• Business

    Δύο ελληνικές ναυτιλιακές μετοχές κατέγραψαν τις καλύτερες αποδόσεις στον κλάδο για το 2016

    Πήτερ Λιβανός, εφοπλιστής GasLog Ltd. ναυτιλία

    Πήτερ Λιβανός, εφοπλιστής GasLog Ltd.


    Μεγάλη επιτυχία για την ελληνική ναυτιλία. Δύο ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας των με τις κορυφαίες ναυτιλιακές μετοχές για το 2016, με βάση την απόδοσή τους για φέτος, όπως αυτή καταρτίστηκε από την Drewry Financial Research Services. Ο λόγος για την Gaslog, συμφερόντων του Πήτερ Λιβανού, και την Star Bulk Carriers, συμφερόντων του Πέτρου Παππά.

    Σε μία χρονιά που περιγράφεται από την Drewry ως η πιο επεισοδιακή και δυσμενής για την διεθνή ναυτιλία εδώ και πολλά χρόνια, με την πλειοψηφία των μετοχών να βγάζουν ζημίες, κάποιες εταιρείες ξεχώρισαν, με κορυφαία την Gaslog, που κατέγραψε απόδοση 90%.

    Η εταιρεία είχε ένα εντυπωσιακό ράλι από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές εκμεταλλεύθηκαν τις χαμηλές τιμές εν μέσω σταθεροποιούμενων πετρελαϊκών αγορών. Η υψηλή κάλυψη ναυλώσεων και οι μειούμενες ανησυχίες για την αποπληρωμή του χρέους έδωσαν στους επενδυτές την απαραίτητη εμπιστοσύνη”, σημειώνει η Drewry για την εταιρεία συμφερόντων του Πήτερ Λιβανού.

    Σημειώνεται ότι η ναυτιλιακή παρουσίασε στο τρίτο τρίμηνο του 2016 διεύρυνση ζημιών, με τα λειτουργικά της κόστη να αυξάνονται στα 26,8 εκατ. δολάρια, έναντι 25,6 εκατ. δολαρίων που είχαν διαμορφωθεί την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Ωστόσο, τα έσοδα κατά τη διάρκεια του τριμήνου σημείωσαν αύξηση και διαμορφώθηκαν στα 120,7 εκατ. δολάρια, έναντι εσόδων ύψους 105,8 εκατ. δολαρίων που είχε εμφανίσει το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, ενώ τα προσαρμοσμένα έσοδα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 81,1 εκατ. δολάρια, έναντι 65,6 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2015.

    Παράλληλα, η Gaslog προχώρησε πρόσφατα στην παραγγελία των απαραίτητων υλικών και εξαρτημάτων για την μετατροπή ενός πλοίου της τύπου LNG σε πλωτή τερματική μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU), στο ναυπηγείο Keppel, στη Σιγκαπούρη. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ναυτιλιακής, Paul Wogan, “η επιτυχία της GasLog να αναπτυχθεί στα FSRU και οι επαφές που έχει αναπτύξει στην συγκεκριμένη βιομηχανία της επιτρέπουν να προχωρήσει στην έγκαιρη παραγγελία των εξαρτημάτων. Η ενέργεια αυτή αποτυπώνει την πρόοδο που έχουμε κάνει σε αρκετά διαφορετικά projects που δρομολογούμε σε όλο τον κόσμο”.

    Τη δεύτερη θέση στη λίστα της Drewry παίρνει η Star Bulk Carriers, για την οποία οι αναλυτές της Drewry σημειώνουν: “Η τιμή της μετοχής πραγματοποίησε ράλι καθώς οι κίνδυνοι της χρεοκοπίας που είχαν επηρεάσει την τιμή της στις αρχές του 2016 περιορίστηκαν και η επιτυχία της εταιρείας να συγκεντρώσει κεφάλαια και να εξασφαλίσει moratorium για το χρέος της καθησύχασε τους επενδυτές”.

    Υπενθυμίζεται ότι τα οικονομικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία ήταν καλύτερα των αναμενομένων, έστω και αν οι καθαρές ζημίες της εταιρείας εξακολουθούν να μετριούνται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Star Bulk, οι καθαρές ζημίες της για το τρίτο τρίμηνο του 2016 ανήλθαν σε 39,4 εκατομμύρια δολάρια, έναντι 42 εκατ. δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο του 2015, με τα έσοδά της να συρρικνώνονται κατά 12,9% σε ετήσια βάση, στα 59,9 εκατ. δολάρια, ενώ τα καθαρά έσοδα να μειώνονται κατά 18,9% σε ετήσια βάση, στα 20,3 εκατ. δολάρια. Την ίδια στιγμή, όμως, τα λειτουργικά έξοδα ανά πλοίο του στόλου της Star Bulk περιορίστηκαν δραστικά, από τα 4.480 δολάρια ημερησίως (στο γ΄ τρίμηνο 2015) στα 3.784 δολάρια ημερησίως (στο γ’ τρίμηνο 2016), μία μείωση της τάξεως του 15,6%, ενώ οι απώλειες ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 44 σεντς του δολαρίου, αισθητά καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που διέβλεπαν απώλειες 56 σεντς του δολαρίου ανά μετοχή.

    Το… χάλκινο μετάλλιο στη λίστα της Drewry έλαβε η Golar LNG, η μετοχή της οποίας ανέκαμψε φέτος μετά από διαδοχικές ζημιογόνες χρονιές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί ο Ε. Μυτιληναίος αποφάσισε να χτίσει έναν ευρωπαϊκό όμιλο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φαίδρα Χρούσος: Το success story της CIO του Ομίλου Libra

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θεόδωρος Πάγκαλος: “Είμαι και εγώ Τσίπρας”



    ΣΧΟΛΙΑ