• Business

    Στο 1,5 τρισ. δολάρια η παγκόσμια φαρμακευτική δαπάνη το 2021

    • Έφη Τσιβίκα
    farmakeftiki-dapani


    Περισσότερα από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια θα είναι η παγκόσμια φαρμακευτική δαπάνη το 2021, παρότι τα χρόνια που μεσολαβούν έως τότε θα μειωθεί ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησής της, σύμφωνα με νέα έκθεση.

    Το ποσό αυτό, που αφορά στις τιμές χονδρικής, είναι αυξημένο κατά 370 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το αντίστοιχο εφετινό.

    Κατά το ένα τρίτο και πλέον θα δαπανηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες (675 δισεκατομμύρια από το 1,5 τρισ.), τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, η οποία διαθέτει μακράν τις υψηλότερες τιμές φαρμάκων.

    Εάν συνυπολογισθούν οι αναμενόμενες εκπτώσεις (discounts & rebates) στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, το 2021 ο πλανήτης θα πληρώσει για την υγεία το καθαρό ποσόν του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση «Outlook for Global Medicines», της εταιρείας QuintilesIMS.

    Όπως αναφέρει, την επόμενη πενταετία προβλέπεται ετήσιος ρυθμός αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 4-7%, κυρίως εξαιτίας των νεότερων φαρμάκων για τον καρκίνο, τον διαβήτη και τα αυτοάνοσα νοσήματα που θα κυκλοφορήσουν στις ανεπτυγμένες αγορές.

    Τα ποσοστά αυτά είναι σαφώς μικρότερα από την αντίστοιχη αύξηση, κατά σχεδόν 9%, που καταγράφηκε το 2014 και το 2015 και  η οποία οφείλεται κυρίως στην εισαγωγή νέων φαρμάκων για την ηπατίτιδα και τον καρκίνο.

    Η μέση ετήσια αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι θα είναι μόλις 1-4% έως το 2021.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο ετήσιος ρυθμός αύξησης υπολογίζεται στο 6-9% ή στο 4-7% (συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων) έναντι 12% το 2015.

    Ο αριθμός των νέων φαρμάκων που θα τεθούν στη διάθεση των ασθενών προβλέπεται ότι θα είναι ιστορικά μεγάλος. Τα φάρμακα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών ανέρχονται σε 2.240, ενώ κάθε χρόνο της επόμενης πενταετίας αναμένεται να κυκλοφορούν στο εμπόριο 45 νέες δραστικές ουσίες κατά μέσον όρο.

    Τα νέα φάρμακα θα εξοπλίσουν την θεραπευτική φαρέτρα για την αντιμετώπιση σημαντικών, ανεκπλήρωτων έως τώρα αναγκών στον τομέα του καρκίνου, των αυτοάνοσων και μεταβολικών νοσημάτων, των διαταραχών του νευρικού συστήματος κ.ά.

    Παρότι πολλά από αυτά θα είναι ακριβά, η νέα έκθεση προβλέπει ότι το κόστος θα εξομαλυνθεί με την αύξηση του ετήσιου αριθμού των φαρμάκων των οποίων λήγει η πατέντα και ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερος απ’ ό,τι κατά την προηγούμενη πενταετία.

    Οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να διατηρήσουν αυστηρούς περιορισμούς στις φαρμακευτικές δαπάνες, για να υπάρχει προβλεψιμότητα στις διαδικασίες προϋπολογισμού της υγειονομικής δαπάνης.

    Στις αναδυόμενες αγορές, τα γενικευμένα οικονομικά προβλήματα έχουν οδηγήσει σε εκτροχιασμό των δεσμεύσεων για την υγειονομική περίθαλψη, με καθυστερήσεις, αναθεωρήσεις ή ακυρώσεις πολλών προγραμμάτων – και οι πρωτοβουλίες αυτές είναι δύσκολο να επανεκκινηθούν, ακόμη κι αν οι οικονομικές συνθήκες ανακάμψουν.

    «Μετά από δύο χρόνια απροσδόκητα υψηλών επιπέδων αύξησης, επιστρέφουμε σε ένα πιο ισορροπημένο και βιώσιμο επίπεδο επέκτασης, που πιστεύουμε ότι θα είναι σε θέση να το διαχειριστούν τα συστήματα Υγείας και οι πληρωτές», δήλωσε o κ. Murray Aitken, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου QuintilesIMS, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

    Αναλυτικά η έκθεση 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σουρωτή: Ουδείς ενδιαφέρθηκε για το 4,5% του Συνεταιρισμού. Σιγή ιχθύος από Σαββίδη και Δαυίδ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλη αποκάλυψη: Έφυγαν 13.000 μετανάστες από την Ελλάδα και δεν το κατάλαβε κανείς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Πορείες, συλαλλητήρια και “φρένο” στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συνθέτουν το σκηνικό της Αθήνας για σήμερα! Υπομονή…



    ΣΧΟΛΙΑ