• Business

    ΔΕΗ: Τα νέα δεδομένα, τι διαπίστωσε η S&P και οι νέες εκπλήξεις του Γιώργου Στάσση

    Χρηματιστήριο: Η ΔΕΗ κρατάει την αγορά πάνω από τις 870 μονάδες

    Γιώργος Στάσσης. Επικεφαλής ΔΕΗ


    Πριν από ένα μήνα,  επιτελείο του διεθνούς οίκου αξιολόγησης S&P Global Ratings, βρισκόταν στα γραφεία της ΔΕΗ.  Εκεί, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης μαζί με τον CFO και άλλα υψηλόβαθμα  στελέχη της εταιρείας, παρουσίασαν με κάθε λεπτομέρεια τα στοιχεία που αποδεικνύουν τί συμβαίνει πραγματικά στην εταιρεία. Αφού ξεσκόνισαν κάθε στοιχείο, αφού ζήτησαν και έλεγξαν κάθε νούμερο, οι έμπειροι εκπρόσωποι του διεθνούς οίκου αξιολόγησης,  διαπίστωσαν πως ένα μικρό θαύμα συμβαίνει στη ΔΕΗ.

    Οι άνθρωποι της S&P έμειναν έκπληκτοι από τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων. Μέσα σε ένα χρόνο, η εικόνα των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας είναι εντελώς διαφορετική. Ακολούθησαν αρκετές συναντήσεις, με άκρα μυστικότητα και πράγματι χωρίς να διαρρεύσει τίποτα προς τα έξω, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της S&P με αποτέλεσμα την χθεσινή αναβάθμιση-έκπληξη.

    Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ σε «Β» από «B-» και του εταιρικού χρέους της σε «Β» από «CCC+», δίνοντας ταυτόχρονα σταθερές προοπτικές.

    Η αναβάθμιση αυτή  είναι ακόμη μια προσωπική επιβράβευση στον επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, που κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να “γυρίσει” την εταιρεία, κερδίζοντας την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη των πιο αυστηρών κριτών, όπως του οίκου αξιολόγησης. Κέρδισε με τη στρατηγική του τόσο για τη βελτίωση των μεγεθών της εταιρείας όσο και εξασφαλίζοντας προοπτική συνεχούς ανάπτυξης.

    Χθες στον απόηχο της αναβάθμισης από την S&P η μετοχή της εταιρείας, έκλεισε στα 6,8  ευρώ με αύξηση 5,1%, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίησή της στα 1,58 δισ. Η τιμή της  μετοχής της βρίσκεται σε συνεχή άνοδο και αυξήθηκε 12% στην εβδομάδα, 30% στο μήνα, 65,4% στο τρίμηνο και 108,3% στο εξάμηνο και  από την 1/1/2020 η τιμή της αυξήθηκε  κατά 57,4%.

    Μάλιστα  οι αναλυτές του οίκου S&P,  σημειώνουν ότι οι σταθερές προοπτικές,  υποδηλώνουν ότι εκτιμούν πως η ΔΕΗ θα συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο στο σχέδιο μετασχηματισμού της, με σταθερή ρευστότητα, βελτιωμένα περιθώρια κέρδους και μεγάλες επενδύσεις, που θα οδηγήσουν τον δείκτη κεφαλαίων από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) προς χρέος στο επίπεδο του 14% και τον δείκτη χρέους προς EBITDA κοντά στο 6x την περίοδο 2020-2022.

    Επικροτεί τη στρατηγική απολιγνιτοποίηση- επενδύσεις σε ΑΠΕ

    Αναλυτικότερα, σημειώνεται ότι η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες της S&P ότι η στρατηγική επανατοποθέτηση της ΔΕΗ και τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής αγοράς ενέργειας έχουν μεταμορφώσει την ανταγωνιστική θέση της ΔΕΗ, μειώνοντας τις ανησυχίες για τη ρευστότητα και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της. Το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ είναι να αλλάξει το μείγμα παραγωγής της με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Το σχέδιο της ΔΕΗ συνάδει με τους εθνικούς στόχους ενεργειακής μετάβασης που προσδιορίζονται στο νέο κυβερνητικό σχέδιο που οριστικοποιήθηκε στα τέλη του 2019, γεγονός που η S&P θεωρεί θετικό.

    Σχετικά με  το κλείσιμο των λιγνιτικών, και τις τεχνικές και οικονομικές προκλήσεις που συνδέονται με την κατασκευή των νέων μονάδων ΑΠΕ, οι αναλυτές της S&P εκτιμούν πως η στροφή προς τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο και η απομάκρυνση από τον λιγνίτη θα ανταμειφθεί με μακροχρόνιες συμφωνίες προμήθειας ενέργειας και θα έχει θετικό αντίκτυπο στην κερδοφορία, δεδομένου ότι θα μειωθεί το κόστος για εκπομπές CO2 και θα γίνει αποδοτικότερος ο συντελεστής φορτίου.

    Κέρδη έκπληξη

    Η ανάβαθμιση αυτή σηματοδοτεί μια σειρά εκπλήξεων που ετοιμάζει ο Γιώργος Στάσσης προς το επενδυτικό κοινό που τιμά την εταιρεία με την εμπιστοσύνη του.

    Τη Δευτέρα, έρχεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, με τα EBITDA να φημολογείται ότι θα πλησιάσουν τα 800 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο που είχε τεθεί για το σύνολο του έτους. Όσο για την εκτίμηση για το 2020 θα τοποθετηθεί πλέον λίγο κάτω από το 1 δισ. ευρώ, πιάνοντας τον στόχο λειτουργικών κερδών που είχε τεθεί για το 2024.

    Και τα καλά δεν σταματούν εκεί, αφού την επόμενη μέρα στο Investors Day αναμένεται να παρουσιαστούν οι επενδυτικές προοπτικές της εταιρείας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την ανακοίνωση του business plan περιμένουν και άλλες εκπλήξεις τους επενδυτές.

    Επιχειρηματικό Σχέδιο

    Τα αποκαλυπτήρια του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας θα γίνουν στις 2 Δεκεμβρίου  στο Investor’s Day, που είχε αρχικά προγραμματιστεί το Μάρτιο του  2020 στο Λονδίνο και αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού- Πλέον παρουσία δεκάδων ελλήνων και ξένων αναλυτών, η ΔΕΗ πρόκειται να παρουσιάσει το επικαιροποιημένο της Business Plan για την περίοδο 2021-2023 σε ένα κοινό που δεν θα δυσκολευτεί να το πείσει αφού έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του.

    Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο θα αφορά:

    • την επέκταση στις  ΑΠΕ με στόχο ένα μερίδιο 20% και ισχύ άνω του 1 γιγαβάτ,
    • την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ που ξεκινά εντός Δεκεμβρίου,
    • τον ψηφιακό μετασχηματισμό,
    • τα σχέδια ανάπτυξης στην ηλεκτροκίνηση,
    • τη στρατηγική ανάπτυξης της εμπορικής της πολιτικής.

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ