• Business

    Γ. Οικονόμου: Συνταρακτικές αλλαγές στην Ocean Rig για να αποφύγει τα χειρότερα

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips


    Σαρωτικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα στην εταιρεία γεωτρήσεων Ocean Rig, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, μεταξύ των οποίων τροποποιήσεις στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου αλλά και αλλαγή φορολογικής έδρας, με στόχο την εξυγίανσή της από τα χρέη της που αγγίζουν τα 4 δισ. δολάρια.

    Δεν είναι πολύς καιρός που έγινε γνωστό ότι η εταιρεία είχε έρθει αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, καθώς ο (τέως) αντιπρόεδρος της εταιρείας και ανιψιός του κ. Οικονόμου, Αντώνης Κανδυλίδης, είχε ανακοινώσει στους επενδυτές πως η Ocean Rig εξετάζει «εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν την πιθανή αναδιοργάνωση υπό την πτωχευτική νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών ή άλλης δικαιοδοσίας».

    Το σενάριο της χρεοκοπίας (τουλάχιστον, για την ώρα) μοιάζει να ανήκει στο παρελθόν και έτσι, υπό αυτό το πλαίσιο, η Ocean Rig ανακοίνωσε ότι μετέφερε την έδρα όλων των δραστηριοτήτων της στις Νήσους Κέιμαν, συμπεριλαμβανομένων και των κεντρικών των θυγατρικών της Drill Rigs Holdings Inc., Drillships Financing Holding Inc. και Drillships Ocean Ventures Inc. Πλέον, η εταιρεία του κ. Οικονόμου θα φορολογείται επισήμως στις Νήσους Κέιμαν.

    Ακόμη, η εταιρεία ανακοίνωσε τη μετακίνηση του κ. Κανδυλίδη, από τη θέση του αντιπροέδρου, σε εκείνη του προέδρου και του οικονομικού διευθυντή. Στη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου διορίστηκε ο Δημήτρης Κούκουλας – ένα στέλεχος με εμπειρία 30 ετών στη ναυτιλία – ο οποίος, προτού ενταχθεί στο δυναμικό της Ocean Rig, είχε εργαστεί από το έτος 2005 σε πολλές διαφορετικές θέσεις σε ναυτιλιακές εταιρείες που ελέγχει ο κ. Οικονόμου, ενώ πιο πριν, υπήρξε τεχνικός διευθυντής στην Oceanbulk Maritime SA.

    • Ο τίτλος της ναυτιλιακής, στη συνεδρίαση της Wall Street της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, στις 19.23 (ώρα Ελλάδος), διαπραγματεύονταν στα 1,24 δολάρια με μεγάλη πτώση της τάξεως του 8,16%, στο άκουσμα της είδησης των αλλαγών αυτών. Μπορείτε να δείτε εδώ live τη διακύμανση της μετοχής.

    Γιώργος Οικονόμου Ocean Rig

    Αμφότεροι οι κ.κ. Α. Κανδυλίδης και Δ. Κούκουλας ανέλαβαν τα νέα τους καθήκοντα με ισχύ από τις 16 Δεκεμβρίου του 2016.

    Από την άλλη, στη θέση του αντιπροέδρου εταιρικής ανάπτυξης της Ocean Rig διορίστηκε ο Ηρακλής Σμπαρούνης, με ισχύ από τις 16 Δεκεμβρίου 2016, ενώ ο ίδιος διορίστηκε και γενικός γραμματέας της εταιρείας, με ισχύ αυτή τη φορά από τις 3 Φεβρουαρίου του 2017. Ο κ. Σμπαρούνης είναι ένα στέλεχος που έχει εργαστεί σε πολλές διαφορετικές θέσεις σε εταιρείες συμφερόντων του κ. Οικονόμου, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του ως τραπεζικός επενδυτής στη BNP Paribas.

    Παράλληλα, η Ocean Rig ανακοίνωσε ακόμη μια νέα προσθήκη στο διοικητικό της συμβούλιο, εκείνη του Michael Pearson – ορκωτός λογιστής και σύνδικος πτωχεύσεως, με εμπειρία στον αμερικανικό λογιστικό όμιλο Arthur Andersen – ο οποίος αποτελεί από τις 3 Φεβρουαρίου του 2017 μέλος του Δ.Σ. και θα έχει τη βάση του στα κεντρικά της εταιρείας στις Νήσους Κέιμαν.

    Με την προσθήκη του Pearson, το Δ.Σ. της Ocean Rig θα αποτελείται από 6 μέλη, τα 4 εκ των οποίων θεωρούνται ανεξάρτητα με βάση τους κανονισμούς του NASDAQ, όπου και είναι εισηγμένη.

    Τέλος, η ναυτιλιακή του κ. Οικονόμου, ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε τροποποίηση της ήδη ισχύουσας συμφωνίας που έχει συνάψει με τη ναυτιλιακή TMS Offshore (επίσης συμφερόντων του εφοπλιστή), με σκοπό την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών, οι οποίες παρέχονταν μέχρι τώρα από τις εταιρείες Azara και Basset (συμφερόντων του κ. Οικονόμου και του κ. Κανδυλίδη αντίστοιχα), οι οποίες έπαυσαν τη λειτουργία τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Β. Ρέστης: Το deal των 25 εκατ. δολ. με δύο τάνκερ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι πέντε σημαντικότερες ειδήσεις στη ναυτιλία τώρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσάκος και Βενιάμης τα λένε έξω από τα δόντια: Θέλουμε να προσλάβουμε 50.000 ναυτικούς και δεν μας αφήνουν



    ΣΧΟΛΙΑ