ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο όμιλος Citigroup (Citi) προχώρησε σε αναβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου σε “buy”, επειδή υπάρχουν θετικοί παράγοντες που υπερτερούν των κινδύνων που υφίστανται στο σημερινό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τη Citi, ο πρώτος θετικός παράγοντας είναι η πιο ξεκάθαρη εικόνα της ποιότητας των assets των ελληνικών τραπεζών. Η έκθεση της ΤτΕ για τη μείωση των NPEs δίνει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το πώς οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους κατά 40% μέχρι το τέλος του 2019, και οι στόχοι είναι ρεαλιστικοί.
Όπως επισημαίνει ο όμιλος, η Εθνική Τράπεζα είναι στην καλύτερη θέση να μειώσει το υψηλό επίπεδο των NPEs λόγω του χαμηλού της δείκτη NPE ( 46,4% στο γ’ τρίμηνο) και τον υψηλό δείκτη κάλυψης ( 56%). H Πειραιώς, αντίθετα είναι αντιμέτωπη με μεγαλύτερη πρόκληση λόγω του υψηλού δείκτη NPE (52%) και του χαμηλού δείκτη κάλυψης (46%).
Ο δεύτερος θετικός παράγοντας είναι η μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η Citi εκτιμά ότι η β’ αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017 και αυτό θα οδηγήσει στην ένταξη αργότερα, των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να έχουν όφελος 100-180 εκατ. ευρώ η κάθε μία και χαμηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων.
O τρίτος θετικός παράγοντας είναι οι αποτιμήσεις. Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακάμψει έως και 30% από τα χαμηλά στις αρχές του Νοέμβρη, ο κλάδος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε αποτιμήσεις “κρίσης”, με δείκτη P/TB στο 0,3, με όλες τις μετοχές τους να εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω από την τιμή της ανακεφαλαιοποιήσής τους τον Δεκέμβριο του 2015.
Ποιοι κίνδυνοι υφίστανται
Αναφορικά με τους κινδύνους που υφίστανται στο σημερινό περιβάλλον, ο όμιλος Citi υπογραμμίζει την ότι η αναδιάρθρωση, η πώληση assets και οι διαγραφές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιέσεις στο επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες ωστόσο θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης. Σήμερα, το 8%-20% των NIIs των ελληνικών τραπεζών είναι από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μία μείωση 40%-45%.
Επίσης, για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των NPEs, οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστεί να προχωρήσουν σε μεγάλες διαγραφές, οδηγώντας σε αυξημένες ζημιές στο χαρτοφυλάκιο των δανείων τους τα επόμενα χρόνια. Η Citi εκτιμά πως η Πειραιώς θα έχει την υψηλότερη αθροιστική απώλεια και η Εθνική Τράπεζα τη χαμηλότερη, έως το 2019.
Τρίτος και πολύ σημαντικός κίνδυνος, είναι η μακροοικονομική και πολιτική αβεβαιότητα.
Σύμφωνα με τη Citi, ενώ οι πολιτικοί κίνδυνοι υποχωρούν, η αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η οικονομική ανάκαμψη είναι εύθραυστη σε εξωτερικούς κραδασμούς. Η ελάφρυνση του χρέους με την επέκτασή του προφίλ ωρίμανσης και η ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενο επιτόκιο με ομόλογα σταθερού επιτοκίου, θα μπορούσαν επίσης να έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις στις θέσεις των ελληνικών τραπεζών στα ομόλογα του EFSF.
Ο όμιλος σημειώνει ότι η Alpha Bank (buy, τιμή στόχος τα 2,5 ευρώ) και η Εθνική (buy, τιμή στόχος τα 0,30 ευρώ) θεωρούνται αμυντικά trades ενάντια σε κάθε πολιτικό και οικονομικό σοκ λόγω της καλύτερης κεφαλαιακής θέσης και προβλέψεων. Η Πειραιώς (buy,τιμή στόχος 0,30 ευρώ), έχει το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου, ενώ ο δείκτης Tier 1 της Eurobank (buy, τιμή στόχος τα 0,95 ευρώ), είναι ο χαμηλότερος, ωστόσο είναι επαρκής χάρη στον χαμηλότερο δείκτη NPE.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζα Πειραιώς: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι CEO – Χρ. Παπαδόπουλος, Α. Θωμόπουλος, Στ. Παπαδόπουλος, Μ. Πολιτoπούλου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στις ξένες τράπεζες υπάρχουν πολλά λεφτά. Το σχέδιο των ελληνικών τραπεζών για να τα πάρουν πίσω
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θ. Πανταλάκης: Έτσι κλείνει τα “ανοιχτά” μέτωπα της Attica Bank. Τι θα γίνει με τις θυγατρικές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- BRABUS ISLAND: Οι υψηλές ταχύτητες επαναπροσδιορίζουν την αρχιτεκτονική των εξαιρετικά πολυτελών ακινήτων
- Big Boss στον ΟΛΘ o Ιβάν Σαββίδης – Ολο το παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Αθανάσιου Λιάγκου
- Τα deals της Ευρώπης, τι συμβαίνει με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι καφεδιές και τα πούρα του Ρέστη, ο αεικίνητος «Σερ Τάκης», η πρωτιά της Μαργέλου, ο επώδυνος χωρισμός του 50αρη manager και οι hot business της Μελίνας (Βανδή) Νικολαΐδη
- Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Θα εξάγουμε το μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας
