• Πολιτική

    Υπόθεση Λαυρεντιάδη (ELFE): Δύο χρόνια κρατούσε στα συρτάρια τη μήνυση της Alpha Bank ο εισαγγελέας

    • NewsRoom
    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Επιχειρηματίας

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Επιχειρηματίας


    Οι νέες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και την εμπλοκή  δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του Θεόδωρου Κιτσάκου και του Μανώλη Πετσίτη, σε αυτό, τείνουν να μετατρέψουν το ζήτημα σε ένα μείζον πολιτικό σκάνδαλο. Πόσο μάλλον όταν σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν υπήρξε μια αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση στην άσκηση δίωξης εναντίον του επιχειρηματία.

    Όπως αναφέρει «Το Βήμα της Κυριακής», μετά τη νέα ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του υπόδικου επιχειρηματία και στενών συνεργατών του, με τις κατηγορίες της κακουργηματικής απάτης κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, και της καταδολίευσης δανειστών, καθώς και την εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση ο παιδικός φίλος του Νίκου Παππά, Μανώλης Πετσίτης, τα αναπάντητα ηθικής -ενδεχομένως και ποινικής φύσεως- ερωτήματα πληθαίνουν και στρέφονται προς την κυβέρνηση και τον τρόπο που διαχειρίστηκε το δημόσιο χρήμα.

    Η βασική κατηγορία εις βάρος του Λ. Λαυρεντιάδη έχει να κάνει με το οργανωμένο σχέδιο λεηλασίας της εταιρείας ELFE -η οποία ήταν πελάτης της ΔΕΠΑ- προκειμένου τα έσοδά της να περιέλθουν στην κυριότητα των νέων εταιρειών ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και PFIC (επίσης ιδιοκτησίας Λαυρεντιάδη), και στο τέλος οι υποχρεώσεις της να επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο, το οποίο ως εγγυητής του δανείου της ELFE, θα καλείτο να αποζημιώσει με περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ την Alpha Bank.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη μήνυση της Alpha Bank, «οι νέοι φορείς συμφερόντων και ελέγχου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη θα καρπούνται τα οφέλη από τη λειτουργία της πιστούχου επιχειρήσεως (ELFE) χωρίς να υποχρεούνται να καταβάλουν οποιοδήποτε ποσό για την οφειλή προς την τράπεζα».

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το σχέδιο του Λαυρεντιάδη κατέστη εφαρμόσιμο χάρη στη συνέργεια δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου και του Μανώλη Πετσίτη, ο οποίος τον καιρό εκείνο αλώνιζε στη ΔΕΠΑ ως εκπρόσωπος «υπηρεσιών του Μαξίμου».

    Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Βήματος, εντύπωση προκαλεί η αδικαιολόγητη καθυστέρηση άσκησης της ποινικής δίωξης, στην οποία ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Στέφανος Μπαξεβάνης προχώρησε δύο ολόκληρα χρόνια μετά την υποβολή της μήνυσης από την Alpha Bank (στην οποία επισημαίνεται πως η τράπεζα περιέγραφε με αξιοσημείωτη ακρίβεια τις παράνομες μεθοδεύσεις του Λαυρεντιάδη), και ενώ η Οικονομική Αστυνομία επίσης καθυστερούσε όλο αυτό το διάστημα να ολοκληρώσει την έρευνα και να υποβάλει πόρισμα.

    Αυτή η διετής καθυστέρηση ευθύνεται για την εκτίναξη του χρέους εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου στα 120 εκατομμύρια ευρώ. Στο διάστημα αυτό, και ενώ η Alpha Bank διεκδικούσε οφειλή 20 εκατομμυρίων ευρώ, η ΔΕΠΑ, την οποία η ELFE είχε ήδη «φεσώσει» με 89 εκατομμύρια ευρώ, όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε να διεκδικήσει τα οφειλόμενα σε αυτήν, αλλά αντιθέτως διευκόλυνε τον Λαυρεντιάδη να εκτοξεύσει το χρέος στα 120 εκατομμύρια ευρώ. Το σκάνδαλο είχε συζητηθεί στη Βουλή ύστερα από πρόταση της ΝΔ και η μήνυση της Alpha Bank κατατέθηκε στα πρακτικά από τον Κωστή Χατζηδάκη.

    Το χρονικό της υπόθεσης

    Η εφημερίδα προχωρά και στην καταγραφή του χρονικού της υπόθεσης, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία:

    Το 2014 η Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ έδωσε εντολή στη διοίκηση της εταιρείας να συνεχίσει την παροχή αερίου στην ELFE μόνο υπό όρους: προπληρωμή του αερίου τοις μετρητοίς, σταθεροποίηση του χρέους και ρύθμιση του κατόπιν ελέγχου που θα διενεργούσε ελεγκτική εταιρεία. Από τις αρχές του 2015, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ELFE αρχίζει να καταπατά τη συμφωνία. Τον Αύγουστο ενημέρωσε τη ΔΕΠΑ ότι έχει συνάψει σύμβαση με την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και ζήτησε να προμηθεύει αυτή με αέριο.

    Τον Σεπτέμβριο του 2015 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη του Μ. Πετσίτη στον τότε διεθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Σ. Παλαιογιάννη. Αμέσως μετά κατατέθηκε η πρόταση της ELFE για ανταλλαγή μέρους του χρέους με ακίνητα της εταιρείας. Τον Νοέμβριο η ΔΕΠΑ έστειλε εξώδικο στην ELFE με προειδοποίηση για διακοπή αερίου και τον Δεκέμβριο άλλαξε αιφνιδιαστικά το ΔΣ της ΔΕΠΑ και ανέλαβε ο Θ. Κιτσάκος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην γενικός διευθυντής της ELFE και εκτελεστικό μέλος της διοίκησης της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ και της ΙΝΤΕΡΚΕΜ (όλες συμφερόντων Λαυρεντιάδη).

    Τον Ιανουάριο του 2016 η ΔΕΠΑ υπέγραψε νέα σύμβαση με την ELFE και για πρώτη φορά δέχτηκε μεταχρονολογημένες επιταγές. Λίγο αργότερα η Alpha Bank έλαβε εισαγγελική παραγγελία προκειμένου να ελέγξει πώς η Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης έδωσε άδεια λειτουργίας στις εταιρείες ELFE, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και PFIC. Αντίστοιχος έλεγχος ζητήθηκε και από τη ΔΕΠΑ, αλλά ο Κιτσάκος έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπαλλήλους «μεσούσης της διαπραγμάτευσης (με την ELFE) να αποφεύγονται κινήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα». Το διάστημα 2016-2017 συνεχίστηκαν οι «διαπραγματεύσεις» Κιτσάκου – ELFE, ενώ οι επισκέψεις του Πετσίτη στον τότε διευθύνοντα σύμβουλο έγιναν τακτικές, όπως έχει πει ο ίδιος ο Κιτσάκος. Εκείνο το διάστημα ο Πετσίτης αμειβόταν από την ELFE με ποσά που έφταναν τα 200.000 ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2017 η σύμβαση της ΔΕΠΑ με την ELFE έληξε, αλλά με απόφαση του Κιτσάκου συνεχίστηκε η τροφοδοσία της με αέριο και έτσι η σύμβαση κατέστη αορίστου χρόνου και το χρέος συνέχισε να ανεβαίνει.

    Τον Ιούνιο του 2017 η ELFE στράφηκε δικαστικά κατά της απόφασης της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΠΑ να τεθούν όροι προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή αερίου και έλαβε προσωρινή διαταγή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας επικαλούμενη «παγίωση της πληρωμής με μεταχρονολογημένες επιταγές», δηλαδή τη συμφωνία της με τον Κιτσάκο. Το δικαστήριο της Καβάλας όμως έκρινε ότι ήταν αναρμόδιο και παρέπεμψε την υπόθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου ύστερα από τέσσερις απορριπτικές αποφάσεις για το αίτημα της ELFE ο δικαστής Ιωάννης Κανάκης επανέφερε την απόφαση του Πρωτοδικείου Καβάλας! Τον Νοέμβριο του 2018 ο Κιτσάκος εισηγήθηκε στους μετόχους και στο ΔΣ της ΔΕΠΑ να επιτραπεί η τροφοδοσία με αέριο της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων που οδήγησαν στην καρατόμησή του.

    Οι ποινικές διώξεις άρχισαν να ασκούνται μόλις προς το τέλος του 2018, αλλά φαίνεται ότι η διερεύνηση της υπόθεσης θα φτάσει σε μεγάλο βάθος, καθώς εκτός από την αδράνεια της Οικονομικής Αστυνομίας έχει καταγγελθεί στη Βουλή η κωλυσιεργία της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος για τις μεταχρολογημένες επιταγές της ELFE προς τη ΔΕΠΑ.

    ΠΗΓΗ: Το Βήμα της Κυριακής

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μανώλης Πετσίτης: Ελέγχεται από έναν εισαγγελέα και δύο ανακριτές o «φίλος» του Παππά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα κακουργηματική δίωξη για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη



    ΣΧΟΛΙΑ