• Business

    Διαγνωστικά κέντρα: Στο υπουργείο Υγείας αύριο οι εκπρόσωποι του κλάδου


    Με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρόκειται να συναντηθεί το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΟΣΚΕ,ΠΟΣΙΠΥ,ΠΑΣΙΔΙΚ,ΠΑΝΙΔΙ), αύριο Πέμπτη.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ ), Γ. Πατούλη, στο υπουργείο Υγείας, αναμένεται να βρεθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος για την επιβίωση του, τα οποία τον οδήγησαν στις πρόσφατες δυναμικές κινητοποιήσεις.

    Μεγάλο πλήγμα για τον ιδιωτικό διαγνωστικό τομέα, όπως και για τον ευρύτερο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου, αποτελεί η υπέρμετρη έμμεση φορολόγηση,  καθώς οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate -claw back) που καλούνται οι επιχειρήσεις και εργαστηριακοί γιατροί να καταβάλουν στον ΕΟΠΥΥ αγγίζουν ακόμη και το 70% των εισοδημάτων τους, με αποτέλεσμα  να είναι άμεσα ορατός ο κίνδυνος της χρεωκοπίας.

    Παράλληλα, όπως ανέφερε πρόσφατα σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ το κοινό μέτωπο ιδιωτικού εργαστηριακού τομέα, το υπουργείο Υγείας από την αρχή του τρέχοντος έτους, αφενός έχει προσθέσει νέες υψηλού κόστους διαγνωστικές εξετάσεις στον κωδικό του, αφετέρου έχει καταργήσει τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών την μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του, χωρίς να αυξάνεται ανάλογα και το σχετικό κονδύλι.

    Στα βασικά αιτήματα του κλάδου συγκαταλέγονται η κατάργηση του καταστροφικού clawback και  rebate που οδηγεί στο “λουκέτο” τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς.

    Επίσης, η αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μηδενιστεί το clawback, η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η στήριξη της Δημόσιας Υγείας.

    Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, στις διαδοχικές συναντήσεις τους με τον τ. υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, οι ιδιωτικοί φορείς επέμειναν στο κύριο αίτημά τους, το οποίο ήταν προσαύξηση του προϋπολογισμού για το έτος 2018, προκειμένου να καλύψει το υπέρογκο ποσό των υποχρεωτικών επιστροφών του Β’ εξαμήνου (55 εκατ. ευρώ). Εντούτοις, σταθερός στις θέσεις του παρέμεινε και ο υπουργός Υγείας, με το επιχείρημα ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν ήταν δυνατό να αλλάξει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις στο… κενό.

    Παρότι τα αιτήματα του κλάδου δεν ικανοποιήθηκαν, οι κινητοποιήσεις ανεστάλησαν εν όψει προεκλογικής περιόδου και προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν περαιτέρω οι ασθενείς.

    Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αναμένεται να τεθούν και πάλι στο τραπέζι, αναζητώντας λύσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του κλάδου.



    ΣΧΟΛΙΑ