• Business

    BETA: Οι φοιτητές του ΑΠΘ, που κατέκτησαν τον κόσμο κι έκλεισαν το mega deal με την Cadence

    Παναγιώτης Κουβράκης (BETA CAE SYSTEMS) – Anirudh Devgan (Cadence)


    Ένα από τα μεγαλύτερα deal στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή ανακοινώθηκε χθες, αφού ο αμερικανικός κολοσσός Cadence εξαγόρασε την ελληνική εταιρεία πληροφορικής BETA CAE Systems για το μυθικό ποσό των 1,24 δολαρίων.

    Μια εταιρεία από την Θεσσαλονίκη, που λίγοι στην Ελλάδα γνώριζαν, ωστόσο στο εξωτερικό τα τελευταία 20 χρόνια κάνει… θραύση. Αφού το λογισμικό της ΒΕΤΑ CAE χρησιμοποιείται από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες αυτοκινήτων στον κόσμο ενώ έχει συνεργασία με την Formula 1 αλλά και με την NASA. Πράγμα που από μόνο του σημαίνει πολλά.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εταιρεία έχει έσοδα περίπου 90 εκατ. δολ. το 2023 με τα EBITDA να είναι περίπου 30 εκατ. δολάρια. Πράγμα που σημαίνει ότι η Cadence έδωσε ένα ποσό πάνω από 40 φορές το EBITDA.

    Η BETA CAE, παράγει επεξεργαστές δεδομένων -στην ουσία πρόκειται για διαδικασία προσομοίωσης- που επιτρέπουν στις βιομηχανίες να ελέγχουν πριν από το στάδιο της παραγωγής κρίσιμα στοιχεία ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, συμπεριφοράς κινητήρα, μείωσης θορύβου και αεροδυναμικής. Ως αποτέλεσμα, ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι και μειώνεται το κόστος των δοκιμών.

    Ανάμεσα στα εργαλεία που έχει αναπτύξει η εταιρεία, είναι το SPDRM, λογισμικό διαχείρισης προσομοίωσης, επεξεργασίας, διαχείρισης δεδομένων και πόρων για λογαριασμό της αυτοκινητοβιομηχανίας. Επίσης, το ΑNSA, το οποίο συγκεντρώνει και ιεραρχεί όλα τα τεχνιά δεδομένα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης ενός μοντέλου προσομοίωσης οχημάτων. Στο σύνολό τους, τα προϊόντα της BETA CAE, όπως τα KOMVOS, RETOMO, META, EPILYSIS, διανέμονται και στις πέντε ηπείρους του κόσμου.

    Από το ΑΠΘ, σε ολόκληρο τον κόσμο

    Η ιστορία της BETA CAE ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, από μια ομάδα καθηγητών και φοιτητών του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κουβράκη. Οι οποίοι μοιραζόμενοι την ίδια «τρέλα» αποφάσισαν να φτιάξουν μια ερευνητική ομάδα που θα εστίαζε στην κατασκευή εργαλείων software για υπολογισμούς μηχανολογικών κατασκευών.

    Η πορεία αυτής της ομάδας δύσκολη, αφού με την πληροφορική εκείνη την εποχή στην Ελλάδα να είναι εκτός χάρτη, δέχονταν την μία απόρριψη πίσω από την άλλη. Όμως αυτό δεν συνέβαινε μόνο στην Ελλάδα αλλά και εκτός συνόρων καθώς το 1989, η ομάδα των τεσσάρων παρουσίασε το πρόγραμμά της στη Γερμανία, για να λάβει νέα αρνητική απάντηση.

    Το 1990 ήρθε η πρώτη επιτυχία, καθώς το πρόγραμμα που δημιούργησαν, το ANSA, από το οποίο άρχισαν  να λαμβάνουν τα πρώτα του έσοδα. Χωρίς όμως πάλι ιδιαίτερη επιτυχία, αφού 5 χρόνια αργότερα, άκουσαν νέο «όχι» σε πρότασή τους για ερευνητικό πρόγραμμα.

    Με υπομονή και επιμονή δεν το έβαλαν κάτω και έτσι το 1999 ίδρυσαν την BETA CAE SYSTEMS, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία έμελλε να γίνει μία από τις πλέον επιτυχημένες εταιρείες λογισμικού στον κόσμο, με πελάτες και συνεργασίες σε όλα τα μήκη και πλάτη.

    Είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες CAE στον κόσμο και έχει λάβει numerous awards για την καινοτομία και την τεχνογνωσία της.

    Παρέχει λογισμικό και λύσεις για την ανάλυση και τον σχεδιασμό προϊόντων και συστημάτων σε διάφορους κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροδιαστημική, η ενέργεια, η ναυπηγική και η βιομηχανία κατασκευών.

    Από το 2016 η BETA έχει μεταφέρει την φορολογική της έδρα στην Ελβετία, καθώς όπως έχει παραδεχτεί ο κ. Κουβράκης, «δεν μας βοήθησε, μας τίμησε με ταλαιπωρία».

    Εκτός από την Ελλάδα διατηρεί 13 θυγατρικές, μεταξύ άλλων σε  ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Σουηδία και Ιταλία.

    Ποια είναι η Cadence και πώς θα γίνει το deal

    Η Cadence η οποία έχει έδρα την Καλιφόρνια και το 2023 έκανε τζίρο 4 δισ. δολάρια, θα πληρώσει περίπου 744 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2024, ενώ στην επίσημη ανακοίνωσή της η Cadence εκτιμά ότι η BETA CAE θα συνεισφέρει περίπου 40 εκατ. δολάρια στα έσοδα του 2024.

    Η αμερικανική εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές λογισμικού που χρησιμοποιείται στο σχεδιασμό τσιπ υπολογιστών.

    Τα τελευταία έξι χρόνια, έχει προχωρήσει σε λογισμικό σχεδιασμού για τα μεγαλύτερα φυσικά συστήματα, από πλακέτες κυκλωμάτων μέχρι αεροπλάνα. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε έναν υπερυπολογιστή που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά στην προσομοίωση του τρόπου με τον οποίο ρέει ο αέρας γύρω από τους κινητήρες τζετ, μεταξύ άλλων χρήσεων.

    Σύμφωνα με το Reuters, η Cadence προχώρησε στην εξαγορά αφότου ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της εταιρείας, η Synopsys, δήλωσε ότι θα δαπανήσει 35 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει την Ansys.

    Παράλληλα όμως θα έχει πολλά πλεονεκτήματα από αυτήν. Καθώς ενισχύει της θέσης της στην αγορά ενώ αποκτάει πρόσβαση σε νέες αγορές, αφού η BETA CAE Systems έχει ισχυρή παρουσία σε αγορές όπως η Ευρώπη και η Ασία, οι οποίες είναι σημαντικοί στόχοι για την Cadence.

    Επίσης ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της καθώς η BETA CAE προσφέρει λογισμικό που δεν διαθέτει η Cadence, προσφέροντας στους πελάτες της Cadence μια πιο ολοκληρωμένη λύση.

    Διαβάστε επίσης:

    Μέγα deal €1,24 δισ. με ελληνικό άρωμα – Η αμερικανική Cadence εξαγόρασε τη BETA CAE Systems

    Prada, Gucci, LVMH: Πόλεμος για το φιλέτο στην 5η λεωφόρο

    Πάρτι για τις μετοχές πληροφορικής στον απόηχο του deal Olympia Group-Entersoft



    ΣΧΟΛΙΑ