• ΑΓΟΡΕΣ

    ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ: Μικτή συμμετοχή ΥΠΟΙΚ – Υπερταμείου με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή η… απάντηση στο ΣτΕ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Χάρης Σαχίνσης (Αριστερά) και ο Άνθιμος Αμανατίδης (δεξιά)

    Χάρης Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ) – Άθνιμος Αμανατίδης (ΕΥΑΘ)


    Mε νέα νομοθετική ρύθμιση που θα τακτοποιεί τις σχέσεις της κρατικής συμμετοχής στις εταιρείες ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, “προσαρμόζεται” η κυβέρνηση στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία δεν “αναγνωρίζει” το Υπερταμείο ως εκπρόσωπο του Δημοσίου σε αυτές τις δύο εταιρείες προβάλλοντας το κοινό αγαθό που αποτελεί το νερό.

    Στη νέα νομοθετική ρύθμιση θα υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός των μετοχικής σχέσης, εποπτείας και ρόλου, του Δημοσίου, αλλά και του Υπερταμείου στο οποίο από το 2017 έχει ανατεθεί ο ρόλος της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.

    Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των επιλογών που είχε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ήταν α) το Υπερταμείο να επιστρέψει τις μετοχές του στο Δημόσιο, β) να αναλάβει το Δημόσιο και εν προκειμένω το υπουργείο Οικονομικών, όπως συνέβαινε παλαιότερα τη δεκαετία του ‘80, τις μετοχές, και γ) να βρει άλλες συμμετοχές που θα αντικαταστήσουν το 1 δις. και περισσότερο, που αξίζουν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, πράγμα αδύνατο.

    Πλέον, αυτό που εξετάζεται, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα υπάρχει μικτή συμμετοχή, τέτοια που να μην εμποδίζει τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον των δύο επιχειρήσεων και κυρίως να διασφαλίζει την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του Ελληνικού κράτους απέναντι στους ξένους επενδυτές.

    Η απόφαση που εκδόθηκε πριν από ένα μήνα «πάγωσε» στην κυριολεξία όχι μόνο την κυβέρνηση, το υπουργείο Υποδομών, την διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο), αλλά και τους ιδιώτες μετόχους στις δύο κρατικές εταιρείες ύδρευσης, τον Πόλσον που συμμετέχει με σχεδόν 10% στην ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ 0,35% 5,75 και την πολυεθνική Suez που συμμετέχει με λίγο πάνω από 5% στην ΕΥΑΘ. Μάλιστα, η τελευταία έχει εκφράσει ουκ ολίγες την πρόθεσή της, να αυξήσει τη συμμετοχή της. Τυχόν αλλαγή του καθεστώτος, προφανώς θα περιπλέξει το ζήτημα, ενώ οι επενδυτές δείχνουν να εμπιστεύονται πλέον το Υπερταμείο, αλλά και την κυβέρνηση που δίνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για την προσέλκυση επενδύσεων.

    Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, από τη στιγμή που το Υπερταμείο δεν αναγνωρίζεται ως άμεσα ελέγχων φορέας καίτοι δημόσιος, των κρατικών εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών Ύδρευσης, δεν μπορεί πλέον να διορίζει διοικήσεις!

    Μάλιστα, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ υπό τον κ. Χάρη Σαχίνη έχει κάνει τέτοια άλματα στο management, που η εταιρεία είναι από τις πρώτες εταιρείες που οι μετοχές της διαπραγματεύονται στον δείκτη ESG (περιβάλλον, κοινωνία, εταιρική διακυβέρνηση), έναν δείκτη που πλέον καθορίζει τον επενδυτικό προσανατολισμό των ξένων.

    Η ΕΥΔΑΠ με κεφαλαιοποίηση περί τα 782 εκατ. ευρώ, διαθέτει ακόμα και μετά τη συμφωνία με το Δημόσιο για τη χρήση του αδιϋλιστου νερού, περί τα 300 εκατ. ευρώ μετρητά, ενώ πρόκειται να δρομολογήσει επενδύσεις ύψους 1 δις. Ευρώ μέχρι το 2030.

    Ως προς την ΕΥΑΘ ΕΥΑΠΣ 0,93% 3,25 η μετοχή διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 4,51 ευρώ, με υψηλό 52 εβδομάδων τα 5,24 ευρώ και χαμηλό τα 4,17 και ιδιαίτερα χαμηλούς όγκους συναλλαγών, που δύσκολα ξεπερνούν τις 10 χιλιάδες τεμάχια την ημέρα. Η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 163,7 εκατ. ευρώ και περισσότερο από την μισή της κεφαλαιοποίησή, τα 90,2 εκατ. ευρώ αποτελούν μετρητά στα ταμεία της. Η δε κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 163 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Γιατί ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ και ΟΛΘ βρίσκονται εκτός κλίματος – Μηδενικός δανεισμός, γεμάτα ταμεία και απουσία επενδυτών

    Χρηματιστήριο: Παραφωνία Jumbo με απώλειες 3,7%, προβλέψιμη διόρθωση στις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ