• Business

    Μαρινόπουλος – Σκλαβενίτης: Σε αναμονή της δικαστικής απόφασης η ολοκλήρωση του deal

    Μαρινόπουλος


    Δεκατέσσερις μέρες παράταση της καταληκτικής προθεσμίας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας στο deal «Μαρινόπουλος – Σκλαβενίτης» αποφάσισε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την οριστικοποίηση της απόφασης να αναμένεται πλεον στις 28 Φεβρουαρίου 2017 από τις 14 Φεβρουαρίου 2017 που προβλεπόταν αρχικά.

    Αυτό επιδιώχθηκε χθες (Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου) με την εκδίκαση από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών της αίτησης ερμηνείας της απόφασης με την οποία το δικαστήριο είχε επικυρώσει στις 16 Ιανουαρίου 2017 τη συμφωνία εξυγίανσης της «Μαρινόπουλος».

    Υπενθυμίζεται δε ότι μπορεί οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη διάσωση της Μαρινόπουλος να μην οδήγησαν σε κατάρρευση του deal, όπως φοβούνταν πολλοί, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν, και αφορούν στη χρηματοδότηση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

    Ως γνωστόν, το δικαστήριο έβγαλε με μεγάλη καθυστέρηση την απόφασή του για τη συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η προθεσμία που είχε δοθεί από τον Σκλαβενίτη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας (14 Φεβρουαρίου), λόγω της διαδικασίας των τριτανακοπών, η οποία διαρκεί ένα μήνα. Μάλιστα, η απώλεια της προθεσμίας αποτελεί αυτοδικαίως και διαλυτική αίρεση για τη συμφωνία. Ωστόσο, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχει εκφραστεί η πρόθεση να μην αποτελέσει το γεγονός αυτό τροχοπέδη, και έτσι αναζητείται τρόπος να παρακαμφθεί το πρόβλημα αυτό χωρίς να υπάρξουν συνέπειες.

    Στο πλαίσιο αυτό, εκδικάστηκε η αίτηση που είχαν υποβάλει τα εμπλεκόμενα μέρη, με την οποία ζητούσαν ερμηνεία της δικαστικής απόφασης με την οποία επικυρώθηκε το deal, και στην οποία δεν υπήρχει κάποια αναφορά στις διαλυτικές αιρέσεις, αποσκοπώντας στο να μην ενεργοποιηθεί η διαλυτική αίρεση της συμφωνίας και να μετατεθεί για λίγες μέρες η προθεσμία “αναίμακτα”, κάτι στο οποίο άλλωστε συμφωνούν τόσο ο Σκλαβενίτης όσο και οι τράπεζες.

    Όμως πέρα από αυτό το ζήτημα, που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο εκτιμάται ότι θα λυθεί, υπάρχει και το πρόβλημα της επιπλέον χρηματοδότησης της Μαρινόπουλος λόγω των καθυστερήσεων, που υπολογίζεται κοντά στα 60 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πώς θα κατανεμηθεί μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης, με τον Σκλαβενίτη να βάζει περίπου 10 εκατ. ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση, και μετά τις καθυστερήσεις που λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα το deal, στόχος των εμπλεκομένων μερών είναι τώρα να ολοκληρωθεί η συμφωνία πριν το Πάσχα, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει κανονικά η εξυγίανση της Μαρινόπουλος και η επιστροφή της στην κανονικότητα.

    Πάντως, οι δύο εταιρείες και οι πιστώτριες τράπεζες μελετούν τρεις ακόμη εναλλακτικές νομικές λύσεις, οι οποίες περνούν όλες από τη δικαστική οδό. Σε αυτές θα έχουν καταλήξει έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

    Κατά της αίτησης ερμηνείας της απόφασης τάχθηκαν οι εταιρείες «Καρυπίδης» και «Αρβανιτίδης» (άλλοτε συνεργάτες της «Μαρινόπουλος»), ασκώντας κύριες παρεμβάσεις, ενώ υπέρ περίπου 34 εταιρείες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι συμβαίνει με το Mega τελικά (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Μαρινόπουλος: Εξήντα εκατ. ευρώ αναζητούν Σκλαβενίτης και τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Μαρινόπουλος: Στο σφυρί 22 καταστήματα του μετά το deal με τον Σκλαβενίτη- Ποια είναι



    ΣΧΟΛΙΑ