• Business

    «Χρυσό» ομόλογο η… μετοχή του ΟΠΑΠ με 80,5% μερισματική απόδοση σε ορίζοντα 5ετίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Karel komarek-Valea Foundation

    Karel komarek-Valea Foundation


    Αν στην ελληνική αγορά υπάρχει ένα ομόλογο υψηλής πιστότητας , με χαρακτηριστικά επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και με μια εντυπωσιακά γενναία απόδοση, αυτό είναι η… μετοχή του ΟΠΑΠ.

    Μπορεί να ηχεί κάπως περίεργα στους μη γνωρίζοντες, πλην όμως αυτή είναι επί της ουσίας η πραγματικότητα. Στηριζόμενη στην ικανότητα του γίγαντα των τυχερών παιγνίων και του ευρύτερου τομέα της ψυχαγωγίας στη χώρα, να παράγει άφθονο χρήμα και να ανταμείβει πλουσιοπάροχα τους μετόχους.

    Σε σημείο που οι αποδόσεις των… πραγματικών ομολόγων να φαντάζουν «φτωχός συγγενής» μπροστά στα παχυλά μπόνους των μερισμάτων της μετοχής.

    Στις 9 του μηνός του ερχόμενου Νοεμβρίου οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ θα πάνε για τρίτη φορά ταμείο στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς. Θα δοθεί 1 ευρώ προ φόρου ανά μετοχή (0,95 καθαρό) ως προμέρισμα για την εφετινή χρήση. Ενώ το συνολικό ποσό της διανομής ανέρχεται, εξαιρουμένων φυσικά των ιδίων μετοχών, σε 368,233 εκατ. ευρώ.

    Νωρίτερα εφέτος, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είχαν γίνει άλλες δύο χρηματικές διανομές.

    Με την πρώτη να ανέρχεται σε 253,059 εκατ. ευρώ και να αντιστοιχεί σε παροχή 0,70 ευρώ ανα μετοχή (0,665 καθαρό) και να αφορά το υπολειπόμενο μέρισμα της χρήσης του 2022. Η δε, δεύτερη ήταν αφορολόγητη επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 163,504 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,45 ευρώ ανά μετοχή.

    Με αυτά τα δεδομένα το καθαρό μετά από φόρους μέρισμα θα φτάσει την εφετινή χρονιά στα 2,065 ευρώ ανά μετοχή. Καθώς η ανταμοιβή των μετόχων διαμορφώνεται στα ιστορικά υψηλά των 784,796 εκατ. ευρώ, ώς συνολικό μικτό ποσό.

    Σαν να μοιράζει στους μετόχους μια… Elvalhalcor

    Πιο παραστατικά, ο ΟΠΑΠ είναι σαν να μοιράζει εφέτος στους μετόχους ολόκληρη την… Elvalhalcor, με βάση τη χθεσινή της χρηματιστηριακή της αξία.

    Θηριώδη νούμερα από μια μεγάλη επιχειρηματική δύναμη της ελληνικής αγοράς, με αποτελεσματικό management και άκρως επιτυχημένη στρατηγική. Που μετουσιώνονται εμπράκτως σε μια στιβαρή κερδοφορία «παντός καιρού».

    Ένα κομμάτι από τη χρηματική διανομή του περασμένου Ιουνίου (103.837 εκατ. ευρώ) δεν εκταμιεύτηκε, καθώς οι δικαιούχοι έκαναν χρήση του προγράμματος επανεπένδυσης μερισμάτων σε μετοχές. Αυτό ήταν και το τελευταίο σκέλος του συγκεκριμένου προγράμματος πενταετούς διάρκειας, που ξεκίνησε το 2019 και έφτασε πλέον στην ολοκλήρωσή του. Δίνοντας εξτρά οικονομικά οφέλη σε όσους το ακολούθησαν.

    Όπως και να’χει μία μετοχή του ΟΠΑΠ είχε κόστος κτήσης 13,23 για όποιον την αγόρασε στην τιμή κλεισίματος, στην τελευταία συνεδρίαση της περσινής χρονιάς. Έχοντας λάβει καθαρά 2,065 ευρώ, η μερισματική απόδοση της μετοχής «τρέχει» με… 15,6%. Είναι δηλαδή σχεδόν τετραπλάσια από την ετησιοποιημένη απόδοση (3,828% πρό φόρου) που προσφέρει βάσει της χθεσινής τιμής του το… εταιρικό ομόλογο του ΟΠΑΠ, που τελεί υπό διαπραγμάτευση στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας.

    Στη συγκεκριμένη αγορά το εταιρικό ομόλογο της Premia είναι αυτό που τώρα έχει τη μεγαλύτερη απόδοση (5,308%) για όποιον το αγοράζει δευτερογενώς. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει πολλαπλάσια μερισματική απόδοση, για όποιον την κρατά από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς.

    Όλα αυτά μάλιστα χωρίς να συνυπολογίζονται οι υπεραξίες, καθώς η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε χθες με ημερήσιο άλμα 4,99% στα 16,40 ευρώ. Και με κέρδη 24% από την αρχή του έτους. Ενώ υπεραξίες και καθαρό μέρισμα ανεβάζουν στο 39,6% την εφετινή συνολική απόδοση.

    Άλμα στη δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων

    Η χθεσινή έντονη παρουσία των αγοραστών στη μετοχή αποδίδεται στο ιδιαίτερα υψηλό προμέρισμα του 1 ευρώ που ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις της αγοράς. Μέτρησαν επίσης τα πολύ θετικά μεγέθη του 6μηνου και οι προοπτικές για ακόμη καλύτερες επιδόσεις στη συνέχεια.

    Με τον CEO του ΟΠΑΠ, Γιάν Κάρας να δηλώνει στους αναλυτές  ότι αναδεικνύεται η ξεκάθαρη πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε σχέση με την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της εταιρείας. Προσθέτοντας ακόμη πως η ισχυρή της ταμειακή θέση της επιτρέπει να συνεχίσει να προσφέρει γενναιόδωρες ανταμοιβές στους μετόχους της.

    Μετά και από τη χθεσινή άνοδο ο ΟΠΑΠ ανέβηκε στη δεύτερη θέση της κλίμακας των κεφαλαιοποιήσεων, με τη χρηματιστηριακή του αξία να διαμορφώνεται σε 6,069 δισ. ευρώ. Έχοντας μπροστά του την Coca Cola και αφήνοντας πίσω του σε τρίτη και τέταρτη θέση τον ΟΤΕ και την Eurobank.

    Μερισματικό μπόνους σε επίπεδα ρεκόρ

    Σε χρονικό ορίζοντας πενταετίας, όταν και ξεκίνησε το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερισμάτων, ο ΟΠΑΠ έχει κάνει χρηματικές διανομές το καθαρό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 6,1175 ευρώ. Συνυπολογίζοντας και την επικείμενη χορήγηση του προμερίσματος.

    Δεδομένο του ότι στα τέλη του 2018 η μετοχή βρισκόταν στα 7,595 ευρώ η καθαρή μερισματική απόδοση για όσους κρατάνε τα «χαρτιά» εδώ και 5 χρόνια ανέρχεται σε… 80,54%. Σαν να έχει τοκίσει κάποιος το αρχικό του κεφάλαιο με ετήσιο, σταθερό επιτόκιο… 16,1%. Και μάλιστα με τις μελλοντικές προοπτικές να συνηγορούν για ελκυστικά επίπεδα μερισμάτων. Πιθανώς όχι στο ίδιο ύψος με τα τρέχοντα, αλλά σαφώς με τις αποδόσεις σημαντικές.

    Αρχής γενομένης από τη χρήση του 2019 έως και το εφετινό πρώτο εξάμηνο ο ΟΠΑΠ έχει παράξει σε ενοποιημένα μεγέθη 1,91 δις καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες. Ενώ στα 1,48 δισ. διαμορφώνονται τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας.

    Το χαρτοφυλάκιο Κόμαρεκ και τα έσοδα Δημοσίου

    Το σύνολο των μερισμάτων και των επιστροφών κεφαλαίου (μαζί και με αυτά του προσεχούς Νοεμβρίου) ανέρχονται σε 2,218 δισ. Εκ των οποίων, όμως τα 600 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν σε αγορές μετοχών μέσω επανεπένδυσης.

    Υπολογίζεται ότι το 80% από αυτά (480 εκατ. ευρώ) είναι επανατοποθετήσεις που έγιναν από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του γκρουπ της Allwyn, που αποτελεί μετονομασία του Sazka, συμφερόντων του 53χρονου Τσέχου δισεκατομμυριούχου Κάρελ Κόμαρεκ. Του οποίου η συμμετοχή στον ΟΠΑΠ έχει φτάσει στο 50,18%, έπειτα και από εξαγορές ποσοστών άλλων μετόχων, αλλά και ενίσχυση θέσεων μέσα από την αγορά.

    Εκτιμάται ότι το σύνολο των «καθαρών» τοποθετήσεων από την πλευρά του βασικού μετόχου είναι της τάξεως των 1,1 δισ. ενώ η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του χαρτοφυλακίου του ανέρχεται τώρα οριακά πάνω από τα 3 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη από κάθε άλλο βασικό μέτοχο εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας.

    Στην 5ετία της επανεπένδυσης μερισμάτων εκδόθηκαν 51.062.741 νέες μετοχές (με μέσο κόστος κτήσης στα 11,75 ευρώ η μία) αυξάνοντας κατά 16% τα «χαρτιά» του ΟΠΑΠ.

    Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι από το 2019 έως τώρα ο ΟΠΑΠ  έχει πληρώσει 2,344 δισ. ως εισφορά επί των καθαρών εσόδων των παιγνίων και άλλα 382,184 εκατ. ευρώ σε εταιρικούς φόρους. Με το Δημόσιο, βάσει των εσόδων που έχει, να είναι ο… οιονεί βασικός μέτοχος.

    Στην παρούσα φάση ο ΟΠΑΠ έχει ταμειακά διαθέσιμα 563,3 εκατ. ευρώ, έχοντας μειώσει τον δανεισμό του από τα 1,06 δις το 2019 σε 660 εκατ. ευρώ.

    Κατά τα άλλα, πρόσθετο όπλο στη φαρέτρα του ΟΠΑΠ είναι και η απόφαση επαναγοράς ιδίων μετοχών για το διάστημα από 25/9/23 έως 31/12/24 μέχρι του ποσού των 150 εκατ. ευρώ. Και σε τιμές από την ονομαστική αξία της μετοχής (0,30 ευρώ) έως τα 20 ευρώ.

    Εάν ακολουθήσει διαγραφή των ιδίων μετοχών, τότε θα ενισχυθούν τα ποσοστά των υφιστάμενων μετόχων. Ενώ από την άλλη πλευρά θα αυξηθούν και τα ανά μετοχή διανεμόμενα μερίσματα.

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΠΑΠ: Στρατηγική ανάπτυξη για το β΄εξάμηνο του 2023 – Τι σχεδιάζει για Free2Play, Lotto, PameStoixima

    ΟΠΑΠ: Στα 224,4 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο – Ενέκρινε προμέρισμα 1 ευρώ/μετοχή για το 2023

    Γιαν Κάρας (ΟΠΑΠ): Ξεκάθαρη πρόοδος στην υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων – Άλμα 4,9% για τη μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ