• Business

    Country Garden: Ο κινεζικός κολοσσός αθέτησε για πρώτη φορά πληρωμή ομολόγου σε δολάριο

    • Bloomberg
    Yang Huiyan, επικεφαλής Country Garden

    Yang Huiyan, επικεφαλής Country Garden


    Η κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Country Garden δεν προχώρησε σε πληρωμή ομολόγου σε δολάρια για πρώτη φορά, υπογραμμίζοντας την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται εν μέσω μιας ευρύτερης κρίσης χρέους στον κλάδο των ακινήτων που κλονίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

    Η αποτυχία της Country Garden να καταβάλει τόκους για το γραμμάτιο εντός της περιόδου χάριτος που έληξε την περασμένη εβδομάδα, «αποτελεί γεγονός αθέτησης πληρωμών», σύμφωνα με ειδοποίηση της διαχειρίστριας Citicorp Internationalπρος τους κατόχους, που επικαλείται το Bloomberg News.

    Αυτό σημαίνει ότι η διαχειρίστρια πρέπει να κηρύξει το κεφάλαιο και τους τόκους άμεσα απαιτητούς, εάν το ζητήσουν οι κάτοχοι τουλάχιστον του 25% του συνολικού ονομαστικού ποσού των ομολογιών που εκκρεμούν. Δεν υπάρχει ωστόσο καμία ένδειξη ότι οι πιστωτές έχουν υποβάλει τέτοια απαίτηση, μέχρι στιγμής.

    Η κατασκευαστική, που περιλαμβάνεται μεταξύ των πλέον υπερχρεωμένων εταιρειών του κλάδου στον κόσμο, δεν πλήρωσε τόκους ομολόγων 15,4 εκατομμυρίων δολαρίων ως το τέλος μιας περιόδου χάριτος 30 ημερών, αφού έχασε την αρχική προθεσμία που έληγε στις 17 Σεπτεμβρίου.

    Πρόκειται για αθέτηση χρέους η οποία απλώς δεν έχει καταστεί επίσημη, καθώς η εταιρεία είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα στο Bloomberg News ότι δεν ανέμενε ότι θα καταφέρει να καλύψει όλες τις υπεράκτιες υποχρεώσεις πληρωμών της εγκαίρως.

    Η εταιρεία πιθανότατα οδηγείται τώρα σε μια από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χρέους στην Κίνα.

    Εκπρόσωπος της Citigroup αρνήθηκε να σχολιάσει την ειδοποίηση του διαχειριστή προς τους κατόχους ομολόγων της Country Garden. Η κατασκευαστική δεν προχώρησε άμεσα σε κάποιο σχόλιο την Τετάρτη, αναφέρει το Bloomberg.

    Με επικεφαλής μία από τις πλουσιότερες γυναίκες της Κίνας, τη Yang Huiyan, το τεράστιο μέγεθος της κατασκευαστικής την έχει καταστήσει σημαντική για την οικονομία της χώρας, όπου η αγορά ακινήτων μαζί με τις συναφείς βιομηχανίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

    Η χρεοκοπία έρχεται τη στιγμή που ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping ενισχύει τα μέτρα στήριξης της χώρας, εκδίδοντας επιπλέον κρατικά ομόλογα, αυξάνοντας τον δείκτη του δημοσιονομικού ελλείμματος και πραγματοποιώντας ακόμη και μια πρωτοφανή επίσκεψη στην κεντρική τράπεζα.

    Η Country Garden προσέλαβε πρόσφατα συμβούλους για να επανεξετάσουν την κεφαλαιακή της δομή. Οι τίτλοι της έχουν φτάσει να αλλάζουν χέρια στα 5 σεντς, δείχνοντας πόσο λίγα χρήματα αναμένουν ότι θα λάβουν οι επενδυτές, αφού μερικοί εξ αυτών κινούνταν κοντά στα 80 σεντς τον Ιούνιο.

    Η μετοχή της έχει υποχωρήσει περίπου 74% φέτος.

    Η εταιρεία ήταν η μεγαλύτερη στον κλάδο της στη Κίνα για αρκετά χρόνια, προτού υποχωρήσει στην έβδομη θέση το 2023.

    Παρά την πτώση της, είχε μέχρι προσφάτως περισσότερα από 3.000 στεγαστικά έργα σε μικρότερες πόλεις και περίπου 70.000 εργαζομένους.

    Γι΄ αυτόν τον λόγο, οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη θα μπορούσε να έχει χειρότερο αντίκτυπο σε σχέση με τη χρεοκοπία της China Evergrande το 2021, δεδομένου ότι η αυτή έχει πολλαπλάσιο αριθμό έργων.

    Οι κινεζικές αρχές επιδιώκουν να αναζωογονήσουν την αγορά ακινήτων, αφού οι εταιρείες του κλάδου υπέστησαν χρεοκοπίες-ρεκόρ, καθώς η κρίση χρέους πλησιάζει στον τέταρτο χρόνο της.

    Τα προβλήματα στον κλάδο άρχισαν το 2020, όταν οι αρχές έθεσαν «τρεις κόκκινες γραμμές». Αυτοί οι κανόνες έθεταν κριτήρια μόχλευσης τα οποία έπρεπε να πληρούν οι κατασκευαστές εάν ήθελαν να δανειστούν περισσότερα χρήματα.

    Οι αρχές έχουν πραγματοποιήσει αρκετά βήματα τους τελευταίους μήνες στην προσπάθεια τους να βελτιώσουν την πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της ευρείας χαλάρωσης των απαιτήσεων προκαταβολής και περικοπών σε ορισμένα επιτόκια στεγαστικών δανείων.

    Αυτό ωστόσο δεν στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τα πράγματα: οι επενδύσεις σε ακίνητα συρρικνώθηκαν κατά 9,1% τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

    Ορισμένοι υποψήφιοι αγοραστές κατοικιών διέκοψαν τις αγορές τους λόγω των φόβων ότι οι κατασκευαστές ενδέχεται να μην μπορέσουν να ολοκληρώσουν την κατασκευή των κατοικιών που έχουν αναλάβει.

    Υπογραμμίζοντας το μέγεθος των προβλημάτων, η Country Garden δήλωσε πρόσφατα ότι οι πωλήσεις με συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου μειώθηκαν κατά 81% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

    Η εταιρεία δεν έχει ακόμη επίσημα αθετήσει ομόλογα ηπειρωτικής Κίνας. Εξασφάλισε την έγκριση των ομολογιούχων τον Σεπτέμβριο για την επέκταση των πληρωμών σε εννέα τέτοιους τίτλους με συνολικό κεφάλαιο 14,7 δισεκατομμυρίων γουάν.

    Διαβάστε ακόμη:

    «Σεισμός» στην παγκόσμια αγορά ακινήτων – Πρώτες ρωγμές με μειωμένη ζήτηση, άδειους χώρους, χρεοκοπίες

    Country Garden: H κινεζική εταιρεία οδεύει σε χρεοκοπία – Βουτιά 8% για τη μετοχή

    Moody’s: Υποβαθμίζει σε αρνητική την προοπτική του τομέα των ακινήτων στην Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ