• Business

    Ξένα funds: Αγοράζουν συνεχώς ακίνητα. Γιατί;


    Σε μία περίοδο που η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα εξακολουθεί να πνέει τα λοίσθια, με τις υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία κάθε άλλο παρά να βοηθούν την κατάσταση, κάποιοι επιδίδονται σε ένα παράδοξο μπαράζ επενδύσεων σε ακίνητα: ο λόγος για τις εταιρείες επενδύσεων ακινήτων (ΑΕΕΑΠ), που απτόητες από την υπερφορολόγησή τους σε σχέση με ανταγωνιστικές χώρες συνεχίζουν να προχωρούν σε στρατηγικές κινήσεις στην ελληνική αγορά.

    Κι όμως, η ελληνική αγορά ακινήτων διαθέτει αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες, και αυτό το γνωρίζουν οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ακινήτων: υπάρχουν ακίνητα σε ελκυστικές τιμές, μισθωμένα σε φερέγγυους χρήστες και με πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις, που δεν αφήνουν αδιάφορους τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουν την ελληνική αγορά ακινήτων, αλλά αντίθετα κινούνται για την ενίσχυση της παρουσίας τους σε αυτήν.

    Αυτό δείχνει άλλωστε και η κίνηση του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου Varde Partners να επενδύσει τον περασμένο Ιούνιο, μέσω της εταιρείας Wert Red, στην Trastor, στην οποία έχει πλέον μερίδιο 33,8%, ενώ θα συμμετάσχει και στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Trastor, με στόχο τη συγκέντρωση ποσού έως και 24,08 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία η εταιρεία θα επενδύσει σε αγορές νέων ακινήτων, με έμφαση σε κτίρια υψηλής ποιότητας, σε εμπορικές περιοχές, με σύγχρονες υποδομές και ελκυστικές αποδόσεις. Η Varde Partners πάντως είναι γνωστό ότι διεθνώς συνηθίζει να επενδύει σε ιδιοκτησίες που είναι ήδη μισθωμένες.

    Σημειώνεται ότι η Trastor σήμερα διαθέτει χαρτοφυλάκιο μισθωμένο κατά βάση στην Τράπεζα Πειραιώς και τα Ελληνικά Πετρέλαια, με συνολική μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 61.400 τετραγωνικών μέτρων με αξία αποτίμησης 61,9 εκατ. ευρώ.

    Όμως στο “κυνήγι” για ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων έχουν βγει και οι δύο μεγάλοι παίκτες του κλάδου, η Εθνική Πανγαία και η Grivalia Properties. Η μεν πρώτη, με βάση τα στοιχεία του γ’ τριμήνου 2016, στα τέλη του Σεπτεμβρίου είχε επενδύσεις συνολικής αξίας 1,4 δις ευρώ, η δε Grivalia την ίδια περίοδο είχε επενδύσεις αξίας 825,5 εκατομμυρίων ευρώ.

    Και οι δύο αυτές εταιρείες έχουν φυσικά μεγάλες και διεθνείς “πλάτες”: Το 66% της Εθνικής Πανγαία ανήκει από το 2014 στην Invel, με την York Capital Investment του Κρις Παπαχριστοφόρου να συμμετέχει επίσης στο deal, ενώ το 41,5% της Grivalia ελέγχεται από την καναδική Fairfax Financial του Prem Watsa και μικρότερα ποσοστά από τις αμερικανικών συμφερόντων Wellington Management (11,16%), Brandes Investment Partner (5%) και Fidelity Management and Research (4,99%).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σ. Παληός: Πώς «γέμισε» τα ταμεία της ναυτιλιακής του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: IKEA: «Ξηλώνεται» – Αποζημιώσεις μαμούθ για θανάτους παιδιών

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Grivalia: Απέκτησε τρία ακίνητα έναντι 5,8 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ