης Μπρουμίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Vodafone Ελλάδος, Νάσος Ζαρκαλής, Διευθύνων Σύμβουλος Wind


    Πρωταγωνιστής αναδεικνύεται το internet (κυρίως μέσω των δικτύων κινητής) στα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, συμβάλλοντας στο θετικό πρόσημο που φαίνεται να διαμορφώνεται στην εν λόγω αγορά για το 2018.

    Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που έχει συλλέξει από τις εταιρείες OTE, Vodafone, Wind και  Forthnet η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων), συνολικά τα έσοδα από σταθερή και κινητή τηλεφωνία κατά το πρώτο εξάμηνο της προηγούμενης χρήσης διαμορφώθηκαν σε 1.516,3 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 1,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Εφόσον η τάση αυτή επιβεβαιωθεί και για το δεύτερο εξάμηνο η προηγούμενη χρήση θα είναι η πρώτη, έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία, κατά την οποία οι τηλεπικοινωνίες θα σημειώσουν αύξηση μεγεθών μεγαλύτερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας και αυτό θα οφείλεται στις υπηρεσίες διαδικτύου.

    Να σημειωθεί, πάντως, ότι η εξέλιξη αυτή, αν και θετική, δεν δημιουργεί κλίμα υπέρ ευφορίας στους επικεφαλής των εταιρειών, με δεδομένο ότι το διάστημα αυτό πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις, ειδικά στα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας για την παροχή υψηλότερων ταχυτήτων σύνδεσης. Όπως εκτιμάται, χρειάζεται η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας να βελτιωθεί, ώστε η ανταπόκριση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις νέες υπηρεσίες να μεγαλώσει και να γίνει εμφανέστερη στα έσοδα.

    Αναλυτικότερα, στη σταθερή τηλεφωνία τα έσοδα από υπηρεσίες φωνής κατά το πρώτο εξάμηνο της προηγούμενης χρήσης διαμορφώθηκαν σε 511,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 2,6%. Αντίθετα τα έσοδα από υπηρεσίες διαδικτύου αυξήθηκαν 7,8% στα 189,2 εκατ. ευρώ.

    Στην κινητή τηλεφωνία τα συνολικά έσοδα εμφανίζονται αυξημένα 2,8% στα 815,5 εκατ. ευρώ. Από την ανάλυσή τους προκύπτει ότι τα έσοδα από τις υπηρεσίες φωνής μειώθηκαν 1% στα 564 εκατ. ευρώ, ενώ από τις υπηρεσίες διαδικτύου αυξήθηκαν 16,4% και διαμορφώθηκαν σε 185,7 εκατ. ευρώ.

    Η θέση που πλέον καταλαμβάνουν οι υπηρεσίες διαδικτύου στα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ήταν εμφανής και στα στοιχεία του 2017 που δημοσιοποίησε πρόσφατα η ΕΕΤΤ. Σύμφωνα με αυτά τα λιανικά έσοδα από πώληση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (συμβολαίου και καρτοκινητής) παρουσίασαν οριακή αύξηση (0,1%) στα 1,6 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος τους προήλθε από τη φωνή (70,8%, έναντι 73,6% το 2016). Τα έσοδα από δεδομένα ήταν το 21,2% των συνολικών, έναντι 17,9% το 2016.

    Τα λιανικά έσοδα από την παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας και διαδικτύου σε σταθερή θέση το 2017 διαμορφώθηκαν σε 1,41 δισ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση 0,06% σε σχέση με το 2016. Από την ανάλυση παρατηρείται ότι τα έσοδα υπηρεσιών τηλεφωνίας σε σταθερή θέση μειώθηκαν κατά 27,4 εκατ. ευρώ, ή κατά 2,5% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, αντίθετα τα έσοδα από τις υπηρεσίες διαδικτύου σημείωσαν άνοδο 8% σε σχέση με το 2016 και ανήλθαν σε 357,8 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: COSMOTE Fiber: Ξεπέρασαν τα 3 εκατ. τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις με πρόσβαση σε ταχύτητες οπτικών ινών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ο Μιχάλης Τσαμάζ μετασχηματίζει τον ΟΤΕ: Οι νέες δουλειές και υπηρεσίες, το καινούργιο επιχειρηματικό μοντέλο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κανονισμός για τις ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο: Tι ισχύει όταν δεν έχεις την ταχύτητα που πληρώνεις



    ΣΧΟΛΙΑ