• Business

    ΔΕΠΑ – Υπουργείο: Θα κόψουν τον γόρδιο δεσμό με την ELFE;

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Επιχειρηματίας

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Επιχειρηματίας


    Ανοίγει ο δρόμος για να κόψει τον γόρδιο δεσμό με την ELFE η ΔΕΠΑ, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου που τερματίζει τη μέθοδο των μεταχρονολογημένων επιταγών από εταιρείες-φαντάσματα προς τη ΔΕΠΑ για την παροχή αερίου στην ELFE.

    Ειδικότερα, με την απόφαση 855/2019, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τη ΔΕΠΑ στη δικαστική διαμάχη κατά της εταιρείας λιπασμάτων ELFE, συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου.

    Με αυτόν τον τρόπο, βάζει τέλος σε μια τριετή πρακτική ανακύκλωσης μεταχρονολογημένων επιταγών δεκάδων εκατομμυρίων από την ELFE προς τη ΔΕΠΑ για την κατανάλωση αερίου στις εγκαταστάσεις της Νέας Καρβάλης, απορρίπτοντας το αίτημα της πλευράς Λαυρεντιάδη για συνέχιση της παροχή αερίου με αυτή τη μέθοδο.

    Η ELFE συνέχιζε να προμηθεύεται φυσικό αέριο με παράδοση μεταχρονολογημένων επιταγών από το 2016 παρά τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της για πληρωμές τοις μετρητοίς, λόγω προσωρινών μέτρων του μονομελούς πρωτοδικείου από τον Ιανουάριο του 2018.  Σημειώνεται ότι για τον τρόπο πληρωμής με μεταχρονολογημένες επιταγές αλλά και για τις σχέσεις με τρίτες νεοεμφανιζόμενες και συνδεδεμένες με την ELFE εταιρείες (Ελλαγρολίπ, Λιπάσματα Νέας Καρβάλης κλπ.) ασχολείται τόσο η Οικονομική Αστυνομία όσο και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες.

    ΔΕΠΑ-Υπουργείο: Κρίσιμες αποφάσεις

    Πλέον όμως με την απόφαση που έλαβε το Πολυμελές Πρωτοδικείο δεν έχει πλέον ισχύ η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων με βάση την οποία συνέχιζε η ELFE  τη μέθοδο των επιταγών και ανοίγει ο δρόμος για τις αποφασιστικές ενέργειες της ΔΕΠΑ, της οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο συνήλθε ήδη εκτάκτως.

    Σε πρώτο πλάνο πλέον έρχεται πλέον η εκκίνηση των διαδικασιών για να τεθεί υπό αναγκαστική διαχείριση η ELFE.

    Στόχος είναι να εισπραχθούν όσα γίνεται περισσότερα από τα χρωστούμενα του Λαυρεντιάδη, κάτι απολύτως απαραίτητο στη σημερινή συγκυρία καθώς μετρά η αντίστροφη μέτρηση για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ  Εμπορίας, μετά το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών. Ωστόσο η ΔΕΠΑ  Εμπορίας έχει μία τρύπα 130 εκατ. ευρώ από τα οφειλόμενα της ELFE και σίγουρα κανένας αγοραστής δεν μπορεί να αποφασίσει να καταβάλει κάποιο τίμημα πρώτα με την προοπτική…  να κυνηγά να εισπράξει μετά τις οφειλές από τις εταιρείες-φαντάσματα της ELFE.

    Το σχέδιο αποκρατικοποίησης πιέζει για λύση

    Μέχρι τις 7 Ιουνίου η σημερινή ΔΕΠΑ θα έχει διαχωριστεί σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, με στόχο η πρώτη εταιρεία να αποκρατικοποιηθεί και το 51% θα διατεθεί σε ιδιώτη επενδυτή.

    Η ΔΕΠΑ Υποδομών θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και θα έχει την ευθύνη τη διαχείρισης των δικτύων και των μεγάλων ενεργειακών συμβολαίων της χώρας με προμηθευτές όπως π.χ. η ρωσική Gazprom.

    Τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΕΠΑ σήμερα ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα  με πληροφορίες, το υπουργείο  Ενέργειας  θεωρούν πως θα πρέπει να εισφερθούν στη ΔΕΠΑ Υποδομών, για την ανάπτυξη των δικτύων αερίου. Ωστόσο η ΔΕΠΑ Εμπορίας χωρίς ταμείο και μόνο με τα οφειλόμενα της ELFE κάθε άλλο παρά ελκυστική νύφη αποτελεί.

    Επομένως, για να… μείνουν τα 200 εκατ. στη ΔΕΠΑ Υποδομών, πρέπει το Υπουργείο Ενέργειας και η ΔΕΠΑ να σπεύσουν να πάρουν αποφάσεις, για να πάρουν από την ELFE ό,τι μπορούν, κάτι που αναμένεται να γίνει το συντομότερο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με ποιον τρόπο ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έκρυβε χρήματα της ELFE στην Κύπρο – Ο ρόλος του Πετσίτη

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπόθεση ΕΛΦΕ: Τι λέει ο 88χρονος CEO της εταιρίας για Κιτσάκο και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπόθεση Λαυρεντιάδη (ELFE): Δύο χρόνια κρατούσε στα συρτάρια τη μήνυση της Alpha Bank ο εισαγγελέας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δ. Τζώρτζης (ΔΕΠΑ): Θέλουμε να κλείσει το ζήτημα των ΕΛΦΕ



    ΣΧΟΛΙΑ