• Business

    Damco-AD ESM Βόρειας Μακεδονίας: Τι σηματοδοτεί η στρατηγική συνεργασία στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη

    Κοπελούζος

    Η συμφωνία υπογράφηκε σήμερα στα Σκόπια από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της DAMCO, κ. Χρήστο Κοπελούζο και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικό Διευθυντή της AD ESM κ. Vasko Kovacevski


    Η νέα  μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο της DAMCO ENERGY, θυγατρικής του Ομίλου Κοπελούζου, έχει χωροθετηθεί και πρόκειται να κατασκευαστεί στη ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης

    To μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον για την αγορά ενέργειας και τη σημαντική δυναμική που έχουν τα ενεργειακά projects της Βορείου Ελλάδας, σηματοδοτεί η χθεσινή συμφωνία για την απόκτηση του 25% της εταιρείας «Παραγωγή Ηλεκτρισμού Αλεξανδρούπολης Α.Ε.», εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) η οποία θα χρηματοδοτήσει, κατασκευάσει, κατέχει και λειτουργεί τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, από ενεργειακή εταιρεία της Βορείου Μακεδονίας.

    Χθες, η DAMCO ENERGY του ομίλου Κοπελούζου ανακοίνωσε  την υπογραφή της συμφωνίας για τη συμμετοχή με 25% της Εταιρείας Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας «AD ESM» στο μετοχικό κεφάλαιο της «Παραγωγή Ηλεκτρισμού Αλεξανδρούπολης Α.Ε.». Η ζήτηση  ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυξανόμενη στην Βόρεια Μακεδονία και η σύναψη της συμφωνίας αυτής εξασφαλίζει με αξιόπιστο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο, την κάλυψη των αναγκών της.

    Στο πλαίσιο αυτό, η AD ESM θα έχει τη δυνατότητα να προμηθεύει η ίδια φυσικό αέριο που αντιστοιχεί στην παραγωγή της αναλογούσας σε αυτή ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει του PPA, κάτι που σημαίνει ότι μέσω αυτής της συμφωνίας η ESM θα εξασφαλίσει μια πλήρως καθετοποιημένη εφοδιαστική αλυσίδα προμήθειας ενέργειας. Η AD ESM θα συνάψει επίσης μια μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) για το μέρος της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του σταθμού που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής της.

    Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στο σταυροδρόμι των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της ευρύτερης περιοχής. Αυτή τη στιγμή διαθέτει άδεια ισχύος 662 MW, με προοπτική αυτή να αυξηθεί σε περίπου 800 MW, και σχεδιάζεται και αναπτύσσεται με την χρήση προηγμένης τεχνολογίας εξαιρετικά υψηλής απόδοσης.

    Η συμφωνία υπογράφηκε  στα Σκόπια από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της DAMCOκ. Χρήστο Κοπελούζο, και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικό Διευθυντή της AD ESM, κ. Vasko Kovacevski, παρουσία του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κ. Zoran Zaev.

    Σημειώνεται ότι η Βόρεια Μακεδονία, που εξασφάλισε τη συμμετοχή της στη νέα μονάδα, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της και για συμμετοχή και στον πλωτό σταθμό FSRU Αλεξανδρούπολης.

    Ο κ. Χρήστος Κοπελούζος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της DAMCO, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινάμε αυτήν τη εξαιρετική συνεργασία σήμερα, σε ένα έργο μεγάλης στρατηγικής και εμπορικής σημασίας όχι μόνο για τις εταιρείες μας αλλά και για τις χώρες μας. Εκτός από τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, το έργο προσφέρει την ευκαιρία στις εταιρείες μας να διαδραματίσουν έναν ευρύτερο σημαντικό ρόλο στις αγορές της περιοχής μας, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία δραστικού μετασχηματισμού και μεταρρυθμίσεων».

    Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Αλεξανδρούπολης προγραμματίζεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2023.

    Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  Συνδυασμένου Κύκλου Φυσικού Αέριο του ομίλου,  στην Αλεξανδρούπολη θα έχει ισχύ 830 MW και θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2021 για να είναι έτοιμη το 2023.

    Όπως είχε γράψει το mononews.gr η νέα μονάδα της DAMCO έχει προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον και οι  ενδιαφερόμενοι επενδυτές  στη νέα μονάδα ενέργειας, είναι παραγωγοί, προμηθευτές ενώ υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές του κλάδου, ενώ ακολουθείται η ίδια λογική με το FSRU επιλέγονται ως μέτοχοι επενδυτές, που δραστηριοποιούνται ήδη στον κλάδο.

    Έτσι αφού οριστικοποιήθηκε το σχήμα των μετόχων του πλωτού σταθμού Αλεξανδρούπολης, με την πρόσφατη είσοδο και το ΔΕΣΦΑ, πλέον το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνεται γύρω από τη μονάδα παραγωγής ενέργειας της Damco.

    Η νέα  μονάδα  ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο της DAMCO ENERGY, θυγατρικής του Ομίλου Κοπελούζου, έχει χωροθετηθεί και πρόκειται να κατασκευαστεί στη ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται εντός των ορίων του ομώνυμου Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, από όπου θα προμηθεύεται αέριο απευθείας από το -επίσης υπό ανάπτυξη- FSRU Αλεξανδρούπολης.

    Διαβάστε επίσης:

    DAMCO ENERGY (Κοπελούζος): Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στην Αλεξανδρούπολη

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ