• Business

    Credit Suisse: Σε άτακτη φυγή στρέφονται τα στελέχη – Χιλιάδες τραπεζίτες ψάχνουν για δουλειά

    • Bloomberg


    Οι υπεύθυνοι προσλήψεων σε όλο τον κόσμο δέχονται μια άνευ προηγουμένου πλημμύρα αιτήσεων από τραπεζίτες της Credit Suisse που αναζητούν νέες θέσεις εργασίας, μετά τη συμφωνία για εξαγορά της τράπεζας από την UBS.

    Σε δημοσίευμα του το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές, αναφέρει ότι από τη Σιγκαπούρη μέχρι το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, κυνηγοί κεφαλών και ανταγωνίστριες τράπεζες έχουν δεχθεί κλήσεις τις τελευταίες ημέρες από το ανήσυχο προσωπικό της Credit Suisse.

    Μια εταιρεία στη Σιγκαπούρη χειρίστηκε αιτήματα από δεκάδες τραπεζίτες κυρίως από τον κλάδο του private banking της Credit Suisse σχετικά με τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας τη Δευτέρα, ενώ μια άλλη εταιρεία προσλήψεων στο Χονγκ Κονγκ συνομιλεί με περισσότερους από 20 ανώτερους επενδυτικούς τραπεζίτες από την περασμένη εβδομάδα, είπαν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν.

    Στο μεταξύ, μια εταιρεία που επικεντρώνεται στις προσλήψεις διευθυντικών στελεχών, είπε ότι άρχισε να λαμβάνει ανάλογες κλήσεις από αργά την Παρασκευή, ειδικά για τον τομέα της διαχείρισης πλούτου.

    Ένας κυνηγός κεφαλών στο Λονδίνο – όπου η Credit Suisse απασχολεί περίπου 5.500 άτομα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της – είπε ότι πραγματοποιεί τηλεφωνήματα όλο το Σαββατοκύριακο, ιδιαίτερα από το τμήμα μετοχών όπου η επικάλυψη με τις υφιστάμενες επιχειρήσεις της UBS είναι εκτεταμένη.

    Ωστόσο, η προοπτική να προχωρήσουν άλλες εταιρείες σε έναν όγκο προσλήψεων με επίκεντρο την Credit Suisse είναι απίθανη, με τις εταιρείες που θέλουν να κάνουν περιορισμένο αριθμό προσλήψεων το πιο πιθανό σενάριο.

    Στη Νέα Υόρκη, ένας κυνηγός κεφαλών είπε ότι αρκετές χιλιάδες άτομα στην Credit Suisse ήλπιζαν να ενταχθούν στην Credit Suisse First Boston – το spinoff επενδυτικής τραπεζικής στο επίκεντρο των προηγούμενων προσπαθειών αναδιάρθρωσης της ελβετικής τράπεζας. Αυτό τώρα φαίνεται απίθανο να συμβεί και πολλοί θα ελπίζουν να ενταχθούν στην UBS, σύμφωνα με τον Michael Nelson, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας στρατολόγησης Quest Group στη Νέα Υόρκη.

    «Εάν δεν πάνε στην CSFB, θα πρέπει να μεταναστεύσουν στην UBS σταθερού εισοδήματος, η οποία είναι πολύ μικρότερη επιχείρηση από την Credit Suisse», είπε σε συνέντευξή του. «Υποθέτω ότι θα τους διώξουν και θα τους βγάλουν στο δρόμο».

    Η αγωνία του προσωπικού

    Ο καταιγισμός των κλήσεων υπογραμμίζει το αυξημένο άγχος του προσωπικού της Credit Suisse εν μέσω μιας εξαγοράς που έχει περιγραφεί από τον πρόεδρο της UBS, Colm Kelleher, ως «διάσωση έκτακτης ανάγκης».

    Ωστόσο, η αναζήτηση νέων ευκαιριών έρχεται σε αντίθεση με την δύσκολη αγορά εργασίας όπου μεγάλες τράπεζες από την Goldman Sachs έως τη Nomura Holdings περικόπτουν θέσεις εργασίας, είτε πρόκειται για dealmaking είτε για διαπραγμάτευση.

    «Ενθαρρύνουμε τους συναδέλφους να συνεχίσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους σε ένα δύσκολο περιβάλλον», δήλωσε μια εκπρόσωπος της Credit Suisse με έδρα τη Σιγκαπούρη, απαντώντας σε ερωτήματα του Bloomberg.

    «Τελικά, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε μια ομαλή μετάβαση και να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας όσο το δυνατόν καλύτερα».

    Η UBS δεν απάντησε σε ερώτημα του bloomberg.

    Ο Will Tan, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προσλήψεων Principal Partners Pte με έδρα τη Σιγκαπούρη, είπε ότι οι κρούσεις από το προσωπικό της Credit Suisse έχουν ενταθεί τον τελευταίο μήνα και η εταιρεία βλέπει ακόμη περισσότερα βιογραφικά τώρα από την τράπεζα σε όλη την Ασία.

    «Τα καλύτερα στελέχη της Credit Suisse μάλλον έχουν ήδη φύγει», είπε ο Tan.

    Καλωσορίζοντας νέους συναδέλφους

    Κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS, Ralph Hamers είπε ότι η συγχώνευση υποστηρίζει τις φιλοδοξίες της τράπεζας για την ανάπτυξη της διαχείρισης περιουσίας στην Αμερική και την Ασία. Πρόσθεσε ότι η UBS ανυπομονεί να καλωσορίσει νέους πελάτες και συναδέλφους σε όλο τον κόσμο.

    Ωστόσο, η UBS ήταν σαφής ότι θα υπάρξουν περικοπές θέσεων εργασίας, με την επενδυτική τράπεζα που θα ενσωματώσει να είναι αυτή που πιθανόν θα επηρεαστεί περισσότερο.

    Αν και δεν έγινε αναφορά στον αριθμό των περικοπών θέσεων εργασίας, πηγή που γνωρίζει το θέμα έχει εκτιμήσει ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να είναι πολλαπλάσιες των υφιστάμενων σχεδίων της Credit Suisse για 9.000 απολύσεις.

     Διαβάστε ακόμη:

    Credit Suisse-UBS: Τι αναφέρουν τα σημειώματα προς τους εργαζόμενους – Κανονικά τα μπόνους στην Credit Suisse

    Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές ετοιμάζονται για ολική επαναφορά – Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν



    ΣΧΟΛΙΑ