• Business

    Τραπεζίτης στο mononews.gr: Γιατί πετάξαμε έξω τους Μπελλέ, Στεφάνη και Ψυχάρη!!! Ποιοι άλλοι ακολουθούν


    Τις τελικές αποφάσεις λαμβάνουν οι τράπεζες για τον κλάδο των «ψαριών» που είναι ο πιλότος αναδιάρθρωσης για το σύνολο των επιχειρήσεων. Τα έχει όλα: εκπαραθύρωση των άλλοτε κραταιών Αριστείδη Μπελλέ και Γιάννη Στεφανή, ανάληψη ελέγχου του Νηρέα και της Σελόντα από τις τράπεζες και προσέλκυση επενδυτών μέσα στους επόμενους μήνες.  Οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας δεν έπεσαν θύμα της κρίσης αλλά κακών επιχειρηματικών χειρισμών και παρότι η κατάσταση συντηρήθηκε με παθογένεια επί σειρά ετών, πλέον ο κλάδος από τα χέρια των τραπεζών, θα περάσει εκ νέου σε ιδιώτες και συγκεκριμένα private equity funds μέσα στους επόμενους μήνες και το αργότερο ως το τέλος του έτους.

    Αυτό το μοντέλο που περιλαμβάνει απομάκρυνση των μετόχων που δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη, δρομολογούν οι τράπεζες για όλες τις προβληματικές επιχειρήσεις. Ο Αριστείδης Μπελλές και ο Γιάννης Στεφανής είχαν ευκαιρία να αποτελέσουν μέρος της λύσης και την έχασαν, όπως η οικογένεια Μαρινόπουλου, όπως ο Σταύρος Ψυχάρης, όπως και άλλα ηχηρά ονόματα της επιχειρηματικής κοινότητας το επόμενο διάστημα, τονίζει τραπεζίτης στο mononews.

    Παρακολουθώντας από μακριά τις εξελίξεις, οι ιδρυτές των δύο εταιρειών βλέπουν τις τράπεζες να αποφασίζουν τον τρόπο πώλησης του Νηρέα και της Σελόντα με βάση το σχεδιασμό που έχουν εκπονήσει οι σύμβουλοι, Lazard, Alvarez & Marsal και PwC.

    Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ελέγχουν το 79,6% της Σελόντα και του 75% της Νηρεύς και μέσω του σχεδίου που κατατίθεται ως το τέλος του μήνα, θα επιλεγεί σε εύλογο διάστημα, η λύση αναδιάρθρωσης και αποεπένδυσης που θα επιτρέψει να αποπληρωθεί μεγάλο μέρος του υψηλού δανεισμού που έχουν οι δύο εταιρείες και υπερβαίνει τα 310 εκ.ευρώ.

    Πληροφορίες από την αγορά κάνουν λόγο για ισχυρό ενδιαφέρον τόσο από ανταγωνιστές στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, όπως από τον τουρκικό όμιλο Kilic, όσο και από private equity funds που θα επιδιώξουν την εξαγορά της μίας ή και των δύο εταιρειών.

    Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το AMERRA Capital Management που έχει αποκτήσει την Ανδρομέδα και άρα γνωρίζει τον κλάδο, το H.I.G Capital που έχει εξαγοράσει την εταιρεία Μαΐλλης, το Oaktree που έχει επενδύσει σε ελληνικά ξενοδοχεία, το Rhone Capital και τα Fortress και Lone Star.

    Η επιδίωξη των τραπεζών είναι να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες το αργότερο ως το τέλος του 2017, αν και όπως εκτιμάται θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος αφού οι σύμβουλοι έχουν κάνει μεγάλο μέρος της διαδικασίας. Ο στόχος είναι να εισπράξουν ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος των οφειλών που έχουν οι δύο εταιρείες στις τράπεζες.

    Για να μην υπάρξουν περαιτέρω ζημίες για τις τράπεζες, η αποτίμηση θα πρέπει να υπερβεί τα 300 εκ. ευρώ ενώ σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνει διαγραφή μέρους των δανείων ή αναχρηματοδότηση μεγάλης διάρκειας με χαμηλό επιτόκιο.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Ψυχάρης (ΔΟΛ) είχε πει σε στενό του συνεργάτη από τον Δεκέμβριο ότι δεν θα πληρώσει. Όλος ο διάλογος

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Φώτης Μπόμπολας: Θέλει να πάρει τζάμπα τον ΔΟΛ (έχει ο ίδιος 25 εκ ευρώ;)

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: MEGA: Θα πάρει ο Τζίγγερ το όπλο του; Οι δυσκολίες του εγχειρήματος και η παράμετρος Μπόμπολας

     



    ΣΧΟΛΙΑ