• ΥΓΕΙΑ

    Διαγνωστικά Κέντρα: “Λουκέτο” επ’ αόριστον από τις 10 Ιουνίου


    Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, όπως αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης, με το Συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

    Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποφασισθούν οι περαιτέρω ενέργειες μετά τις δυσμενείς εξελίξεις για τον κλάδο, παρευρέθη και ο Α’ Αντιπρόεδρος του Συλλόγου και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Φ.Πατσουράκος.

    Ο ΙΣΑ ξεκαθάρισε ότι συστρατεύεται στο κοινό μέτωπο και “θα δώσει μάχη για να αποφευχθεί το τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι ιδιωτικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξαιτίας του clawback και του  rebate, που τις οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή”.

    Επιπλέον, αποφασίσθηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων όλων των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με επ’ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους, που θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα συνεχιστεί έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    Τέλος, αποφασίσθηκε να δρομολογηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για να ενημερωθούν για τα κρίσιμα ζητήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου, προκειμένου να τοποθετηθούν σε αυτά.

    Βασικά αιτήματα είναι:

    • Κατάργηση του καταστροφικού clawback και  rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα και Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο.
    • Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μηδενιστεί το clawback
    • Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών
    • Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία
    • Στήριξη της Δημόσιας Υγείας.

    Οι κινητοποιήσεις έρχονται σε σε συνέχεια της τριήμερης απεργίας που πραγματοποιήθηκε στις 23-24-25/5, με συμμετοχή 90%. Οι εκπρόσωποι των φορέων, είχαν προειδοποιήσει ότι αυτά τα τρία 24 ώρα ήταν μόνο η αρχή και ότι προβλεπόταν κλιμάκωση, ενώ καλούσαν την κυβέρνηση σε διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων, έστω και την ύστατη στιγμή.

     



    ΣΧΟΛΙΑ