• Business

    Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας Κύπρου: Μία δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της

    ΕΤΕ Εθνική Τράπεζα

    Εθνική Τράπεζα


    Το επενδυτικό σχήμα των Atlas Merchant Capital και Elements Capital Partners είναι τελικά το μόνο που έχει υποβάλει δεσμευτική πρόταση για να εξαγοράσει την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδα Κύπρου αφού οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι επενδυτές έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους, αναφέρει το StockWatch.

    Η υποβολή δεσμευτικής πρότασης είχε λήξει στις 14 του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά η Societe Generale Λιβάνου είχε ζητήσει και έλαβε παράταση μίας βδομάδας για να εξετάσει περαιτέρω τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας. Ωστόσο, δεν υπέβαλε τελικά δεσμευτική πρόταση.

    Στη διαδικασία due diligence για εξαγορά της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο συμμετείχαν επίσης η Ελληνική Τράπεζα και η Τρ. Κύπρου, που επίσης δεν υπέβαλαν πρόταση.

    Η θυγατρική του ομίλου της Εθνικής στην Κύπρο έχει μεικτά δάνεια €965 εκ. και καταθέσεις €615 εκ.

    Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνουν το 60% των μεικτών δανείων και για αυτά έχουν ήδη γίνει προβλέψεις για το 45%.

    Το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας είναι €183 εκ. ενώ η κεφαλαιουχική της επάρκεια βρίσκεται κοντά στο 25%.

    Την τελευταία τριετία η τράπεζα παρουσιάζει κέρδη, που το 2015 έφθασαν τα €9,6 εκ.

    Όπως ανέφερε στη StockWatch ανώτατο στέλεχος της Εθνικής στην Αθήνα, δεν έχει αρχίσει ακόμη η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τον όμιλο Atlas για να συμφωνηθεί η εξαγορά της θυγατρικής της στην Κύπρο.

    Ο όμιλος Atlas Merchant Capital ανήκει στον πρώην CEO της Barclays Bob Diamond ο οποίος στη διαδικασία ενδιαφέροντος για εξαγορά της Εθνικής συνεργάστηκε με την Elements Capital Partners, κυπριακή εταιρεία συνδεδεμένη με την Υork Capital.

    Είναι το ίδιο επενδυτικό σχήμα που συμμετείχε ανεπιτυχώς πρόσφατα στη διαδικασία του διαγωνισμού για εξαγορά της Τράπεζας Πειραιώς.

    Την περασμένη βδομάδα η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με τη βελγική τράπεζα ΚΒC Group για την πώληση 99,91% της θυγατρικής της τράπεζας στη Βουλγαρία, United Bulgarian Bank και του 100% της θυγατρικής της εταιρείας Interlease EAD.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μ. Σάλλας: Τι λένε οι Έλληνες τραπεζίτες για το νέο του εγχείρημα με την Παγκρήτια Τράπεζα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σάλλας – Μαντζούνης: Έτσι θα προστατέψουμε τους αδύναμους δανειολήπτες. Όλες οι προτάσεις

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζες: Προχωρούν άμεσα στην πώληση 10.000 ακινήτων από κατασχέσεις. Πως θα διαμορφωθούν οι τιμές



    ΣΧΟΛΙΑ