• Business

    Country Garden: H κινεζική εταιρεία οδεύει σε χρεοκοπία – Βουτιά 8% για τη μετοχή

    • Bloomberg
    Yang Huiyan, επικεφαλής Country Garden

    Yang Huiyan, επικεφαλής Country Garden


    Σε καθεστώς χρεοκοπίας οδεύει η κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Country Garden Holdings, αναφέρει το Bloomberg.

    Η εταιρεία έχει προσλάβει συμβούλους και προετοιμάζει μία από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα.

    Η κατασκευαστική «αναμένει ότι δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει όλες τις υπεράκτιες υποχρεώσεις πληρωμών της εγκαίρως ή εντός των σχετικών περιόδων χάριτος, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των έντοκων γραμματίων σε δολάρια που εκδόθηκαν από αυτήν», ανέφερε σε ενημέρωση προς το χρηματιστήριο.

    «Η μη πληρωμή μπορεί να οδηγήσει τους πιστωτές του Ομίλου να απαιτήσουν επιτάχυνση της πληρωμής του σχετικού χρέους που τους οφείλεται ή να προχωρήσουν σε αναγκαστικά μέτρα».

    Η Country Garden, η οποία έχει εξελιχθεί σε σύμβολο της ευρύτερης κρίσης χρέους στην αγορά ακινήτων της Κίνας, είπε ότι δεν είχε καταβάλει οφειλόμενη πληρωμή ύψους 470 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ (60 εκατομμυρίων δολαρίων).

    Η εταιρεία έχασε τις αρχικές προθεσμίες τον περασμένο μήνα για την πληρωμή τόκων 55,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε δύο ομόλογα σε δολάρια, την ώρα που οι περίοδοι χάριτος θα λήξουν αντίστοιχα στις 17-18 και στις 27 Οκτωβρίου. Διαθέτει υπεράκτια ομόλογα ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από Bloomberg.

    Με την ενημέρωση της Τρίτης, η εταιρεία «μπορεί να πιέσει τους κατόχους υπεράκτιων ομολόγων να εγκρίνουν οποιαδήποτε επερχόμενη πρόταση αναδιάρθρωσης», δήλωσε ο Ting Meng, αναλυτής πιστώσεων στο Australia & New Zealand Banking Group.

    «Η εταιρεία είναι σαφώς ακόμα σε κρίση ρευστότητας με πολλά ημιτελή έργα προς ολοκλήρωση και περιορισμένη πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση», πρόσθεσε.

    Country Garden Dollar Bonds Remain Near Record Lows
    Τα ομόλογα δολαρίου της κινεζικής Country Garden παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα

    Οι ανησυχίες για το μέλλον της εταιρείας φούντωσαν τον Αύγουστο. Ωστόσο, η Country Garden, αν και έχει αστρονομικά χρέη, μπόρεσε να αποπληρώσει οφειλές εντός της περιόδου χάριτος, και να αποφύγει πρόσκαιρα τον κίνδυνο να κηρύξει στάση πληρωμών.

    Ωστόσο, στη συνέχεια έχασε περισσότερες αρχικές προθεσμίες και δεν είχε σχολιάσει δημοσίως τις προοπτικές εξόφλησης αυτών των χρεών.

    Με επικεφαλής μια από τις πλουσιότερες γυναίκες της Κίνας, τη Yang Huiyan, η κατασκευαστική είναι σημαντική για την οικονομία της χώρας λόγω του τεράστιου μεγέθους της.

    Η Country Garden έχει περισσότερα από 3.000 στεγαστικά έργα σε μικρότερες πόλεις και περίπου 70.000 εργαζόμενους.

    Ως εκ τούτου, η πτώχευση της θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειρότερο αντίκτυπο από αυτό που είχε η χρεοκοπία της China Evergrande Group, δεδομένου ότι έχει τετραπλάσιο αριθμό έργων.

    Η αγωνία είναι μεγάλη για την Country Garden, καθώς είναι από τις πιο υπερχρεωμένες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στον κόσμο, με 1,36 τρισεκατομμύρια γιουάν (187 δισεκατομμύρια δολάρια) συνολικών υποχρεώσεων.

    Η μετοχή της υποχώρησε έως και 8,3% την Τρίτη, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Αυγούστου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κωτσόβολος: Δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν ΔΕΗ και Quest

    ΔΕΗ: Μέσα στον μήνα η ολοκλήρωση του deal με Enel Romania

    Χρηματιστήριο: ΔΕΗ και Πειραιώς οδηγούν την αγορά

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ