• Business

    Χοντραίνει το παιχνίδι στο ΙΑΣΩ. Εξηγήσεις ζητάει το 27% μετόχων από τον Γιώργο Σταματίου για την πώληση του General

    • Contributor

    Γιώργος Σταματίου. Πρόεδρος ΔΣ ΙΑΣΩ


    Σε μια κίνηση ματ που αναγκάζει το ΔΣ του ΙΑΣΩ και προσωπικά τον πρόεδρο του Γιώργο Σταματίου να απολογηθεί για τις πράξεις του καθώς αποφάσισε να προχωρήσει μονομερώς στην πώληση του ΙΑΣΩ General στο Fund CVC, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Γενικής Συνέλευσης, προχώρησαν κάποιοι εκ των μετόχων της εταιρίας. Πριν από λίγο, το ΙΑΣΩ κατόπιν απαίτησης του 27% των μετόχων του ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 22 Ιανουαρίου 2018 προκειμένου να ενημερώσει τους μετόχους για τους ειδικούς όρους και συμφωνίες της πώλησης του 97,2% της Γενικής Κλινικής Ιασώ General στο Fund CVC. Υπενθυμίζεται ότι πλέον μέτοχοι  του FUND CVC που επιθυμεί να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ΥΓΕΙΑΣ στην Ελλάδα στο χαρτοφυλάκιο του,  είναι τα αφεντικά του Μetropolitan Βασίλης Θεοχαράκης και Δημήτρης Σπυρίδης.  Εκτιμάται δε ότι το CVC ακολουθεί την στρατηγική που έχει χαράξει ο Δημήτρης Σπυρίδης για αποσυγκέντρωση του κλάδου στην Ελλάδα. 

    Αναλυτικότερα, οι μέτοχοι του ΙΑΣΩ καλούνται για συζήτηση και λήψη απόφασης επί των ακόλουθων θεμάτων ημερήσιας διάταξης:

    Αναλυτική ενημέρωση των μετόχων, μέσω της Γενικής Συνέλευσης, σχετικά με i) τους ειδικότερους όρους και συμφωνίες της σύμβασης αγοραπωλησίας για την πώληση του ποσοστού 97,2% των μετοχών που κατέχει η Εταιρία στη θυγατρική της εταιρία “ΙΑΣΩ General” στην Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης με έδρα το Λουξεμβούργο και επωνυμία “Hellenic Healthcare S.a.r.l.” (η Σύμβαση),  ii) τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Συμβάσεως στην οικονομική θέση της Εταιρίας, iii) τη σκοπούμενη χρήση του τιμήματος της Σύμβασης και το επιχειρηματικό σχέδιο που ακολουθεί αυτήν (τη Σύμβαση).

    Έγκριση της υπό στοιχ. 1. Σύμβασης ή αναβολή της λήψης απόφασης σε επόμενη Γενική Συνέλευση, προκειμένου να χορηγηθεί η εκπόνηση και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οικονομοτεχνικής μελέτης από εγνωσμένης φήμης διεθνή εταιρία χρηματοοικονομικών συμβουλών, με θέμα την αποτίμηση της πωλούμενης συμμετοχής, αφού συνυπολογιστούν οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Συμβάσεως στην οικονομική θέση της Εταιρίας.

    Γιώργος Σταματίου. Πρόεδρος ΔΣ ΙΑΣΩ

    Όλο το παρασκήνιο 

    Το παρασκήνιο πίσω από την σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του ΙΑΣΩ είναι έντονο. Στις 28 Δεκεμβρίου του 27% των μετόχων (συμπεριλαμβάνεται και η Euromedica η οποία κατέχει πέριξ του 9% των μετοχών) μέσω δικαστικού επιμελητή κατέθεσε αίτημα στο ΔΣ για την σύγκλιση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΙΑΣΩ. Οι μειοψηφία ζητά από το ΔΣ και τον πρόεδρο του Γιώργο Σταματίου να ενημερωθεί μεταξύ άλλων :

    1. Ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας του ΔΣ του ΙΑΣΩ με την “Hellenic Healthcare S.a.r.l.” (μετοχος της εταιρίας είναι το Fund CVC)

    2. Ποιος αποφάσισε να πουληθεί το 97,7% των μετοχών του  GENERAL

    3. Ποιοι είναι ακριβώς οι όροι

    4. Γιατί το θέμα δεν αποφασίστηκε από την Γενική Συνέλευση αλλά μόνο από το ΔΣ του ΙΑΣΩ

    5. Ποια ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε

    6. Yπήρχε δεύτερη προσφορά για το GENERAL;

    7. Ποια είναι η στρατηγική της διοίκησης εάν υλοποιηθεί η συμφωνία με το CVC;

    Επί της ουσίας ο κ. Γιώργος Σταματίου θα βρεθεί προ των ευθυνών του καθώς έλαβε μια απόφαση μονομερώς χωρίς προηγουμένως να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση.

    Σπυρίδης Metropolitan
    Δημήτρης Σπυρίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Περσεύς Υγειονομική Έρευνα»

    Τι έγραφε το mononews στις 6 Νοεμβρίου 

    Οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για την πώληση του 97,2% των μετοχών της γενικής κλινικής Ιασώ General στο fund CVC Capital μέσω της “Hellenic Healthcare”, εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με έδρα στο Λουξεμβούργο.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η αποτίμηση του Ιάσω General (enterprise value δηλαδή δάνεια συν χρηματιστηριακή αξία μείον τα ταμειακά διαθέσιμα ) ανέρχεται σε 48 εκατομμύρια ευρώ ενώ μετά την αφαίρεση του τραπεζικού δανεισμού και συναφών υποχρεώσεων η αποτίμηση των μετοχών ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων στην εταιρεία αντιστοιχεί το ποσό των 19.446.000 ευρώ (το τίμημα).

    Ο δανεισμός του Ιασώ General, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της περσινής χρήσης, ανέρχεται σε 27,3 εκατ. ευρώ.

    Το fund, το οποίο εξαγόρασε τον Απρίλιο το νοσοκομείο Metropolitan, είχε συμφωνήσει κατ’ αρχάς για την εξαγορά του Ιασώ General. Ακολούθησε ο νομικός και οικονομικός έλεγχος (due diligence) της γενικής κλινικής επί της λεωφόρου Μεσογείων.

    Από την πλευρά της, η διοίκηση του Ιασώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στον τομέα της μαιευτικής, ενδεχομένως με μία ακόμη γυναικολογική μονάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ