• Business

    Danone: Πουλά τις ρωσικές της δραστηριότητες σε Τσετσένο επιχειρηματία

    • NewsRoom
    Antoine de Saint-Affrique CEO Danone

    Antoine de Saint-Affrique CEO Danone


    Η Danone σχεδιάζει να πουλήσει τα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία σε έναν επιχειρηματία που συνδέεται με τον ανιψιό του ισχυρού άνδρα της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι FT.

    H απόφαση αυτή ελήφθη επτά μήνες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την κατάσχεση των τοπικών δραστηριοτήτων της γαλλικής εταιρείας.

    Συγκεκριμένα, η Danone θέλει να πουλήσει την επιχείρηση Life & Nutrition -όπως έχει μετονομαστεί- , στην Vamin Tatarstan, μια ρωσική γαλακτοκομική εταιρεία που ανήκει στον 29χρονο Mintimer Mingazov, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Ο Mingazov είναι ήδη μέλος του ΔΣ της Life & Nutrition από το περασμένο καλοκαίρι, λίγο αφότου το Κρεμλίνο παρέδωσε τον έλεγχο της επιχείρησης στον Yakub Zakriev, τον 33χρονο ανιψιό του Καντίροφ, ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα.

    Το τίμημα της πώλησης θα ανέλθει, σύμφωνα με επιστολή που εστάλη στον Ρώσο υπουργό Γεωργίας Dmitry Patrushev την οποία επικαλούνται οι FT, σε 17,7 δισ. ρούβλια (191,5 εκατ. δολάρια), εκ των οποίων τα 7,7 δισ. ρούβλια θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους της ρωσικής μονάδας.

    Αύξηση πωλήσεων

    Οι πωλήσεις της Danone αυξήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2023 κατά 5% και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα που προέβλεπαν οι αναλυτές.

    Το μεγαλύτερο τμήμα του ομίλου, που παράγει γαλακτοκομικά και φυτικά υποκατάστατα, σημείωσε τη χαμηλότερη τριμηνιαία ανάπτυξη από το 2022, εν μέσω του χαμηλότερου πληθωρισμού.

    Μετά από μια περίοδο με τον υψηλότερο πληθωρισμό που έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες, οι παραγωγοί καταναλωτικών αγαθών προσπαθούν να αυξήσουν τους όγκους και να ανακτήσουν το μερίδιο αγοράς που έχασαν από τα εμπορικά σήματα των σούπερ μάρκετ.

    Στην τρίτη του χρονιά ως Διευθύνων Σύμβουλος, ο Antoine de Saint-Affrique προσπαθεί να επιταχύνει την ανάκαμψη της εταιρείας.

    Η Danone επιβεβαίωσε την μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη της της για ανάπτυξη μεταξύ 3% και 5% για το 2024, με μέτρια βελτίωση στην κερδοφορία.



    ΣΧΟΛΙΑ