• Cryptocurrencies

    Γιατί οι δισεκατομμυριούχοι αγκαλιάζουν τα κρυπτονομίσματα – Προσδοκίες και ανησυχίες

    • Bloomberg

    Thomas Peterffy, Ray Dalio, Paul Tudor Jones (επάνω) Michael Novogratz,Jesse Powell, Cathie Wood


    Σημαντική αλλαγή στάσης απέναντι στην αγορά crypto εμφανίζουν αρκετοί ισχυροί επενδυτές που κατά το παρελθόν περιφρονούσαν ή ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, αλλά συνειδητοποίησαν, ειδικά το 2021, ότι δεν θέλουν να χάσουν τη δυνατότητα αποκόμισης μεγάλων κερδών.

    Το 2017, ο δισεκατομμυριούχος Thomas Peterffy δημοσίευσε μια ολοσέλιδη διαφήμιση στη Wall Street Journal, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ενέχουν τα futures του bitcoin για τις κεφαλαιαγορές.

    Σήμερα, ο γεννημένος στην Ουγγαρία μεγιστάνας, είναι πλέον πολύ καλός γνώστης της αγοράς crypto. Ο Peterffy, με περιουσία αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υποστηρίζει ότι είναι σωστό να διατηρεί κανείς το 2% έως το 3% της προσωπικής του περιουσίας του σε κρυπτονομίσματα, σε περίπτωση που τα παραστατικά νομίσματα “πάνε στην κόλαση”.

    Ο ίδιος είναι κάτοχος ψηφιακών νομισμάτων, ενώ η εταιρεία του Interactive Brokers Group πρόσφερε πρόσφατα στους πελάτες τη δυνατότητα να κάνουν συναλλαγές σε Bitcoin, Ethereum, Litecoin και Bitcoin Cash, αφού διαπίστωσε ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» να εισέλθουν στη συγκεκριμένη αγορά.

    Ο Peterffy, 77 ετών, είπε ότι η Interactive Brokers με έδρα το Greenwich του Κονέκτικατ θα προσφέρει τη δυνατότητα συναλλαγών σε επιπλέον πέντε έως 10 ψηφιακά νομίσματα περίπου, από αυτόν τον μήνα.

    Είναι πιθανό τα κρυπτονομίσματα να αποκομίσουν εξαιρετικές αποδόσεις – ή να ισχύει το αντίθετο, είπε ο Peterffy.

    «Νομίζω ότι μπορεί να φτάσουν στο μηδέν ή μπορεί να φτάσουν στο ένα εκατομμύριο δολάρια», είπε σε μια συνέντευξη. “Δεν έχω ιδέα.”

    “Τα μετρητά είναι σκουπίδια”

    Ο Ray Dalio αποκάλυψε πρόσφατα ότι κατείχε τουλάχιστον λίγα Bitcoin και Ethereum στο χαρτοφυλάκιό του, μήνες μόνο αφότου αμφισβήτησε τη χρησιμότητα των crypto ως μέσο αποθήκευσης πλούτου.

    Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates βλέπει τις συγκεκριμένες επενδύσεις ως εναλλακτικό χρήμα σε έναν κόσμο όπου «τα μετρητά είναι σκουπίδια» και ο πληθωρισμός διαβρώνει την αγοραστική δύναμη.

    Ο Paul Tudor Jones αποκάλυψε ότι έχει επενδύσει σε crypto ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, και σχεδόν τα μισά οικογενειακά γραφεία με τα οποία συνεργάζεται η Goldman Sachs ενδιαφέρονται να προσθέσουν ψηφιακά νομίσματα στα χαρτοφυλάκιά τους, σύμφωνα με πρόσφατη τραπεζική έρευνα.

    Tα crypto μετατοπίζονται ολοένα και περισσότερο στο mainstream φάσμα των χρηματοοικονομικών, αν και όχι πάντα επιτυχώς.

    Η ProShares κυκλοφόρησε το πρώτο ETF συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε Bitcoin των ΗΠΑ, το οποίο προσέλκυσε κεφάλαια άνω του 1 δισ. δολαρίων μέσα σε δύο ημέρες, προτού η τιμή του κατρακυλήσει μετά το το ντεμπούτο του τον Οκτώβριο. Οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων εξακολουθούν να ελπίζουν ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα εγκρίνουν ένα ETF που συνδέεται άμεσα με το Bitcoin, το 2022.

    Από την άλλη πλευρά, η πλατφόρμα Coinbase Global εισήχθη στο χρηματιστήριο και έχει τώρα κεφαλαιοποίηση 54 δισ. δολάρια. Ο ιδρυτής της, Brian Armstrong, έχει περιουσία 9,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Βloomberg Billionaires Index.

    Κρυπτονομίσματα και πολιτισμός

    Το 2021 ήταν η περίοδος κατά την οποία τα crypto συνδέθηκαν με τον πολιτισμό. Ένα NFT του καλλιτέχνη Beeple πωλήθηκε έναντι 69,3 εκατ. δολαρίων από τον οίκο Christie’s.

    Ο αθλητής Tom Brady κυκλοφόρησε NFT που συνδέονται με τη θρυλική του καριέρα, ενώ η Katy Perry, η Grimes και το πρακτορείο πίσω από το συγκρότημα της K-Pop, BTS προσπάθησαν να επωφεληθούν από την αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Nayib Bukele, έκανε ένα πιο τολμηρό βήμα, καθιερώνοντας το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα στη χώρα του.

    Το μάρκετινγκ κρυπτονομισμάτων θα συνεχίσει το 2022 — το φημισμένο Staples Center στο Λος Άντζελες ονομάζεται πλέον Crypto.com Arena, ενώ το FTX και το Crypto.com της Σιγκαπούρης προβάλλουν διαφημίσεις κατά τη διάρκεια του Super Bowl.

    Ο Michael Novogratz, ο οποίος διευθύνει το Galaxy Digital, είπε τον περασμένο μήνα ότι οι τιμές θα μπορούσαν να κινηθούν “πλάγια προς τα κάτω” βραχυπρόθεσμα. Υπήρξε πολύς «αφρός» στις αγορές το 2021, τόνισε ο Novogratz στο Bloomberg, καθώς οι μικροεπενδυτές συσσωρεύονταν στα NFT και πραγματοποιούσαν ασυνήθιστες επενδύσεις στην αγορά crypto.

    Ο υπέρμαχος των κρυπτονομισμάτων, με έδρα τη Νέα Υόρκη, προέβλεψε επίσης ότι το Bitcoin δεν θα πέσει κάτω από το όριο των περίπου 42.000 δολαρίων. Το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα του κόσμου έκλεισε τη χρονιά κοντά στα 46.300 δολάρια.

    Ευκαιρία αγοράς

    Ο Jesse Powell, διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων Kraken, αναγνωρίζει ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν, αλλά δήλωσε στο Bloomberg TV στις 14 Δεκεμβρίου ότι οποιαδήποτε κίνηση κάτω από τα 40.000 δολάρια αποτελεί «ευκαιρία αγοράς».

    Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι δεν είναι πάντα σωστές οι προβλέψεις του. Τον Αύγουστο, προέβλεψε ότι οι τιμές του Bitcoin θα έφταναν τα 100.000 δολάρια το 2021.

    Η Cathie Wood της Ark Investment Management, αναμένει ακόμη το Bitcoin να φτάσει τα 500.000 δολάρια και είπε τον περασμένο μήνα ότι δεν πρόκειται απαραίτητα για διόρθωση.

    Aπό την άλλη πλευρά, υπάρχει ακόμα άφθονος σκεπτικισμός στη Wall Street και τους δισεκατομμυριούχους.

    Ο Ken Griffin της Citadel περιέγραψε πρόσφατα τη βιασύνη αποδοχής των κρυπτονομισμάτων ως «τζιχαντιστικό κάλεσμα» έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Όμως ο Griffin είπε ότι η δική του εταιρεία θα εμπορευόταν κρυπτονομίσματα εάν υπήρχαν περισσότερες ρυθμίσεις.

    Ο Jamie Dimon της JPMorgan Chase & Co. χαρακτήρισε το Bitcoin «άχρηστο» τον Οκτώβριο, παρά το γεγονός ότι ο τραπεζικός κολοσσός με έδρα τη Νέα Υόρκη προχωρούσε σε προσλήψεις για να βοηθήσει τους πελάτες του να κάνουν συναλλαγές σε ψηφιακά νομίσματα.

    Οι πελάτες της τράπεζας είναι «ενήλικες», τόνισε ο Dimon.

    Διαβάστε ακόμη:

    Crypto και ψηφιακό χρήμα: Ποιες εξελίξεις περιμένουμε στην Ευρώπη το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ