• Business

    ΔΕΔΔΗΕ: Μάχη με το χρόνο για να αποκατασταθούν οι βλάβες

    ΔΕΔΔΗΕ: Απαλλαγή των πληγέντων από τα τέλη χρήσης δικτύου

    Αναστάσιος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ


    Μάχη με το χρόνο, με τους κλεισμένους δρόμους από το χιόνι και με τα πεσμένα δέντρα δίνει τις τελευταίες δύο μέρες ο ΔΕΔΔΗΕ καθώς συνεχίζει την προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας από την κακοκαιρία «ΕΛΠΙΔΑ». Στόχος είναι τα συνεργεία να έχουν επαναφέρει την ηλεκτροδότηση μέχρι την Τετάρτη το πρωί σε όλες τις περιοχές.

    Χθες το βράδυ είχε ήδη αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο 95% των περιοχών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα λόγω βλαβών και οι εργασίες συνεχίζονταν με στόχο την  πλήρη αποκατάσταση του δικτύου Μέσης Τάσης.

    Από τις πρώτες ώρες τις κακοκαιρίες τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ με πάνω από 650 εργαζόμενους και πάνω από 180 οχήματα είχαν ξεκινήσει τις εργασίες. Η δυσκολία στην πρόσβαση ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα και η εταιρεία ήταν σε επαφή με την Πολιτική Προστασία και την Αστυνομία για την εξασφάλιση της πρόσβασης στα σημεία που πρέπει να επιθεωρηθούν και να διεξαχθούν εργασίες, με προτεραιότητα από τις πυκνοκατοικημένες προς τις αραιοκατοικημένες περιοχές.

    Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα, η διακοπή ρεύματος ξεπέρασε και τις 24 ώρες.

    Οι βλάβες οφείλονται σε ζημιές που προκλήθηκαν στους πυλώνες του δικτύου από τα χιόνια,   ή σε κολώνες μέσης και χαμηλής τάσης από πτώση δέντρων.

    Ειδικότερα για τις βλάβες ανά περιοχή:

    Σε ό,τι αφορά στην Αττική, χθες οι βλάβες παρουσιάστηκαν σε 15 γραμμές. Στις περιοχές Αγία Παρασκευή, Παπάγος, Χολαργός, Μαρούσι και Χαλάνδρι υπήρξαν μεμονωμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε επίπεδο γειτονιάς. Όπως και νωρίτερα, πιο εκτεταμένα προβλήματα εντοπίζονται στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στις περιοχές Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Γραμματικό, Καλέντζι, Βουτσά, Λαύριο, Κάτω Σούλι, Μαραθώνας, Καλύβια και Κερατέα, όπου εκεί η αποκατάσταση είναι δυσκολότερη λόγω της δύσκολης πρόσβασης στα σημεία όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.

    Όσον αφορά στα νησιά, όλες οι βλάβες αποκαταστάθηκαν πλην ορισμένων χωριών στην περιοχή των Χανίων. Αντίστοιχα, αποκαταστάθηκε το σύνολο των βλαβών στην Εύβοια και έως χθεςτο βράδυ αναμένεται η ηλεκτροδότηση των οικισμών της Αταλάντης.

    Με τη βοήθεια της Πολιτικής Προστασίας, ελικόπτερο με εξειδικευμένο προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρούσε χθες από αέρος τις γραμμές Μέσης Τάσης σε δύσβατα σημεία της Ανατολικής Αττικής, ώστε να εντοπιστούν τυχόν σημεία με βλάβες και να δοθούν οι κατάλληλες προτεραιότητες πρόσβασης.

    Από το βράδυ της Δευτέρας  μέχρι χθες επιδιορθώθηκε το  50% των βλαβών, ενώ από το ΔΕΔΔΗΕ τονίστηκε ότι δεν επαναπαύεται και θα συνεχίσει τις πυρετώδεις εργασίες μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε όλες τις περιοχές.

    Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ήδη στείλει 11 συνεργεία υλοτόμων στις περιοχές άμεσης ανάγκης, Παλαιό Ψυχικό, Παλλήνη, Αγία Παρασκευή, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο και Χαλάνδρι.

    Οι δασεργάτες και υλοτόμοι εργάζονται για την απόληψη πεσμένων δένδρων και κορμών από το οδικό δίκτυο, πεζοδρόμια, πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους, καθώς και τον απεγκλωβισμό σταθμευμένων οχημάτων που καταπλακώθηκαν.

    Ειδικότερα, λόγω των πολλών περιστατικών στο Χαλάνδρι εργάζονται 3 συνεργεία ενώ σε Παλλήνη και Παλαιό Ψυχικό 5 συνεργεία για την άμεση δυνατή αποκατάσταση.

    Τι είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος

     Πάνω από 650 εργαζόμενοι και πάνω από 180 οχήματα επιχειρούν σε όλη την χώρα για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ. Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, προτεραιότητα του επιχειρησιακού σχεδίου του Διαχειριστή για την αποκατάσταση των βλαβών είναι οι πυκνοκατοικημένες περιοχές και ακολούθως οι αραιοκατοικημένες περιοχές.

    Ταυτόχρονα, ο CEO του ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωσε πως ο Διαχειριστής έχει στην διάθεσή του ένα ελικόπτερο ώστε να μπορεί να εντοπίζει καλύτερα τις βλάβες καθώς και τις δυνατότητες πρόσβασης στην ενδιαφερόμενη περιοχή και ακολούθως να ενεργεί κατάλληλα.

    Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία αποκατάστασης των βλαβών σε όλη την επικράτεια, υπογραμμίζοντας ότι από τη Δευτέρα το βράδυ έως την Τρίτη το πρωί, περισσότερο από το 50% των περιοχών που δεν είχαν ρεύμα, έχουν αποκατασταθεί. Σε πολλές δε περιπτώσεις μιλάμε για βλάβες «τοπικού» χαρακτήρα, σε επίπεδο γειτονιάς, όπου και παραμένει σημαντική παράμετρος δυσκολίας η πρόσβαση στο σημείο επέμβασης των συνεργείων για την αποκατάσταση της βλάβης.

    Ο ΔΕΔΔΗΕ  ζητά από  τους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένα καλώδια, στύλους κλπ) να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή αλλά  να καλέσουν στο 11500 ή 2111900500 ή  να το δηλώσουν μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους  ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr) .



    ΣΧΟΛΙΑ