• Business

    Το μυστικό του τραπεζίτη από τη Μόσχα που επένδυσε σε Alpha Bank και Eurobank

    Tim Umberger

    Tim Umberger


    Ενδιαφέρον από τη Σουηδία, μέσω Μόσχας, προέκυψε για τις ελληνικές τράπεζες Alpha Bank και Eurobank αφού το fund East Capital Eastern Europe δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κλάδο, μέσω του γραφείου που διαθέτει στη Ρωσία. Το fund έχει εξειδίκευση στις αναδυόμενες αγορές.

    Όπως αποκάλυψε το mononews, ο Tim Umberger, επικεφαλής του fund στη Ρωσία, δήλωσε το ενδιαφέρον του για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, βλέποντας ευκαιρίες, όταν διεθνείς επενδυτές μένουν σε στάση αναμονής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Tim Umberger συναντήθηκε πρόσφατα με στελέχη ελληνικών τραπεζών και προχώρησε σε τοποθετήσεις σε Alpha Bank και Eurobank. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο έμπειρος τραπεζίτης πριν από το East Capital εργάζονταν στο KD Group, μία σλοβένικη εταιρία asset management, και είχε επισκεφτεί αρκετές φορές την Ελλάδα, πραγματοποιώντας συναντήσεις με εγχώρια τραπεζικά στελέχη.

    Η Εast Capital ιδρύθηκε το 1997 και ανήκει σε πέντε Σουηδούς, πέντε άνδρες και μία γυναίκα που έχει μάλιστα γαλλική καταγωγή, και είναι όλοι μεταξύ 40 και 50 ετών.

    Με επικεφαλής τον Peter Elam Håkansson, η δυναμική και αναπτυσσόμενη εταιρεία έχει γραφεία στο Ντουμπάι, το Χονγκ Κονγκ, το Λουξεμβούργο, τη Μόσχα, το Όσλο, τη Στοκχόλμη και το Ταλίν της Εσθονίας. Ενώ το fund είναι μεσαίου μεγέθους, έχει μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, κάτι που ζητούν οι ελληνικές τράπεζες στις οποίες βασικοί επενδυτές είναι hedge  funds.

    Η εταιρεία διαχειρίζεται περί τα 3 δις.ευρώ σε διάφορες τοποθετήσεις με έμφαση σε αναδυόμενες αγορές και οι εκτιμήσεις των fund managers που απασχολεί είναι προφανώς αξιόπιστες αφού το East Capital είχε το 2016 αποδόσεις 36% , αφήνοντας πίσω τους περισσότερους ανταγωνιστές του.

    Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου, καθώς μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις με βάση τα αυστηρά stress tests, οι ισολογισμοί τους φαίνονται πιο εύρωστοι, και  οι αποτιμήσεις είναι πολύ χαμηλές, εκτιμά το East Capital Eastern Europe Fund, που διαχειρίζεται περίπου 230 εκατ. ευρώ με έδρα τη Μόσχα και οι θέσεις του σε Alpha Bank και Eurobank, είναι από τις μεγαλύτερες που έχει ενώ προβλέπει ότι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθεί το 2017.

    Οι Σουηδοί του East Capital πιστεύουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ένταξη στο QE, εξελίξεις που θα φέρουν ισχυρές επιδόσεις στους τραπεζικούς τίτλους.

    Οι fund managers του East Capital εκτιμούν ότι η Ανατολική Ευρώπη γενικά είναι «πολύ ελκυστική», με χαμηλές αποτιμήσεις, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και ανάπτυξη. Το fund επικεντρώνεται στον καταναλωτικό κλάδο και έχει holdings σε εταιρείες όπως οι Χ5 Retail GroupAeroflot και Wirtualna Polska Holding.

    Η επόμενη συνάντηση των Ελλήνων τραπεζιτών με επενδυτές είναι στις 16 Φεβρουαρίου στο Greek Day που θα διοργανώνει η Πειραιώς Securities στο Παρίσι και την επομένη, 17 Φεβρουαρίου, στο Μιλάνο, το conference της UBS που είναι αφιερωμένο στα «κόκκινα» δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο γύρος των κρίσιμων επαφών των ελληνικών τραπεζών με τους ξένους επενδυτές θα κορυφωθεί στο Λονδίνο στις 21 – 23 Μαρτίου στο επενδυτικό forum της Morgan Stanley όπου οι τραπεζίτες προσδοκούν ότι θα έχουν νέα από την αξιολόγηση για να παρουσιάσουν στην επενδυτική κοινότητα.

    Στην αντίθετη περίπτωση, εάν ως τότε δεν υπάρχει κλείσιμο της αξιολόγησης, η οικονομία θα έχει εισέλθει σε επικίνδυνη φάση και οι επαφές με επενδυτές δεν θα έχουν νόημα, σύμφωνα με τους τραπεζίτες.



    ΣΧΟΛΙΑ