• Business

    Χ. Οικονόμου: Οδεύει προς Αυστραλία πλοίο της TMS Cardiff Gas

    Χρήστος Οικονόμου

    Χρήστος Οικονόμου, επικεφαλής TMS Cardiff Gas


    Σε τιμή-έκπληξη, κάτω από τα 20.000 δολάρια ημερησίως, φέρεται να ναυλώθηκε για λογαριασμό του αυστραλιανού project North West Shelf ένα πλοίο LNG της TMS Cardiff Gas, συμφερόντων του Χρήστου Οικονόμου (γιος του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου).

    Πληροφορίες της αγοράς που επικαλείται το TradeWinds αναφέρουν ότι το χωρητικότητας 149.172 cbm πλοίο Fuji LNG (κατασκευής 2004) ναυλώθηκε από τυ θυγατρική του project NWSSSC για έναν χρόνο έναντι περίπου 17.000-19.000 δολαρίων ημερησίως, και θα αντικαταστήσει το χωρητικότητας 145.000 cbm πλοίο Stena Blue Sky (κατασκευής 2006), το οποίο συμμετείχε στο project από το 2015 έναντι ποσού μικρότερου των 15.000 δολαρίων ημερησίως.

    Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι η NWSSSC έχει τη φήμη του ιδιαίτερα σκληρού διαπραγματευτή στις συζητήσεις με ιδιοκτήτριες εταιρείες πλοίων LNG όσον αφορά τις τιμές ναύλωσης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πλοίο, το Fuji LNG, είχε ακουστεί πολύ έντονα στις αρχές του 2016 ως υποψήφιο προς μετατροπή σε πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) και είχε συνδεθεί με το project της Reliance Power στο Μπανγκλαντές, ενώ τον Αύγουστο κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Cardiff αναζητούσε υποψήφιους αγοραστές για το πλοίο.

    Ωστόσο, φαίνεται πως αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω των οικονομικών απαιτήσεων της εταιρείας για την πώλησή του, που ξεπερνούσαν τα 130 εκατομμύρια δολάρια. Σημειωτέον ότι η Cardiff είχε αποκτήσει το πλοίο το 2011 από την Oman Shipping Co. έναντι 182 εκατομμυρίων δολαρίων, και ήταν το πρώτο πλοίο LNG της εταιρείας τότε. Μετά από αυτό, έδωσε παραγγελία για άλλα τέσσερα δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, τα Corcovado LNG (χωρητικότητας 160,106 cbm), Kita LNG (χωρητικότητας 160,118 cbm), Palu LNG (χωρητικότητας 160,004 cbm) και Yari LNG (χωρητικότητας 159,983 cbm), όλα κατασκευασμένα το 2014.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κ. Κωνσταντακόπουλος: Παραμένουν χωρίς ναύλωση τα πέντε νεότευκτα πλοία της Costamare

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Φράγκου: Μειωμένα, αλλά ανώτερα των προσδοκιών τα κέρδη της Navios Acquisition στο δ’ τρίμηνο 2016

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σ. Παληός: Ναύλωση πλοίου της Diana Containerships σε γερμανική εταιρεία



    ΣΧΟΛΙΑ