• Ενέργεια

    ΔΕΗ: Πώς και γιατί έπεσε 7%. Από την προσδοκία αλλαγής… στη σκληρή πραγματικότητα


    Αναστροφή κλίματος είχαμε σήμερα για τη ΔΕΗ καθώς, τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για καλύτερη πορεία της εταιρείας αν  αλλάξει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές, διαδέχθηκε το ράπισμα της Κομισιόν που επανέφερε τους επενδυτές στην σκληρή πραγματικότητα ενώ την ίδια στιγμή η εταιρεία πλήττεται από τις εκκρεμότητες που παραμένουν εν μέσω προεκλογικής περιόδου και θα της κοστίσουν ακριβά.

    Τέτοια εκκρεμότητα είναι τα 250 εκατ. ευρώ που ανέμενε να λάβει από τα ΥΚΩ του 2011, αν μέχρι αύριο είχε κατατεθεί σχετική τροπολογία κάτι που τελικά δεν έγινε, με αποτέλεσμα ενώ ο αρχικός στόχος ήταν να έχει δρομολογηθεί η είσπραξη του ποσού πριν το τέλος του Ιουνίου,  ώστε να αποτυπωθεί με κάποιο τρόπο στις εξαμηνιαίες καταστάσεις της εταιρείας, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών να ανατρέπει  τη ροή των πραγμάτων. Στις εκκρεμότητες και η τροπολογία για το Μόνιμο Μηχανισμό για τα ΑΔΙ,  τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος,  που θεωρείται απαραίτητος προκειμένου να εξασφαλίσει ΑΔΙ η Πτολεμαΐδα 5, δίχως τα οποία τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας για την νέα μονάδα της ΔΕΗ. Αν και  δεδομένη η κατάθεση-ψήφιση από τη Βουλή του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας, για τον οποίο το ΥΠΕΝ λέγεται ότι έχει πάρει το πράσινο φως από την Κομισιόν αυτή ακόμη δεν έχει γίνει, ενισχύοντας το κλίμα αβεβαιότητας ,  αναμένεται όμως αύριο Παρασκευή.

    Η αρνητική πορεία της εταιρείας ανησυχεί και την Κομισιόν που στη χθεσινή έκθεση χαρακτήρισε ανησυχητική με μείωση της κερδοφορίας και την  επιδείνωση της ρευστότητάς της. Επίσης χαρακτήρισε μονομερή την απόφαση για παράταση του λιγνιτικού διαγωνισμού, ο οποίος έχει ήδη εκτροχιαστεί ως προς το χρονοδιάγραμμα και  εκφράζει  εμμέσως απαισιοδοξία για την τελική έκβαση της διαδικασίας, χωρίς ωστόσο επί του παρόντος να κάνει οποιαδήποτε νύξη για την επόμενη ημέρα, επιρρίπτοντας στην ελληνική πλευρά την ευθύνη για την καθυστέρηση.

    Η Κομισιόν   στην έκθεσή της άσκησε ευρύτερα κριτική στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: “Όλες οι προθεσμίες για τις μεγάλες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στον τομέα εμφανίζουν σημαντική καθυστέρηση και υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για την κατεύθυνση που ακολουθεί η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα” αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση και επισημαίνει τον κίνδυνο εκτροχιασμού. “Η πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας εμφανίζει σοβαρή επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες. Θα πρέπει η μεταρρύθμιση της αγοράς να παραμείνει σε τροχιά υλοποίησης ενώ είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι όλα τα μέτρα αλληλοσυνδέονται”.   Μάλιστα, η δραματική κατάσταση της ΔΕΗ, οδήγησε την Επιτροπή να θέτει ευθέως ζήτημα αύξησης στα τιμολόγια ρεύματος προκειμένου να ανακτηθούν τα κόστη της επιχείρησης και να ξεπαγώσουν οι ζωτικής σημασίας για την αγορά επενδύσεις.

     

    Η θετική προσδοκία

    Το παραπάνω αρνητικό κλίμα για τη ΔΕΗ που οφείλεται στις πολιτικές που επέλεξε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση, και στην ανάμιξή της σε σοβαρά θέματα μάνατζμαντ της εταιρείας, μπορεί ωστόσο πολύ εύκολα να ανατραπεί όσο πλησιάζουμε στις εκλογές και προεξοφλείται η αλλαγή κυβέρνησης και η αλλαγή στρατηγικής.  Αν και η Νεά Δημοκρατία κρατά κλειστά τα χαρτιά της για την επόμενη μέρα, σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, η σημερινή αντιπολίτευση έχει έτοιμο σχέδιο για την ανασύνταξη της εταιρείας με άξονα την εξασφάλιση υπεραξιών.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σημερινός διαγωνισμός για τα λιγνιτικά θεωρείται  ήδη νεκρός, και το επόμενο σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην Κομισιόν και θα εφαρμοστεί αφορά την πώληση πολλών μικρών ΔΕΗ, δηλαδή ενεργειακών χαρτοφυλακίων με μίξη περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ μικρής και μεγάλης αξίας που θα προσελκύσουν μεγάλα τιμήματα, ενισχύοντας οικονομικά τη ΔΕΗ.

    Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι η πολιτική που θα ακολουθηθεί την επόμενη μέρα, θα έχει άξονα, τη λειτουργία της επιχείρησης με ιδιωτικοοικονομικά  κριτήρια και ανεξάρτητο μάνατζμαντ.

     



    ΣΧΟΛΙΑ