• Business

    Chevron: Επαναγορά μετοχών ύψους 75 δισ. δολαρίων μετά τα κέρδη ρεκόρ

    • Bloomberg
    Pierre Breber, chief financial officer (CFO) Chevron

    Pierre Breber, chief financial officer (CFO) Chevron


    Η Chevron σχεδιάζει την επαναγορά μετοχών αξίας 75 δισ. δολαρίων και την αύξηση των πληρωμών μερισμάτων μετά από ένα έτος κατά το οποίο κατέγραψε κέρδη ρεκόρ, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των πολιτικών διεθνώς λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε στους καταναλωτές η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

    Το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου και θα είναι τριπλάσιο σε μέγεθος σε σχέση με το προηγούμενο που ανακοινώθηκε στις αρχές του 2019, επισήμανε η εταιρεία.

    Το πρόγραμμα ισοδυναμεί με σχεδόν το ένα τέταρτο της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας και πέντε φορές το τρέχον επίπεδο ετήσιων επαναγορών.

    Παρόλο που το σχέδιο της Chevron ωχριά σε σύγκριση με τα 89 δισεκατομμύρια δολάρια που διέθεσε η Apple για επαναγορές τον περασμένο χρόνο, είναι πιθανό να εξοργίσει τους επικριτές της, οι οποίοι κατηγόρησαν τη βιομηχανία πετρελαίου για πολεμική κερδοσκοπία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που οδήγησε σε άνοδο των τιμών της ενέργειας.

    Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν μεταξύ εκείνων που επέκριναν τις εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου επειδή διέθεσαν μετρητά σε φιλικές προς τους μετόχους πρωτοβουλίες, όπως μερίσματα και εξαγορές, αντί να προχωρήσουν σε περισσότερες γεωτρήσεις για να αυξήσουν τις προμήθειες αργού.

    «Για μια εταιρεία που ισχυρίστηκε πριν από λίγο καιρό ότι «δούλευε σκληρά» για να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, το να μοιράσει 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε στελέχη και πλούσιους μετόχους σίγουρα είναι ένας περίεργος τρόπος να το δείξει», δήλωσε ο Abdullah Hasan, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, το βράδυ της Τετάρτης. «Συνεχίζουμε να καλούμε τις εταιρείες πετρελαίου να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη ρεκόρ που εμφάνισαν για να αυξήσουν την προσφορά και να μειώσουν το κόστος για τον αμερικανικό λαό».

    Η εταιρεία θα καταβάλει επίσης στους επενδυτές μέρισμα 1,51 δολάρια ανά μετοχή στις 10 Μαρτίου, αυξημένο κατά 6,3% από το προηγούμενο τρίμηνο.

    Capital Squeeze | Chevron raised its 2023 budget but it's still well below historic levels
    Η Chevron αύξησε τον προϋπολογισμό της για το 2023, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από τα ιστορικά επίπεδα

    Παρόλο που οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει από το πρώτο διάστημα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών πετρελαίου θα παραμείνουν ισχυρά επειδή έχουν διατηρήσει υπό έλεγχο τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, σε αντίθεση με τους προηγούμενους κύκλους ανόδου. Παράλληλα, το απροσδόκητο κέρδος έχει χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του χρέους και την αύξηση των αποδόσεων των επενδυτών.

    Η Chevron αύξησε τις επαναγορές μετοχών πολλές φορές πέρυσι καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν, αλλά ο Οικονομικός Διευθυντής Pierre Breber έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τον ρυθμό επαναγοράς ακόμη και όταν οι τιμές των εμπορευμάτων υποχωρήσουν.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε πέρυσι ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για το 2023 θα βρίσκονται στην κορυφή του εύρους των προβλέψεων της, στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Chevron έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου στις 27 Ιανουαρίου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γέλεν: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να επεκταθεί και στα προϊόντα διύλισης τον Φεβρουάριο



    ΣΧΟΛΙΑ