• Business

    Χ.Α.: Με άνοδο πάνω από 2% η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    Ανοδική πορεία για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο, καθώς και από τους τίτλους των ΟΤΕ, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ, παραμένοντας, έτσι, σε μια απόσταση ασφαλείας από τους επικίνδυνους… δρόμους των χαμηλών του 2012.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,17% στις 534,34 μονάδες, ενώ βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στις 538,92 μονάδες, όταν και ενισχυόταν κατά 3,04%. Σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε απώλειες 4,32%, στην τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, ενώ από τις αρχές του έτους οι απώλειες διαμορφώνονται στο 15,37%. Ο τζίρος σήμερα ανήλθε στα 64,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 136,73 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 27,6 έγιναν μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.

    Ο FTSE 25 έκλεισε με κέρδη 3,76% στις 148,28 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε οριακά κατά 0,09% υψηλότερα, στις 657,97 μονάδες. Στο +6,94% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης και στις 40,70 μονάδες.

    Η αγορά, σήμερα, είχε στο πλευρό της το θετικό διεθνές κλίμα, με το αίσθημα φόβου για την ανάληψη ρίσκου να αποκλιμακώνεται ελαφρώς. Άλλωστε, αυτό αποτυπώθηκε και στην πορεία της απόδοσης των δεκαετών ελληνικών ομολόγων, η οποία μετά από οκτώ ημέρες συνεχούς ανόδου έως και λίγο πάνω από το 10%, σήμερα κινείται ελαφρώς πτωτικά στο 9,65%.

    Άλλωστε, την αύξηση της σύνδεσης της ελληνικής αγοράς με την πορεία των διεθνών συνθηκών επισήμανε σήμερα και η Merrill Lynch, η οποία στην ανάλυσή της για τη χώρας μας αναφέρει ότι η πολιτική και μακροοικονομική εκτίμηση για το 2016, θα είναι ευνοϊκή για τις ελληνικές μετοχές, αλλά φυσιολογικά, αυτή η hight-beta αγορά θα εξαρτηθεί από την ανάκαμψη της παγκόσμιας διάθεσης ρίσκου.

    Τα GEM (Global Emerging Market) funds, είναι ελαφρώς overweight για την Ελλάδα παρά την κατάρρευση του δείκτη βάρους στα χαμηλά του 2013. Τα funds της αναδυόμενης Ευρώπης έχουν μειώσει τη θέση τους στην Ελλάδα στα επίπεδα του 2013.

    Την ίδια στιγμή, η Capital Economics κρατάει επιφυλακτική στάση όσον αφορά στην επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, τονίζοντας ότι αν και τα σημάδια είναι θετικά, δεν θα ήταν σοφό να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι μια επιτυχημένη έκβαση είναι στο τσεπάκι.

    Εξάλλου, ορισμένα από τα πιο απαιτητικά μέτρα του μνημονίου δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως, συμπεριλαμβανομένης και μιας μεγάλης αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού. Με την κυβέρνηση να κατέχει μια επισφαλή πλειοψηφία δύο μόλις εδρών, το να προσπαθήσει να περάσει περαιτέρω αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στη Βουλή, δεν θα είναι και τόσο εύκολο.

    Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς, μετά το -46,4% από την αρχή του έτους, σήμερα έκλεισε με άλμα 14,09%, κλείνοντας την “ψαλίδα” των απωλειών του νέου έτους στο 38,8%. Άλμα της τάξεως του 10,67% έκανε και η μετοχή της Εθνικής, χωρίς όμως να καταφέρει να διατηρήσει την ενδοσυνεδριακή “επίσκεψη” στα 0,25 ευρώ, ενώ η Eurobank έκλεισε στα υψηλά ημέρας των 0,74 ευρώ, με κέρδη 8,66%. Η Alpha Bank έκλεισε 1,71%, κρατώντας “απόσταση” από το τραπεζικό πάρτι του κλάδου, ενώ και η Αττικής, αφού “περιπλανήθηκε” μεταξύ του -4% και του +4,67%, έκλεισε τελικά αμετάβλητη στα 0,15 ευρώ.

    Στις μη τραπεζικές μετοχές, ο ΟΤΕ ήταν αυτός που έκλεψε την παράσταση, καταγράφοντας κέρδη 7,04%, ενώ ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και ΕΕΕ ακολούθησαν με κέρδη 4,73%, 3,57% και 2,41% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν και τα κέρδη που κατέγραψαν οι Jumbo, ΟΛΠ, Aegean και ΕΥΔΑΠ, ενώ θετική κατά 0,62% ήταν και η Folli Follie, μετά την σύσταση της Eurobank Equities για διακράτηση με τιμή στόχο στα 18,50 ευρώ.

    Από την άλλη μεριά, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν αρνητικά, με τη δεύτερη μάλιστα στα χαμηλά ημέρας και στο -3,76%, ενώ η Μυτιληναίος, αν και σε όλη τη συνεδρίαση βρισκόταν με θετικό πρόσημο, λίγο μετά της 16:30 γύρισε αρνητική, για να κλείσει τελικά στο -0,96%. Απώλειες και 0,22% και για την ΕΧΑΕ, ενώ Τιτάν και ΟΠΑΠ έκλεισαν αμετάβλητοι.

    Στον Mid Cap, η μετοχή του Υγεία έκλεισε με κέρδη 8,74% με 300 τεμάχια όγκο, συνεχίζοντας ανοδικά μετά το χθεσινό +5,10%, κέρδη 2,35% για την MLS, στο +1,59% η MIG, ενώ Πλαστικά Θράκης και Frigoglass έκλεισαν με απώλειες 2,19% και 1,82% αντίστοιχα.



    ΣΧΟΛΙΑ