ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι γερμανικές βιομηχανίες όπως οι Porsche και Mercedes θα πληγούν περισσότερο από τους νέους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με ζημιά 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.
Οι πρόσθετοι δασμοί 25% του Τραμπ στα εισαγόμενα αυτοκίνητα που πρόκειται να επιβληθούν από τις 3 Απριλίου, ενδέχεται να “εξαφανίσουν” περίπου το ένα τέταρτο των προβλεπόμενων λειτουργικών κερδών της Porsche και της Mercedes για το 2026.
Ως αποτέλεσμα, για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο, οι κατασκευαστές μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τις τιμές ή να μεταφέρουν περισσότερη παραγωγή στις ΗΠΑ.
Οι πρόσθετοι δασμοί του Τραμπ, αναμένεται να συρρικνώσουν την δραστηριότητα ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας στην επικερδή αγορά των ΗΠΑ.
Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες κινδυνεύουν περισσότερο καθώς στέλνουν περισσότερα οχήματα στις ΗΠΑ από οποιαδήποτε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένων πολλών μοντέλων με κινητήρα εσωτερικής καύσης με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, όπως το σπορ αυτοκίνητο 911 της Porsche και το sedan S-Class της Mercedes.
Οι μετοχές των Porsche και Mercedes υποχωρούσαν το πρωί της Πέμπτης άνω του 5% στη Φρανκφούρτη, ενώ σε παρόμοιο επίπεδο βρέθηκε και η μετοχή της BMW.
Επιπλέον, η Volkswagen, στην οποία ανήκει επίσης η Audi και η Lamborghini, υποχωρούσε πάνω από 4%, ενώ η Aston Martin κατέγραφε αξιοσημείωτη πτώση σχεδόν 9% στο Λονδίνο.
Παράλληλα, στο άκουσμα των νέων δυσβάστακτων δασμών, το γερμανικό λόμπι αυτοκινήτων VDA, κάλεσε τις Βρυξέλλες να διαπραγματευτούν με την Ουάσιγκτον για μια συμφωνία.
Την ίδια στιγμή, εκτός από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας, οι δασμοί απειλούν να βλάψουν και τους κατασκευαστές ανταλλακτικών, όπως η Robert Bosch και η Continental.
Οι περισσότερες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες λειτουργούν εργοστάσια στις ΗΠΑ όπου παράγουν αυτοκίνητα τόσο για ντόπιους αγοραστές όσο και για εξαγωγές.
Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάζει τον τρόπο που θα απαντήσει στους δασμούς των ΗΠΑ, οποιαδήποτε κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω έναν κλάδο που ήδη αντιμετωπίζει το αυξανόμενο κόστος και την πτώση της ζήτησης.
Η Porsche μάλιστα, η οποία παλεύει με τις χαμηλότερες πωλήσεις στην Κίνα, ενδέχεται να είναι περισσότερο εκτεθειμένη.
Η εταιρεία κατασκευής πολυτελών αυτοκινήτων αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία 15 χρόνια στις ΗΠΑ, οι οποίες μόλις ξεπέρασαν την Κίνα ως την Νο. 1 αγορά της στον κόσμο.
Ωστόσο, οι αντιπροσωπίες της Porsche στις ΗΠΑ εξαρτώνται πλήρως από τις εισαγωγές, καθώς ο κατασκευαστής δεν λειτουργεί εργοστάσιο εκεί.
“Οι δασμοί επιβαρύνουν σοβαρά τις εταιρείες και τις εξαρτώμενες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού του κλάδου”, δήλωσε η πρόεδρος της VDA, Hildegard Müller.
Η κίνηση θα έχει “αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές, ειδικά στη Βόρεια Αμερική”, συμπλήρωσε.
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Κάλεσμα της αντιπολίτευσης για γενίκευση των μαζικών κινητοποιήσεων
Βουτιά για τις μετοχές Toyota, Nissan, Honda, Hyundai μετά τους δασμούς του Τραμπ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Red Hills με την υπογραφή της Georges Batzios Architects
- Έβαλε μπροστά την κομματική μηχανή ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- H επίθεση των αγοραστών στις τράπεζες, τα κέφια σε Optima και 3Ε, η 27χρονη «διάδοχος» του Βακάκη, η νέα super manager του ΔΕΣΦΑ, τι αγοράζει ο Πιστιόλης και ένα hot quiz με το εφοπλιστικό χαστούκι στις χιονισμένες Άλπεις
- Τραγωδία στα Τέμπη: Γκρίζο κενό η πυρασφάλεια των καθισμάτων – Η ΕΔΑΠΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.