• Business

    CVC Capital Partners: Κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά της DIF Capital με περιουσιακά στοιχεία €16 δισ.

    • Bloomberg
    Οι συνιδρυτές του CVC Capital: MacKenzie, Koltes και Van Rappard

    Οι συνιδρυτές του CVC Capital: MacKenzie, Koltes και Van Rappard


    Η CVC Capital Partners βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης υποδομών DIF Capital Partners, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

    H ευρωπαϊκή εταιρεία private equity πιθανόν να ανακοινώσει τη συμφωνία την Τρίτη, αναφέρουν οι πληροφορίες.

    Η DIF με έδρα την Ολλανδία έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ (17 δισεκατομμύρια δολάρια) σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

    Η κίνηση της CVC έρχεται καθώς μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές διαθέτουν ολοένα και περισσότερο χρήματα σε μεγαλύτερες εταιρείες private equity που μπορούν να προσφέρουν «one-stop shop» ακολουθώντας σειρά στρατηγικών κινήσεων, αντί να μοιράζουν μικρότερα χρηματικά ποσά σε διαφορετικές εταιρείες.

    Οι υποδομές αποτέλεσαν έναν από τους πιο καυτούς τομείς των υπό διαπραγμάτευση συμφωνιών κατά το περασμένο έτος, παρόλο που ο όγκος των εξαγορών από τα private equity έχει επιβραδυνθεί.

    Ένας αριθμός άλλων μεγάλων επενδυτικών εταιρειών, από κολοσσούς της Νέας Υόρκης όπως η Blackstone Inc. και η KKR & Co. μέχρι τους ευρωπαίους ανταγωνιστές όπως η EQT AB, έχουν ήδη εστιάσει σε εξειδικευμένες εταιρείες υποδομών που πλέον αντιπροσωπεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες συναλλαγές τους.

    Η CVC δήλωσε τον Ιούλιο ότι συγκέντρωσε 26 δισεκατομμύρια ευρώ δημιουργώντας το μεγαλύτερο ταμείο εξαγορών στον κόσμο.

    Η εταιρεία εφαρμόζει επίσης άλλες στρατηγικές από τις πιστώσεις και τον άμεσο δανεισμό έως τις επενδύσεις ανάπτυξης.

    Η CVC, η οποία κατατάσσεται ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες private equity της Ευρώπης με περίπου 140 δισεκατομμύρια ευρώ υπό διαχείριση, επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της στο πλαίσιο της προετοιμασίας της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) της στο Άμστερνταμ.

    Οι συζητήσεις για το νέο deal βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι οι συνομιλίες με την DIF θα έχουν θετική έκβαση, σύμφωνα με τις πηγές.

    Εκπρόσωπος της CVC αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η DIF δεν απάντησε σε ερωτήματα που εστάλησαν μέσω email.

    Ποια είναι η DIF

    Η DIF διαχειρίζεται παραδοσιακά funds υποδομών επιδιώκοντας επενδύσεις χαμηλού κινδύνου που μπορούν να αποφέρουν ισχυρές αποδόσεις, από κρατικές παραχωρήσεις και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έως έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Διαθέτει επίσης μια βασική στρατηγική που επικεντρώνεται σε μικρές και μεσαίες εταιρείες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών και της μετάβασης στην ενέργεια.

    Η εταιρεία ξεκίνησε την άντληση κεφαλαίων πέρυσι για ένα νέο fund υποδομών ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και για ένα ταμείο core-plus ύψους 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Είχε περισσότερους από 200 υπαλλήλους σε 11 γραφεία στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία μέχρι πέρυσι.

    Διευθύνων σύμβουλος της DIF είναι ο Wim Blaasse, πρώην συνεργάτη της PwC, υπεύθυνος για συνεργασίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

    Ιδρύθηκε το 2005 από τους Ολλανδούς επιχειρηματίες Maarten Koopman και Menno Witteveen, οι οποίοι εργάστηκαν προηγούμενων στην ABN Amro Bank NV και δημιούργησαν τη βιομηχανική εταιρεία DTG, την οποία πούλησαν το 2002.

    Διαβάστε ακόμη:

    JP Morgan: Χωρίς δίχτυ ασφαλείας οι επενδυτές

    BofA: Tι επιλέγει από τα τραπεζικά ομόλογα των ελληνικών τραπεζών

     CVC: Συγκέντρωσε κεφάλαια-ρεκόρ ύψους 26 δισ. ευρώ και στήνει το μεγαλύτερο fund εξαγορών



    ΣΧΟΛΙΑ