Business

ΔΕΗ: Κατακρημνίζεται στο Χρηματιστήριο (-17%) αλλά …«η επιχείρηση είναι εύρωστη»


Την ώρα που η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ υποχωρεί κατά 17%, εν μέσω πληροφοριών για τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των μεγεθών της εταιρείας στο τρίμηνο αλλά και το εξάμηνο, η διοίκηση της εταιρείας  ισχυρίζεται «η επιχείρηση είναι εύρωστη»  και με ανακοίνωσή της επιχειρεί να αδέξια να αλλάξει την πραγματικότητα.

Για το θέμα της ρευστότητας της επιχείρησης περιορίστηκε να σημειώσει ότι «η Διοίκηση το διαχειρίζεται συστηματικά και αποτελεσματικά», ενώ για την πορεία του πρώτου τριμήνου, σημείωσε ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη και ότι τα επηρεάζουν σημαντικές εκκρεμότητες που  δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη. Αυτό που φαίνεται είναι ότι τις επόμενες ημέρες και μέχρι τη Γενική Συνέλευση η διοίκηση της εταιρείας κάνει ένα αγώνα δρόμου, για να κλείσει κάποιες τρύπες και να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο ρευστότητα.

Στο πλαίσιο αυτό τη Δευτέρα, η εταιρεία υπογράφει την Τράπεζα Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου (με έδρα την Θεσσαλονίκη),  σύμβαση δανείου 160 εκατ. ευρώ πενταετούς διάρκειας, με μία εφάπαξ αποπληρωμή στη λήξη του δανείου και ανταγωνιστικό επιτόκιο ( 2,36% + Euribor. ). Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου της ΔΕΗ.

Η τιτλοποίηση απαιτήσεων που θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ δεν αναμένεται πριν τον Αύγουστο, ενώ επιδιώκει με εξωδικαστικούς συμβιβασμούς να αποφύγει τις απαιτήσεις τόκων από τον ΑΔΜΗΕ.

 

Ειδικότερα, σε σχέση με την οικονομική της κατάσταση από τη ΔΕΗ, η εταιρεία ανακοίνωσε :

«1. Τα αποτελέσματα του 3μήνου του 2019 δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν.

Η ακριβής εικόνα θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες και βέβαια θα συζητηθεί έγκαιρα στο Δ.Σ. της επιχείρησης και θα ανακοινωθεί υπεύθυνα σύμφωνα με την πάγια πολιτική πλήρους διαφάνειας που ακολουθεί η ΔΕΗ.

2. Δεν έχουν καμία βάση στοιχεία και εκτιμήσεις όπως ότι η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως €300 εκατ. ή ότι κινδυνεύει η ασφάλεια εφοδιασμού των νησιών ή γενικότερα. Σε ότι αφορά στο θέμα της ρευστότητας η Διοίκηση το διαχειρίζεται συστηματικά και αποτελεσματικά.

Η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο, θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔΕΗ σημαντικά.
3. Για τις απαιτήσεις τόκων από τον ΑΔΜΗΕ και άλλους φορείς, για τις οποίες η ΔΕΗ έχει ήδη κάνει πρόβλεψη περίπου €200 εκατ., στο πλαίσιο της αρχής της συντηρητικότητας(prudence) που ακολουθεί αυστηρά στη σύνταξη των οικονομικών της καταστάσεων αναμένονται δικαστικές αποφάσεις, για τις οποίες εκφράζεται αισιοδοξία. Ωστόσο η επιδίωξη εξωδικαστικών συμβιβασμών είναι μια δόκιμη πρακτική την οποία επιδιώκουμε.

4. Σε ότι αφορά στις ενέργειες του πλάνου της McKinsey, εξελίσσονται ικανοποιητικά,πράγμα για το οποίο η Διοίκηση θα ενημερώσει αναλυτικά και υπεύθυνα τους μετόχους στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 27 ης Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμήσεις και χαρακτηρισμοί του τύπου «η ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού» δεν έχουν καμία βασιμότητα. Η επιχείρηση είναι εύρωστη, υλοποιεί πρόγραμμα επενδύσεων €790 εκατ. το 2019, και μετασχηματίζεται γοργά και σχεδιασμένα για τη βελτίωση της οικονομικής της κατάστασης και την ανταγωνιστικότητά της.»


ΣΧΟΛΙΑ