• Business

    Χατζηδάκης: Προχωράμε στην ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

    Οι πληρωμές από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, έως τις 11 Φεβρουαρίου

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος


    Τα διεθνή projects, οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι πράσινες δράσεις αποτελούν τρεις άξονες του ΥΠΕΝ για το 2020  είπε ο υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο της συζήτησης για το σ/ν του ΥΠΟΙΚ για τον προϋπολογισμό του 2020.

    Όπως σημείωσε ο προϋπολογισμός του 2020 σφραγίζει την αλλαγή σελίδας που έκανε η Ελλάδα στις 7 Ιουλίου.  Ακολούθως παρουσίασε το φιλόδοξο σχεδιασμό   για το 2020, συνεισφέροντας στη συνολική προσπάθεια. Ο σχεδιασμός κινείται σε τρεις άξονες:

    Άξονας 1ος: Πολυδιάστατη διεθνής ενεργειακή πολιτική

    To πρώτο σημείο, όπως είπε, αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. “Είναι σταθερή η δέσμευση Ελλάδας και Ισραήλ ότι θα προχωρήσει”. Όπως είπε, “ο  κ. Ερντογάν έχει τη δική του αντίληψη. Αλλά έχουμε και εμείς τη δική μας.  Είναι επίσης σταθερή η δέσμευση της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ ότι θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των 3 χωρών. Η άρση της απομόνωσης της Κύπρου στο επίπεδο της ηλεκτρικής ενέργειας είναι για εμάς προτεραιότητα.

    Υπογράψαμε τη διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB Ελλάδας-Βουλγαρίας. Στόχος μας να τεθεί σε λειτουργία σε 2 με 3 χρόνια”.

    Ξεμπλοκάρουμε την Υπόγεια Αποθήκευση Φυσικού Αερίου στην Καβάλα για να προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός.

    Στηρίζουμε ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα όπως είναι ο πλωτός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη (FSRU).

    Και τέλος, διαμηνύουμε ότι η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται, αλλά προχωρά αποφασιστικά στο δικό της πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και με βάση το εθνικό συμφέρον”.

    Άξονας 2ος: Διαρθρωτικές αλλαγές

    Ο υπουργός, αναφέρθηκε στη ΔΕΗ και είπε ότι με τα μέτρα που πήρε το καλοκαίρι κρατήθηκε όρθια και έβγαλε  τη μύτη της έξω από το νερό. Με το αντίστοιχο πιστοποιητικό από τον ορκωτό ελεγκτή, με την πιστοληπτική της ικανότητα να αναβαθμίζεται και με την τιμή της μετοχής της να τριπλασιάζεται.

    Επίσης σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο που πέρασε πρόσφατα καταργήθηκε η μονιμότητα των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων και των διευθυντικών στελεχών –  της δίνουμε τη δυνατότητα να σταθεί με αξιώσεις στο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

    Τόνισε: «σήμερα, ανακοινώθηκε το 5ετές business plan της ΔΕΗ. Υπογραμμίζω 3 βασικά σημεία του σχεδίου (για την απολιγνιτοποίηση θα μιλήσω αργότερα):

    Πρώτον, οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα με ένα άνοιγμα της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και ένα θαρραλέο άνοιγμα που θα ακολουθήσει σε Έλληνες και ξένους επενδυτές.

    Δεύτερον, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%%, αλλά με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας ώστε να προσελκύσουμε όχι μόνο θεσμικούς αλλά και στρατηγικού χαρακτήρα επενδυτές:

    Η κίνηση αυτή  αποτελεί μια ταμειακή ένεση για τη ΔΕΗ αλλά και ένας εκσυγχρονισμός του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ.

    Τρίτον, ο εταιρικός μετασχηματισμός της ΔΕΗ, θα γίνει με τη μείωση του προσωπικού και του κόστους της μέσω αυτοχρηματοδοτούμενων εθελούσιων εξόδων και το άνοιγμα στις ψηφιακές τεχνολογίες και στην ηλεκτροκίνηση και τελικά, τη στροφή της στην κερδοφορία.

    Επίσης, αναφέρθηκε στο στόχο να  ιδιωτικοποιηθεί περαιτέρω μέσα στο 2020 ο ΑΔΜΗΕ και το μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ μέσω της ιδιωτικοποίησής του 100% σε 2 ξεχωριστά πακέτα: ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας.

    Για τη ΛΑΡΚΟ ανέφερε ότι προωθείται  μία λύση στη βάση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014, λύση στέρεη νομικά, ελκυστική επενδυτικά και δίκαιη για τους εργαζόμενους.

    Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ότι η σημερινή, πέρα από κάθε φαντασία, κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς η ΛΑΡΚΟ χρωστάει μόνη της στη ΔΕΗ το 80% των οφειλών υψηλής τάσης και παραβιάζει κατάφωρα την περιβαλλοντική νομοθεσία και τους κανόνες για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.

    Άξονας 3ος: Μετάβαση της Ελλάδας σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης

    Τόνισε ότι η πολιτική του υπουργείου περιγράφεται στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα το οποίο προβλέπει πράσινες ενεργειακές επενδύσεις της τάξης των 44 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ, όλες οι εγκατεστημένες λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν μέχρι το 2023. Αυτό θα γίνει φυσικά με ένα παράλληλο σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης για τους εργαζόμενους και τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας.

     Σημείωσε ότι προετοιμάζει επίσης τον τρίτο κύκλο του Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον για το 2020, και σχεδιάζεται να δίνονται σε δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης 3,5 φορές παραπάνω κονδύλια από όσα δίνονται σήμερα. Με απευθείας ενισχύσεις, δάνεια από τράπεζες και φορολογικές εκπτώσεις, θα αυξηθεί έτσι η αξία του ακινήτου της ελληνικής οικογένειας, κάτι που είναι μια βαθιά λαϊκή πολιτική.

     Επίσης ανέφερε, προχωράμε δυναμικά και με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με στόχο να έχουν διασυνδεθεί σχεδόν όλα τα νησιά ως το 2030. Θα έχουν προηγηθεί φυσικά η διασύνδεση της Κρήτης μέχρι το 2023 και των Κυκλάδων μέχρι το 2024.

    Στην ηλεκτροκίνηση τους επόμενους μήνες τα 3 συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Μεταφορών και Περιβάλλοντος) νομοσχέδιο στη βάση όσων γίνονται στην Ευρώπη. Στόχος είναι το 2030 1 στα 3 καινούρια αυτοκίνητα να είναι ηλεκτροκίνητο.   

     



    ΣΧΟΛΙΑ