• Μετοχές

    «Ηλεκτροσόκ» στη ΔΕΗ – Στο -12% η μετοχή

    ΔΕΗ


    Ηλεκτροσόκ στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών προκαλεί, για άλλη μία φορά, η ΔΕΗ, ύστερα από τις εκτεταμένες αναφορές στην οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και την ανάγκη εξεύρεσης περίπου 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποφύγει την ενεργοποίηση ρητρών που περιλαμβάνονται στις δανειακές συμβάσεις της και μπορεί να καταστήσουν άμεσα απαιτητά τα δάνειά της.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικονομική διευθύντρια ενημέρωσε τη διοίκηση και τους γενικούς διευθυντές για τα προβλήματα που δημιουργούνται για την επιχείρηση από τα πολύ κακά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους και, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε θέμα δυνατότητας της ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές, εργολάβους και φορείς της αγοράς μετά τον Αύγουστο.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με καθαρές ζημίες 254 εκατ. ευρώ και αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα 80 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε ανακοινώσει συνολικές ζημιές ύψους 1 δισ. για το 2018, οδηγώντας τη μετοχή σε πτωτικό φαύλο κύκλο, στον οποίο είχε χάσει το 30% της αξίας της σε μόλις τέσσερις  συνεδριάσεις.

    Η ανάκαμψη της χρηματιστηριακής της τιμής ευνοήθηκε από το γενικότερο κλίμα πολιτικής αισιοδοξίας που φώτισε το ΧΑ από τον Μάιο και μετά, αποδεικνύοντας, αν μη τι άλλο, ότι το μόνο εύκολο στη ρηχή ελληνική αγορά είναι η βελτίωση των αξιών, ακόμα και κατεστραμμένων οικονομικά εταιρειών.

    Ο τίτλος έχει βρεθεί και σήμερα στον… πάτο του ταμπλό, παρουσιάζοντας τη χειρότερη ως τώρα ημερήσια επίδοση, με τις απώλειές του να αγγίζουν το -12,15%  στις 12:40.

    Οι εκτεταμένες απώλειες φαίνονται να αναστέλλουν την ανοδική τάση που φάνηκε να έχει η αγορά στην εκκίνηση των συναλλαγών, με την πλειονότητα των λοιπών τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να σημειώνει κέρδη, προσπαθώντας να απορροφήσει τους κραδασμούς της ΔΕΗ.

    Ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες -0,47% στις 840,06 μονάδες.

    Απόλυτα υποστηρικτικό είναι το κλίμα στα κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις της 5ετίας και της 10ετίας να διαμορφώνονται στο 1,252% και 2,395% αντίστοιχα, ενώ οι προοπτικές για τη σημερινή συνεδρίαση  παραμένουν θετικές, ύστερα από την μετριασμένη χθεσινή διόρθωση, με μοναδικό βαρίδι τη μετοχή της επιχείρησης ηλεκτρισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ