• Business

    Cathie Wood: Ξεπούλησε 4 εκατ. μετοχές Tesla και τώρα ξαναγοράζει

    Cathie Wood, Ιδρύτρια της Ark Investment Management LLC


    Πολλοί έγραψαν ότι η Tesla έπαψε να είναι η αγαπημένη μετοχή της Cathie Wood, ύστερα από ένα χρόνο που επιδόθηκε σε sell-off του μεριδίου της, πουλώντας περίπου 4,2 εκατομμύρια μετοχές της.

    Η ανατρεπτική όμως επιχειρηματίας, που έχει καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια να εκτοξεύσει τα κέρδη της, ξεκίνησε με πολύ μικρά βήματα να ξαναγοράζει μετοχές της Tesla.

    Η  Ark Investment Management LLC, σύμφωνα με στοιχεία συναλλαγών της εταιρείας επενδύσεων που ανήκει στη Wood και τα έχει συγκεντρώσει το Bloomberg, τώρα που η μετοχή της Tesla έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας της, η Cathie Wood επέστρεψε για dip buying, την αγορά, δηλαδή, της μετοχής όταν η τιμή της είναι χαμηλά.

    Η επιστροφή της Ark στη Tesla κρίνεται ακόμα αρκετά περιορισμένη, δεδομένου ότι η εταιρεία της τα προηγούμενα τέσσερα τρίμηνα μείωνε σταθερά το μερίδιο της στην εταιρεία, από 5,79 εκατομμύρια σε μόλις 1,59 εκατομμύρια μετοχές.

    Τέσσερα χρόνια η Tesla διατηρούσε την πρώτη θέση, ως η εταιρεία στην οποία η Wood και οι εταιρείες της κατείχαν υψηλό μερίδιο.

     Οι αγορές έγιναν από το εμβληματικό Ark Innovation ETF, Ark Autonomous Technology and Robotics ETF και Ark Next Generation Internet ETF.

    Βέβαια η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων της Wood, που ξεχώρισε τα προηγούμενα χρόνια για να θηριώδη κέρδη που απέκτησε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, δεν περνάει τις καλύτερες μέρες του.

    Δύσκολες μέρες για Tesla και Ark

    Η Ark Investment αντιμετωπίζει μια απότομη μείωση των περιουσιακών στοιχείων λόγω της αδύναμης απόδοσης που έχει.

    Παρά το γεγονός ότι και τα εννέα ETF της Ark σημείωσαν διψήφιες απώλειες το 2022, λόγω της πτώσης των μεριδίων τεχνολογίας με πλούσια αξία, τα funds της διατηρούν τις καθαρές εισροές τους στα 167 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Αντίστοιχα, η Tesla εκτός από τα «χτυπήματα» που δέχεται από την αγορά των μετοχών τεχνολογίας, η οποία ακροβατεί μεταξύ sell-off και μικρών κερδών, έχει κι έναν CEO που δεν βοηθάει πολύ την κατάσταση.

    H αναδίπλωση του Elon Musk σχετικά με μείωση του προσωπικού της Tesla κατά 10%, το θολό κλίμα που επικράτησε προκαλώντας ανησυχία σε εργαζόμενους και επενδυτές αλλά και οι εξηγήσεις του Musk που δεν έπεισαν, προκάλεσαν μία πρόσκαιρη βουτιά στην μετοχή, η οποία ήδη έχει χάσει πάνω από 30% μέσα στο 2022.

    Κι άλλες απώλειες

    Το μερίδιο της Tesla Inc. στις παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τρία χρόνια.

    Το lockdown στη Σαγκάη ήταν αυτό που κόστισε στην αυτοκινητοβιομηχανία εβδομάδες παραγωγής από το πιο παραγωγικό της εργοστάσιο.

    «Στην παραγωγή του Model 3 τον Απρίλιο καταγράφηκαν 39.650 οχήματα, πτώση της τάξης του 78%  σε σχέση με τον Μάρτιο», αναφέρει ο Dan Levy, αναλυτής αυτοκινήτων της Credit Suisse στις ΗΠΑ.

    Το μερίδιο της Tesla στις παγκόσμιες πωλήσεις EV μειώθηκε στο 10% από 27%, έγραψε ο Levy, επικαλούμενος στοιχεία από το EV-Volumes, το οποίο παρακολουθεί περισσότερες από 80 αγορές.

    Η Tesla καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκαταστήσει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη, το οποίο έκλεισε για περίπου τρεις εβδομάδες στα τέλη Μαρτίου με μέσα Απριλίου, όταν η πόλη εφήρμοσε αυστηρούς περιορισμούς για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της πανδημίας.

    Χιλιάδες εργαζόμενοι δούλευαν 12ωρες βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα, για να επαναφέρουν την ταχύτητα στις εγκαταστάσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Έχασε την αξιοπιστία του ο Musk μετά το νέο επεισόδιο με τη Tesla;

    Γιατί οι δισεκατομμυριούχοι αγκαλιάζουν τα κρυπτονομίσματα – Προσδοκίες και ανησυχίες

     



    ΣΧΟΛΙΑ